Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Mega, το Σάββατο το βράδυ έκανε λόγο για ανασχηματισμό και παραιτήσεις βουλευτών μετά την ανταρσία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία της Παρασκευής.
Ο κ.Σταθάκης υποστήριξε πως «λογικά θα υπάρξουν κάποιες αντικαταστάσεις υπουργών».
Μάλιστα ερωτηθείς για της «απώλειες» του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία της Παρασκευής ο υπουργός ανέφερε «θα υπέβαλα την παραίτησή μου και θα παρέδιδα την έδρα μου εάν διαφωνούσα με την κυβέρνηση» και παράλληλα πρόσθεσε «εάν ένας βουλευτής σε ένα αριστερό κόμμα αν διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, να παραιτηθεί».
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από τη θέση της κυβέρνησης και δεν έδωσαν με την ψήφο τους την εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα για να διαπραγματευτεί συμφωνία. «Υπόθεση του πρωθυπουργού το τι θα κάνει με τους Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη τους οποίους εκτιμώ βαθύτατα», ανέφερε.
Πρόσθεσε μάλιστα πως θα γίνουν συζητήσεις και για την Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά τα εμπόδια που έβαλε χθες στην κυβέρνηση με την εμμονή στις διαδικασίες που είχε ως αποτέλεσμα η ψηφοφορία να πάει μετά της 3 τα ξημερώματα. «Το τι θα κάνει η κα Κωνσταντοπούλου είναι θέμα του πρωθυπουργού και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Θα γίνουν συζητήσεις» είπε ο κ.Σταθάκης.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας πάντως του κόμματος που θεσπίστηκε πριν από τις εκλογές της 25ης Γενάρη:
– Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες
– Όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος
Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων (ΚΕ, Διαρκές/Έκτακτο/Τακτικό Συνέδριο), στις εξής περιπτώσεις μεταξύ άλλων:
– Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος
– Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Να σημειωθεί επίσης ότι για να ζητηθεί η παραίτηση βουλευτή πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 του συνόλου των μελών του οργάνου στο οποίο συζητείται.
Οι τελικές κρίσιμες αποφάσεις προφανώς ανήκουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλείται να λάβει υπόψη του και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που έχει μπροστά του στη Βουλή από την έγκριση της τελικής συμφωνίας μέχρι τη προώθηση των εφαρμοστικών νόμων.
Διότι πλέον η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 117 βουλευτές και 32 πιθανούς αντάρτες, που διαφωνούν ανοιχτά με τη πορεία προς ένα 3ο μνημόνιο.
Μεταξύ αυτών η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Νίκος Χουντής, ο Κώστας Ήσυχος, που απειλούν την κυβερνητική και γενικότερα την πολιτική σταθερότητα σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τη χώρα.
Διαφωνεί με τις διαγραφές ο Μητρόπουλος
«Όποιοι συστήνουν πειθαρχικές διώξεις, κοπτάτσιες που δεν έχουν σχέση και με την κουλτούρα της Αριστεράς σφάλλουν και είναι κακοί εισηγητές προς τον πρόεδρο», τόνισε ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.
«Έχω εμπιστοσύνη ότι ο πρόεδρος με βαθιά κατανόηση ότι τα στελέχη αυτά διαφοροποιήθηκαν λόγω της ιδεολογικής τους εμμονής και στο πρόγραμμα και στις ιδέες, θα αντιμετωπιστούν όχι με διαδικασίες πειθαρχικού, κομματικού δικαίου αλλά με κατανόηση», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, δίνοντας ξεκάθαρα το δικό του στίγμα.
Όσον αφορά στη δεδηλωμένη, τόνισε πως συνταγματικά η κυβέρνηση δεν την έχασε, πολιτικά όμως επαφίεται στην ερμηνεία που κάνει ο καθένας.
«Όταν διαφοροποιούνται βουλευτές μιας κοινοβουλευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης εν προκειμένου πρέπει να συνοδευτεί με αδρανοποίηση, ανεξαρτητοποίηση ή διαγραφή, κάτι που δεν συνέβη. Συνταγματικά δεν έχει χάσει την δεδηλωμένη. Πολιτικά, όπως το βλέπει ο καθένας» είπε με νόημα ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου