Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ξένος Τύπος: Μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί την Ελλάδα;

Τα ερωτήματα για την αξιοπιστία της Ελλάδας, οι επιφυλάξεις για την επίτευξη συμφωνίας και  οι τριβές ακόμη και μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τα στοιχεία που δεσπόζουν στα ρεπορτάζ τόσο του γερμανικού όσο και του αγγλόφωνου διεθνούς Τύπου για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το μεσημέρι του Σαββάτου στις Βρυξέλλες.
 
  "Η επιφυλακτικότητα στο Eurogroup μεγαλώνει" είναι ο τίτλος του Spiegel, με το γερμανικό περιοδικό να αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά από εννιά ώρες. "Μεγαλώνει το στρατόπεδο των υπουργών που είναι επιφυλακτικό με ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Η απόφαση θα ληφθεί την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής". 
Από την πλευρά της η Bild τονίζει ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται μόνο τα 53 δισ. ευρώ που ζητάει από τον ESM, αλλά στην πραγματικότητα έχει ανάγκη από πάνω από 100 δισ. Επικαλούμενη πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, η εφημερίδα τονίζει ότι για την ώρα είναι δεν έχει καν διευκρινιστεί αν η Αθήνα μπορεί να ολοκληρώσει με πλεόνασμα τη φετινή χρονιά, καθώς μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και την επιβολή capital controls, έχει δημιουργηθεί ένα έλλειμμα άνω των 20 δισ. ευρώ. 
"Μπορεί να εμπιστευτεί κανείς την Αθήνα;", αναρωτιέται η Welt, σημειώνοντας ότι μετά από εννιά ώρες συνομιλιών, η ελληνική πλευρά απέτυχε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της, να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία. "Και το κύριο σημείο βρίσκεται στο ερώτημα που έθεσαν πολλοί εκπρόσωποι των κρατών της Ευρωζώνης στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, γιατί να εμπιστευτούν την Ελλάδα, στο ότι θα κάνει όσα λέει, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος". 
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει στον τίτλο της ότι "οι υπουργοί Οικονομικών δε βρήκαν κοινή γραμμή". Το Eurogroup έληξε μετά από εννιά ώρες χωρίς αποτέλεσμα, την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ έχει ξεσπάσει καυγάς στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης το πλάνο περί πενταετούς Grexit από τον Β. Σόιμπλε, αναφέρει το δημοσίευμα. 
 "Καμιά συμφωνία των υπουργών Οικονομικών - Οι συνομιλίες συνεχίζονται την Κυριακή", αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα και ότι η πλειοψηφία δεν υποδέχτηκε ως βάση για τρίτο πρόγραμμα τις ελληνικές προτάσεις. 
Η Handelsblatt έχει τίτλο ότι "Το ελληνικό φινάλε διχάζει την Ευρώπη" και σημειώνει: "Οι ελπίδες διαψεύδονται. Η αισιοδοξία ότι οι ελληνικές προτάσεις για είναι αρκετές για να ξεκινήσει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, δεν επαληθεύτηκε. Η λήψη μιας γρήγορης απόφασης αποκλείεται. Η πλειοψηφία της ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιημένη με τα ελληνικά σχέδια". 
Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να βάλουν τέλος στο αδιέξοδο με την Ελλάδα, μετά από μια μαραθώνια συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο ύψους 53 δισ. ευρώ., η οποία έληξε χωρίς συμφωνία. "Οι υπουργοί συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν την Κυριακή για να γεφυρώσουν τις βαθιές διαφορές τους με την Ελλάδα", αναφέρει η εφημερίδα. 
Η αμερικανική Wall Street Journal επισημαίνει ότι "μια ελληνική διάσωση παραμένει δυσδιάκριτη" και προσθέτει πως οι συζητήσεις για ένα νέο δάνειο 74 δισ. ευρώ δεν ολοκληρώθηκαν, δείχνοντας ότι μια συμφωνία που θα αποτρέπει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι πολύ μακριά από το να θεωρηθεί σίγουρη. 
Οι New York Times αναφέρουν ότι "η συνάντηση για το ελληνικό χρέος έληξε χωρίς συμφωνία". Όπως σημειώνουν, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είναι άξια εμπιστοσύνης για το ότι θα αποπληρώσει τα τεράστια χρέη της χώρας, ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν για να πάρουν την τελική απόφαση για το αν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ώστε να παραμείνει στην ευρωζώνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου