Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Κυβέρνηση στον κόσμο της: Δεν ακούσαμε κάτι για Grexit

Μία διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσιάστηκε χτες το βράδυ με τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων που ήταν «γεμάτες» από…. Grexit και τελεσίγραφα, έδιναν κυβερνητικά στελέχη μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
συμφωνίας και πως υπάρχει πλέον εικόνα ότι ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους.
Παράλληλα εκτιμούν ότι δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες άμεσα
Ανέφεραν μάλιστα ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο Grexit στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακραίοι κύκλοι που θα ήθελαν κάτι τέτοιο.  
«Εργαζόμαστε ασταμάτητα για να κλείσουμε την συμφωνία», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας ότι σήμερα θα κατατεθεί το αίτημα στον ESM και λόγω του γεγονότος ότι απαιτείται μία χρονοβόρα διαδικασία για την έγκριση της νέας συμφωνίας από τα κοινοβούλια, δεν αποκλείουν τελικά να υπάρξει μία μίνι συμφωνία για το επόμενο 20ημέρο και κατόπιν η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Τονίζουν επίσης ότι είναι πλέον φανερό πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο νέο Πρόγραμμα.

Τράπεζες κλειστές, χωρίς συμφωνία εντός 48 ωρών

Παράλληλα εκτιμούν ότι δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες άμεσα. «Ανοίγουν σταδιακά, οι τράπεζες  γιατί αν ανοίξουν απότομα δεν θα μείνει τίποτα μέσα. Νομίζω ότι θα μείνουμε στα επίπεδα λειτουργίας των τραπεζών που υπάρχει αυτή τη στιγμή» σημειώνει κυβερνητική πηγή.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση ότι η ελληνική πλευρά δικαιώθηκε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος: «Την προηγουμένη εβδομαδα όλοι έλεγαν ότι εάν κερδίσει το ΟΧΙ θα είναι ΟΧΙ στην ευρωζώνη και τότε η δραχμή θα είναι η λύση για την Ελλάδα. Τώρα παρά την επικράτηση του ΟΧΙ με 61% όλοι συζητούν λύση εντός ευρώ».
Σημειώνουν μάλιστα την φράση του Προέδρου τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είπε ότι «όποιος δεν αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν ευρύτερες  γεωπολιτικές συνέπειες από εάν ενδεχόμενο κρίσης, είναι αφελής». «Την ασπαζόμαστε», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος ....

Η συμφωνία... συγγράφεται ξανά

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμάται στην χτεσινή Σύνοδο Κορυφής και μετά το δημοψήφισμα υπήρχε πρόοδος στο ελληνικό θέμα αφού πριν οι εταίροι ζητούσαν στο πακέτο Γιουνκέρ σκληρά προαπαιτούμενα και τέσσερις ελέγχους προόδου το μήνα.
Αντίστοιχα η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι επικράτησε η πρότασή της για ενιαία προαπαιτούμενα με προοπτική μακροπρόθεσμης λύσης. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι υπήρξε συμφωνία με τους εταίρους για μια προ- ρύθμιση που θα αφορά την άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας για 30-40 ημέρες και στα προαπαιτούμενα θα τεθούν προς εφαρμογή αρχικά αυτά που συμφωνούν και οι δύο πλευρές και κατόπιν τα υπόλοιπα.
Για τις αιχμηρές δηλώσεις των ξένων ηγετών για Grexit η ελληνική πλευρά τις αντιμετωπίζει με ψυχραιμία καθώς υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκαν για να ικανοποιήσουν διαφορετικά κοινά στους λαούς της Ευρώπης ενώ διαπιστώνουν ότι δημιουργούν πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση λόγω της υποδοχής που έχουν από τον ελληνικό λαό που τα θεωρεί προσβλητικά, όπως αναφέρουν.   

Και πάλι από την αρχή για τα πλεονάσματα

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης ότι η ελληνική πλευρά θα είναι συνεπής στα όσα συζητήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής, και πως η συμφωνία γράφεται.
Οι ίδιοι κύκλοι για να επιβεβαιώσουν την αλλαγή κλίματος στην Σύνοδο Κορυφής μετά το δημοψήφισμα σημείωναν ότι για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στην χτεσινή σύνοδο Κορυφής δεν είχαν εμμονή σε αυτά που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Σημείωναν μάλιστα ότι υπάρχουν δυσκολίες καθώς το πρόγραμμα θα είναι διετές και χρειάζεται να πεις τι θα κάνεις για όλα τα ζητήματα αλλά εκτιμούν ότι είναι βασικό να μην αλλάξει η κλίμακα της δημοσιονομικής παρέμβασης. «Αν πέσουν τα πλεονάσματα κατά αναλογία το κενό που πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικά  είναι μικρότερο», αναφέρουν χαρακτηριστικά και σημειώνουν ότι από την λίστα των προαπαιτούμενων θα ξεκινήσει η νομοθέτηση από αυτά που υπάρχει συμφωνία. «Το ύψος των μέτρων δεν έχει αποσαφηνιστεί. Θα εξαρτηθεί από τα πρωτογενή πλεονάσματα», σημειώνουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου