Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Στην επικαιροποίηση του προγράμματός του προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην επικαιροποίηση του προγράμματός του, με άξονα τις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει από την κρίση της πανδημίας προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση που έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας η Πολιτική Γραμματεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες που πρέπει να αποτυπώνονται σε αυτό είναι οι εξής: Στήριξη της εργασίας, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας.


Ειδικά για το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

Η ανεργία η μεγαλύτερη πρόκληση

Παράλληλα έγινε αναφορά στην ανεργία, με το επιχείρημα ότι η ραγδαία αύξησή της, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα. «Αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για “χαμένη γενιά”. Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια, κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες» ήταν μια από τις διαπιστώσεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Η εκτίμηση που κυριάρχησε στη συνεδρίαση σε ό,τι αφορά την οικονομία είναι πως «τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα κι αυτό θα είναι ορατό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών το επόμενο διάστημα» και επισημάνθηκε ότι «η κρίση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις».

To δίλημμα της επόμενης μέρας

Στη συνεδρίαση εστίασαν και συζήτησαν αρκετά για την επόμενη μέρα και οριοθέτησαν το κατά ΣΥΡΙΖΑ δίλημμα, το οποίο είναι: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων;

Επίσης, ειπώθηκε, ότι το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της πανδημίας, έθεσε εγκαίρως τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο ως προς την ποιότητα των μέτρων όσο και ως προς το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων.

«Ως προς την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας» ελέχθη με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι εάν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου