Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Οι 2 φόβοι του Αλέξη Τσίπρα και το φλερτ με τους ευρωσοσιαλιστές

Παρά την ψήφιση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων και του προϋπολογισμού, αλλά και την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι για να λυθεί το παζλ χρειάζεται να ξεπεραστούν τεράστιες δυσκολίες, καθώς στην επιχείρηση διάσωσης της χώρας από το Grexit προστέθηκε και η διαχείριση του προσφυγικού.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περιθώρια ελιγμών να στενεύουν και οι κινήσεις που σηματοδοτεί με τις επιλογές του ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να
κουμπώνουν απόλυτα, και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή, στο δυσεπίλυτο παζλ.
Κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν σε διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ομολογούν ότι τους απασχολούν δύο ερωτήματα που παραπέμπουν αναμφισβήτητα στους δύο βασικούς «φόβους» τους, τους οποίους βεβαίως μοιράζεται και ο πρωθυπουργός. Αρχικά η -χωρίς νέες «διαρροές»- έγκριση από τη Βουλή του νέου πακέτου με τα προαπαιτούμενα, που δεν αποκλείεται να κατατεθεί προς ψήφιση μαζί με το μεσοπρόθεσμο μέχρι τις 11 Δεκέμβρη, και στη συνέχεια η ψηφοφορία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ήταν βασικός ομιλητής σε πάνελ των Σοσιαλδημοκρατών της Ιταλίας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ήταν βασικός ομιλητής σε πάνελ των Σοσιαλδημοκρατών της Ιταλίας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δεν είχε αποτέλεσμα
Το σίγουρο είναι ότι το κλίμα συναίνεσης που επεδίωξε να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός διά της πρωτοβουλίας του να καλέσει προς ενημέρωση τους πολιτικούς αρχηγούς για την υιοθέτηση «εθνικής γραμμής» δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να βασίζεται στην υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Εντούτοις, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει την έλευση των εκπροσώπων των εταίρων στην Αθήνα για να καταλήξουν στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό, να το καταθέσουν στη Βουλή και να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ, το προσφυγικό και το αίτημα στον Frontex για αρωγή στην προσπάθεια της χώρας ώστε να ανταποκριθεί στις έκτακτες συνθήκες προκαλεί προβληματισμό και στο Μέγαρο Μαξίμου για πιθανές εκρηκτικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις αναδεικνύεται η αγωνία για πιέσεις που μπορεί να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους με αφορμή το προσφυγικό και τη σύνδεσή του με ενδεχόμενο Grexit, που στην παρούσα φάση ωστόσο έχει απενεργοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια περί εξόδου από τη Σένγκεν φαίνεται επίσης ότι απομακρύνονται οριστικά και ότι οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη υποχωρούν.
Η μυστική αποστολή στη Ρώμη
Στον «πυρήνα» των εξελίξεων που αφορούν στις ευρύτερες συμμαχίες των προοδευτικών δυνάμεων στις χώρες της Ευρώπης, και δη του Νότου, όπως στην Πορτογαλία, όπου συγκροτήθηκε κυβέρνηση μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και της Αριστεράς, επιχειρεί να εγκατασταθεί με ισχυρό ρόλο το Μέγαρο Μαξίμου.
Η «ειδική αποστολή» του Νίκου Παππά προχθές στη Ρώμη, όπου ήταν βασικός ομιλητής σε πάνελ των Σοσιαλδημοκρατών της Ιταλίας στο Ευρωκοινοβούλιο, παρόντος του ομόλογού του, υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ της κυβέρνησης Ρέντσι, Σάντρο Γκότζι, δείχνει ότι οι πρωτοβουλίες διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο ελληνικό σκηνικό κάθε άλλο παρά περιορίζουν, ως φαίνεται, την ταυτόχρονη ενίσχυση και επιτάχυνση των δράσεων εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Οπως έγραψε το «Εθνος της Κυριακής» στο προηγούμενο φύλλο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προσδώσει δυναμική στις συνομιλίες με τα άλλα προοδευτικά κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Αριστερούς της Πορτογαλίας, αλλά και της Ισπανίας που απέχουν λίγα 24ωρα από τις εθνικές κάλπες. Βασικός στόχος είναι η συγκρότηση ενός πολιτικού μετώπου με προοδευτικό πρόσημο ενάντια στα μέτρα λιτότητας και υπέρ της αναπτυξιακής πολιτικής των χωρών τους εντός της Ευρώπης και χωρίς τον εναγκαλισμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Ν. Παππά και τους Ιταλούς εκπροσώπους κομμάτων - κινήσεων της Αριστεράς έγινε εις βάθος κουβέντα για την ανάγκη ενότητας των προοδευτικών αλλά και της Αριστεράς σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
«Δεν ζητήσαμε την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ιταλικό πρακτορείο Ansamed ο Ελληνας υπουργός, που δεν απέφυγε να υποστηρίξει ότι: «Την παρουσία του ΔΝΤ τη θέλησαν οι χώρες εκείνες οι οποίες αντιτάσσονται σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές».
Μάλιστα, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «ο Ματέο Ρέντσι και ο Αλέξης Τσίπρας ανήκουν, στην Ευρώπη, σε δύο διαφορετικές μεν, αλλά συγγενικές πολιτικές οικογένειες, ενώ υπάρχουν κοινοί στόχοι και ο διάλογος είναι χρήσιμος π.χ. για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων».
«Οι δύο χώρες μπορούν να εργασθούν μαζί για να δημιουργήσουν μια εναλλακτική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, την οποία χρειάζεται η Ευρώπη για να καταφέρει να κάνει τη διαφορά», απάντησε ο Σάντρο Γκότζι.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου