Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Aρχίζει η Σύνοδος με την απειλή του Grexit να αιωρείται

Στίγμα προθέσεων και μια πρώτη γεύση γι αυτό που θ' ακολουθήσει στην πιο κρίσιμη Σύνοδο στην ιστορία της Ευρωζώνης για την συνοχή της Ευρώπης και πρωτίστως για το μέλλον της Ελλάδας, έδωσαν προσερχόμενοι οι ηγέτες των «18».
Μια Σύνοδος που θα κρίνει μεταξύ άλλων και τις ισορροπίες στις σχέσεις του
Βερολίνου με το Παρίσι με δεδομένο ότι Μέρκελ και Ολάντ αν και συζητούν και οι δύο για Grexit, όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες, έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως μετέδωσε και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, θα υπάρξει διμερής συνάντηση των δύο ηγετών πριν από την έναρξη της Συνόδου καθώς οι Γάλλοι Σοσιαλιστές είναι έξαλλοι με την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit.
To Εurogroup ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα χωρίς ανακοίνωση, ωστόσο ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε μέσω twitter ότι οι αποφάσεις δόθηκαν στη σύνοδο κορυφής, και σημειώθηκε πρόοδος.
#Eurogroup over and out. Handover to #Eurosummit. Progress made.
— Alexander Stubb (@alexstubb) July 12, 2015
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι σήμερα δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά θα συζητηθεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η ίδια δήλωσε ότι έχει χαθεί το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη». Η Μέρκελ δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός της για την διάσωση της Ελλάδας ενώ σε διαφορετική περίπτωση, αν επιτρέψει δηλαδή ένα Grexit, θα οδηγήσει σε μια ιστορική σύγκρουση τη Γερμανία με τη Γαλλία.

Ντέισελμπλουμ: Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, η απόφαση στους ηγέτες της Ευρωζώνης

«Θα ενημερώσουμε τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης για τα αποτελέσματα των συζητήσεων στο Eurogroup. Κάποια ζητήματα παραμένουν ανοικτά, οπότε η απόφαση θα ληφθεί από εκείνους», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Ολάντ: Δεν δέχομαι Grexit υπό αίρεση 

Το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα αύριο θα είναι στην Ευρωζώνη ή όχι, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο. Σημασία είναι να δούμε ποια είναι η αντίληψή μας για την Ευρώπη, τόνισε και ανέφερε ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει σήμερα συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια. Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει, πρόσθεσε.
Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, υπάρχει ή Grexit ή παραμονή στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε και επισήμανε ότι η Ελλάδα ή θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή δεν θα είναι μέλος της Ευρωζώνης, και σε αυτήν την περίπτωση η Ευρώπη οπισθοχωρεί και αυτό η Γαλλία δεν το θέλει. Η Ελλάδα, σημείωσε, πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αποδείξει τάχιστα τη δέσμευσή της και τότε η Ευρώπη θα την υποστηρίξει.

Ρέντσι: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μπαίνοντας τη Σύνοδο Κορυφής.

Γιούνκερ: Θα προσπαθήσω μέχρι το τέλος

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε προσερχόμενος: θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να βρεθεί μια λύση. Ελπίζω να καταλήξουμε. Υπάρχει πρόθεση για συμφωνία. Θα προσπαθήσουμε για λύση ακόμα κι αν χρειαστεί αγώνας.

Σουλτς: Κρίνεται η συνοχή της Ευρώπης 

Δεν πρόκειται απλά για μια συμφωνία, αλλά για τη συνοχή της Ευρώπης. Θα καλέσω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, εδώ θα αποφασίσουμε για το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται η ικανότητα όλων μας δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ρούτε: Ο δρόμος ανοικτός μόνο με μέτρα

Ο Ολλανδός Μάρκ Ρούτε επανέλαβε την πάγια σκληρή θέση των Ολλανδών, ότι ο δρόμος προς την βοήθεια είναι ανοικτός μόνο εάν οι Ελληνες είναι πρόθυμοι να λάβουν μέτρα.
Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.
Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένει τα συμπεράσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν όλα τα ενδεχόμενα, όχι απλά το Grexit. Η πρώτη επιλογή είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη αλλά όχι με κάθε κόστος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου