Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Έλλη Στάη: Η ποινικοποίηση της άλλης άποψης είναι ολοκληρωτισμός

Την Κυριακή 28 Ιουνίου, μια μέρα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, και μια μέρα πριν ξυπνήσουμε με τις τράπεζες κλειστές, αισθάνθηκα την βαριά πολιτική ατμόσφαιρα που ερχόταν σαν συμπυκνωμένη καταιγίδα κι έγραψα, σχεδόν προφητικά, ένα κείμενο με τίτλο
 «μην διανοηθείτε να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας αρέσει η άποψή μας». 
Μόλις δέκα μέρες μετά, κι αφού η Ελλάδα συγκρούστηκε μετωπικά παντού, στις πλατείες, τα πάνελ, τις ουρές, στην διάλυση της καθημερινότητας, θριάμβευσε το «Όχι», ο πρωθυπουργός αναμετράται στα «μαρμαρένια αλώνια» της Ευρώπης, ένα είναι το δίδαγμα όλου αυτού του ορυμαγδού: Ότιπράγματι το ερώτημα ήταν Ευρώπη ή Grexit. Αυτό το ερώτημα έχει τώρα στα χέρια του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πάνω σε αυτό αγωνιούμε όλοι μετρώντας τις ώρες μέχρι την Κυριακή. Και δεν είναι σίγουρα η ώρα να κάνουμε την αποτίμηση όλου αυτού του καταιγισμού των εξελίξεων. Θα ακολουθήσουν άλλωστε κι άλλες πολλές νομοτελειακά. 
Να μιλήσουμε όμως για το «Δάχτυλο»; Και μας το κούνησαν, και μας απείλησαν και προσπάθησαν- ορισμένοι- να μας φιμώσουν
Εμείς, και το Thetoc.gr και εγώ προσωπικά, κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως δημοσιογράφοι σε ένα νέο ιδιωτικό μέσο ενημέρωσης (που ζει δηλαδή με τα έσοδα από την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό, άλλο πράγμα τα δημόσια ΜΜΕ που τα πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες). 
Ως δημοσιογράφοι λοιπόν και πολίτες αφού παραθέταμε όλα τα επιχειρήματα, τοποθετηθήκαμε στο δίλημμα που μας έθεσαν του “Ναι” ή του “Όχι” στο δημοψήφισμα και διαλέξαμε καθαρά κι αιτιολογημένα το “Ναι”. 
Αυτή η επιλογή είναι η έννοια και η πεμπτουσία της δημοκρατικής διαδικασίας του δημοψηφίσματος. Το δημοψήφισμα βάζει Το Δίλημμα. Το οποίο σημαίνει διαλέξτε ή το ένα ή το άλλο.  Δεν σημαίνει ουδετερότητα. Σημαίνει έκφραση της μιας ή της άλλης άποψης. Ουδετερότητα στο Δίλημμα σημαίνει αποχή, αυτοφίμωση ή ετεροφίμωση. 
Το δημοψήφισμα δεν είναι ίδιο με τις εθνικές εκλογές, όπου εκεί η επιλογή απευθύνεται ευθέως σε πολιτικούς-κομματικούς σχηματισμούς. Το δημοψήφισμα από μόνο του, άσχετα από το τι υποστηρίζουν κυβερνήσεις και άλλες πολιτικές δυνάμεις, έχει αυτόνομη και ανεξάρτητη από αυτές διάσταση. Έχει το δικό του ερώτημα. 
Και κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι σε αυτό το δημοψήφισμα μπήκε το κορυφαίο δίλημμα, η κορυφαία επιλογή για την πορεία της χώρας μας και τη ζωής μας. Η κυβέρνηση αποφάσισε έξι μήνες μετά τις εκλογές να βάλει σε εμάς το μεγάλο Δίλημμα. Απευθύνθηκε σε όλους μας για να το απαντήσουμε κι αυτό κάναμε. Αργότερα, εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να συζητάμε ατελείωτα για το ποιος έκανε την σωστή επιλογή…
Το «Δάχτυλο» όμως μας το κούνησαν και μάλιστα πολύ. Για την άποψή μας  προπηλακιστήκαμε, στοχοποιηθήκαμε, ενεργοποιήθηκαν ακραίες ομάδες και συμπεριφορές εναντίον μας. Και για του λόγου το αληθές:
-          Απειλούμαστε από τους γνωστούς «οργανωμένους» στρατούς των προπηλακιστών των social media (και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί και από πολλές πλευρές), με προτροπές να έρθουν ομάδες να σπάσουν τα γραφεία μας, πράγμα που μας ανάγκασε να ζητήσουμε προστασία από το αρμόδιο υπουργείο. 
-          Απειλήθηκα προσωπικά και ιταμά από τον Υπουργό Κατρούγκαλο, την Κυριακή του δημοψηφίσματος, στην τηλεόραση του ALPHA. Όταν του έβαλα το ερώτημα, πώς θα υλοποιηθεί η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι σε 48 ώρες θα έχουμε μια καλύτερη συμφωνία. Χαρακτήρισε την ερώτηση «φτηνή», την δήλωση του πρωθυπουργού ως μη υπάρχουσα, ενώ γνώριζε ότι υπήρχε και ήταν καταγεγραμμένη στο Πανελλήνιο. Προφανώς ήρθε έτοιμος να μου επιτεθεί πυροδοτώντας (ηθελημένα; Άθελα;) τον εσμό των ακραίων που τώρα απειλούν μέχρι και την σωματική μας ακεραιότητα. Σημείωση: το πόσο ακριβής ήταν η ερώτηση, οι εξελίξεις απλώς το επιβεβαιώνουν…
-          Παρενέβησαν ορισμένοι σε προσωπική μου φίμωση στην τηλεόραση του ALPHA. Το ποιοι, κυβερνώντες, συγκυβερνώντες, ή «αγανακτισμένοι πολίτες» θα έρθει η ώρα που θα το συζητήσουμε κι αυτό…
Αν το πρώτο δικό μας μεγάλο «Ναι» ήταν στο Μένουμε μέσα στην Ευρώπη, το δεύτερο μεγάλο μας «Ναι» τώρα είναι για την ελευθερία της έκφρασης. 
Η ενεργοποίηση καθεστωτικών πρακτικών στοχοποίησης της αντίθεσης άποψης, από όπου κι αν προέρχονται, είναι επικίνδυνος ολοκληρωτισμός. 
Το Thetoc.gr κι εγώ προσωπικά δεν θα μπούμε σε κανένα ίδιο τσουβάλι με άλλα μέσα ενημέρωσης. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ο καθένας μας έχει την δικιά του καταγραφή. Είμαστε κι εμείς κριτικά απέναντι στα media της «κατευθυνόμενης επωφελούς κωλοτούμπας». 
Είμαστε όμως απόλυτα αλληλέγγυοι στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των πάντων. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ορίζουν τα θεσμικά πλαίσια της δημοκρατικής τους λειτουργίας.  
Η ποινικοποίηση όμως της άλλης άποψης, το δεν «δικαιούστε δια να ομιλείτε» επειδή δεν μας αρέσει η άποψή σας είναι επικίνδυνος ολοκληρωτισμός.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου