Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη θερμότατη υποδοχή, πραγματικά με συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα εδώ, είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίσαμε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών.

Οι σχέσεις μας είναι διαχρονικές έρχονται από το παρελθόν και
μάλιστα πολύ βαθιά, έχουμε δεσμούς φιλίας και προσωπικά. Το βλέμμα όλων των Ελλήνων και του κόμματος μου, είναι στραμμένα στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι πάντα στη καρδιά μας. Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου πρωταγωνίστησε τα προηγούμενα χρόνια σε όλη την διαδικασία και την πορεία  ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Μια ΕΕ που όπως είπατε και εσείς δοκιμάζεται σκληρά αυτές τις μέρες. Το τρομοκρατικό χτύπημα και στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι το προηγούμενο διάστημα, ήταν και είναι ένα χτύπημα στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, της λογικής της ανοικτής κοινωνίας, της Δημοκρατίας μας. Θα πρέπει η Ευρώπη ενωμένη σαν μια οικογένεια, χωρίς φόβο, να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στην τρομοκρατία και τον φανατισμό. Όχι μόνο στα λόγια, όχι με καθυστέρηση όπως αντέδρασε και στο οικονομικό πρόβλημα και στην προσφυγικό κρίση. Άμεσα θα πρέπει να δείξουμε ότι με περισσότερη Ευρώπη απαντάμε σε αυτήν την ασύμμετρη απειλή. Και έχει μεγάλη αξία να το λέμε αυτό από εδώ από την Κύπρο γιατί για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το κεκτημένο γιατί θέλουμε εξάλλου μια λύση, όπως είπε ο Πρόεδρος, μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό. Σας ευχαριστώ  για άλλη μια φορά για τη φιλοξενία, χαίρομαι που είμαστε μαζί και ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία για να ξανασυζητήσουμε γρήγορα αισιόδοξες πληροφορίες και εξελίξεις για την Κύπρο και την Ευρώπη.

Ερώτηση ΑΠΕ: Κα Πρόεδρε αν η έξαρση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη σας ανησυχεί το ίδιο ή λιγότερο με την τρομοκρατία στην Τουρκία, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι γειτονική χώρα της Ελλάδος. Και δεύτερον, εάν βλέπετε με την πρόσφατη συμφωνία που έγινε για την προσφυγική κρίση, αν εφαρμοστεί , μπορεί να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της Ελλάδος από τους δανειστές;
Καταρχήν θέλω να πω ότι καταδικάζουμε την τρομοκρατία και τη βία όπου κι αν εκδηλώνεται και είναι εξίσου ανησυχητική. Μιλάμε όμως για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, διότι δεν πρέπει να πάμε σε  ευρωσκεπτικισμό, δεν πρέπει να πάμε σε λογική κλειστών συνόρων. Ήδη από χθες υπάρχουν χώρες που ανακοινώνουν το κλείσιμο των συνόρων τους. Άρα αυτή είναι μια εξέλιξη η οποία έχει συνέπειες στην καθημερινότητα μας σε αυτό που εμείς θέλουμε να είναι η Ευρώπη, των ανοιχτών συνόρων και της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανάπτυξης των λαών μας και των χωρών μας. Από την άλλη μεριά, το προσφυγικό και η διαχείριση του, τα δικαιώματα των προσφύγων η ασφάλεια της χώρας μας, η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και το ζήτημα της αξιολόγησης είναι δύο ζητήματα, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Ο συμψηφισμός τους είναι λάθος, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Είναι ένα θέμα το πώς θα πρέπει να σταθούμε στην αξιολόγηση και ένα δεύτερο ζήτημα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που διεκδικούμε. Και ως ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα να διεκδικήσει η χώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση και για όσο διατηρούνται οι ροές, γιατί βλέπετε ότι δεν έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν σταματήσει, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει και βεβαίως να στηρίξει και τις τοπικές κοινωνίες και τις περιοχές της χώρας, που έχουν προφανώς πληγεί από την προσφυγική κρίση. Και ιδιαίτερα τα νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα που βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί. Και βέβαια η εικόνα στην Ειδομένης είναι μια εικόνα που δεν μπορεί να τιμά ούτε την Ελλάδα, αλλά ούτε και την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου