Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Θ. Παφίλης: «Να μην γίνει η πανδημία άλλοθι για τη φίμωση των εργαζομένων»

Επίθεση στην Ε.Ε., αλλά και στην κυβέρνηση και στο ΣΕΒ, εξαπολύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ εκτιμά ότι τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία ελήφθησαν «για να μην κρασάρει το σύστημα υγείας».«Η "αλληλεγγύη της ΕΕ" πάντα ήταν ανέκδοτο. Αλληλεγγύη μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε λαούς που παλεύουν, στους λαούς που δοκιμάζονται. Σε μία ένωση "ληστών", όπως η ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη. "Σύμπνοια" μεταξύ τους υπάρχει μόνο όταν είναι να σαρώσουν εργατικά δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, τη δημόσια υγεία κλπ. Την ίδια στιγμή τρώγονται σαν τα σκυλιά στην ΕΕ για το ποιος θα πάρει κεφάλι στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, που αγριεύει εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης» τονίζει σε συνέντευξή του στο in.gr, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Σημειώνει ότι η αντιπαράθεση εντός της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «δεν γίνεται για το ποιος θα πληρώσει την κρίση. Έχουν δεδομένο πως θα πληρώσουν οι γνωστοί, οι εργαζόμενοι. Οι διαφωνίες τους έγκεινται στο πώς και σε ποιο χρόνο θα πληρώσουν».


«Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν: έχουμε πληρώσει πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά. Σε αυτήν την προσπάθεια, στους νέους αγώνες είναι στην πρώτη γραμμή το ΚΚΕ» υπογραμμίζει.

Είπε ότι ο ελληνικός λαός τήρησε με αποφασιστικότητα τα περιοριστικά μέτρα, ενώ, αντίθετα, η κυβέρνηση «τον χρόνο που κερδήθηκε δεν τον αξιοποιεί για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, που παίρνει τον κατήφορο χρόνο με τον χρόνο από άποψη χρηματοδότησης και προσλήψεων και στηρίζεται στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού».

Όπως εξηγεί, οι κρατικοί προϋπολογισμοί για την Υγεία μειώνονται εδώ και 10 χρόνια με τεράστιες ελλείψεις εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, πολύ λιγότερες από τις απαιτούμενες προ πανδημίας ΜΕΘ, και λειτουργία των νοσοκομείων στο όριο.

«Όλο αυτό το "έργο" έχει την υπογραφή της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας» προσθέτει ο Θ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι «την ίδια στιγμή ενισχυόταν ο ιδιωτικός τομέας, επίσης με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων» και μάλιστα «όχι απλά δεν επιτάσσεται ακόμα, αλλά επιδοτείται με κρατικό χρήμα, ακόμα και αν η λειτουργία του σημαίνει κινδύνους για την δημόσια υγεία, υπονομεύει την επιτυχία της μάχης κατά της πανδημίας».

Αναφέρει πως η ίδια η ομολογία διεθνώς πως «τα περιοριστικά μέτρα είναι αναγκαία για να μην "κρασάρει το σύστημα υγείας" αποτελούν ομολογία ήττας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος» και υπογραμμίζει: «Γι' αυτό το σύνθημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Γιατί ο σοσιαλισμός μπορεί να εξασφαλίσει με την εργατική εξουσία, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ότι θα αντιστοιχηθούν τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης με μία καλύτερη ζωή, όπως την αξίζουν οι παραγωγοί του πλούτου τον 21ο αιώνα».

Ο Θ. Παφίλης τονίζει ότι «η πανδημία δεν μπορεί να γίνεται το άλλοθι για την κυβέρνηση για να φιμώσει διαμαρτυρίες των εργαζομένων, στις οποίες τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τα ίδια τα σωματεία».

Ταυτόχρονα επισημαίνει, ότι «η απειλή για τα εργασιακά είναι διαρκής» αναφέροντας χαρακτηριστικά «πριν την πανδημία ήδη ο ΣΕΒ ζητούσε νέο πογκρόμ στα εργασιακά και τώρα… ζει το όνειρο του!».

Τονίζει την μεγάλη εμβέλεια της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης των συνδικάτων και σημείωσε την «επιστράτευση από πένες και τρολ για να την συκοφαντήσουν» καθώς «τους ενόχλησε ότι στάλθηκε ένα αποφασιστικό μήνυμα πειθαρχημένης απειθαρχίας στην αδικία, την εκμετάλλευση. Τους ενόχλησε ότι εδώ υπάρχει οργάνωση και ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που δεν παραδόθηκε, δεν υποχώρησε. Που είναι η δύναμη κρούσης του λαού σε όσα θα βρει μπροστά του το επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε «το αν "η πανδημία μπορεί να φιμώσει το λαϊκό κίνημα" το απάντησε το ίδιο το λαϊκό κίνημα. Αχρηστεύοντας με την δράση του τόσο τις κυβερνητικές κραυγές που έλεγαν "όχι αγώνες τώρα", όσο και την εναλλακτική τους εκδοχή που διακινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην λογική "θα λογαριαστούμε μετά", δηλαδή ποτέ!».

Ως προς την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, είπε ότι «η τουρκική άρχουσα τάξη ενθαρρύνεται από ένα παζάρι, στο οποίο, όπως λέει, πχ η ελληνική κυβέρνηση, κοινός στόχος των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι η διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

«Αυτό το παζάρι φέρνει πιο κοντά μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου» είπε ο Θ. Παφίλης, αναφερόμενος στους οξύτατους ανταγωνισμούς στην περιοχή και προσθέτοντας «η ΕΕ επαναλαμβάνει κάθε τρεις και λίγο γνωστά, ανέξοδα ευχολόγια αλλά έχει στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία».

Ερωτηθείς για την 9η Μαΐου, «Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών ή Μέρα της Ευρώπης;» είπε ότι «όσο πιο εμβληματικό είναι ένα γεγονός, τόσο πιο απελπισμένη γίνεται η προσπάθεια να παραποιηθεί η αλήθεια, που ακόμα φωνάζει: Η ΕΣΣΔ και ο Κόκκινος Στρατός έπαιξαν τον αποφασιστικό ρόλο στην συντριβή του ναζισμού, μαζί με τις παρτιζάνικες ένοπλες δυνάμεις σε κάθε χώρα. Έτσι συνέβη και στην χώρα μας με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, που είχαν ψυχή και νου τους το ΚΚΕ».

«Η μνήμη δεν σβήνει ό,τι κι αν κάνουν. Μία τέτοια προσπάθεια είναι η καθιέρωση της 9ης Μάη ως "μέρα της ΕΕ", που πηγαίνει πακέτο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για προπαγανδιστικές εκδηλώσεις με "θέμα" το κατασκεύασμα που λέγεται "θεωρία των δύο άκρων"» ανέφερε ο Θ. Παφίλης, προσθέτοντας ότι «πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, έφτασε να μιλά για την ανάγκη μίας "νέας Νυρεμβέργης" για να καταδικαστεί τελικά η ΕΣΣΔ ως υπαίτια για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!», ότι σε αυτή την προσπάθεια ψήφισαν και Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και άλλοι, καθώς και ότι πέρσι, «ανήμερα της 9ης Μάη, ο "προοδευτικός" Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του, δίπλα σε αυτήν του Όρμπαν σε έναν λίβελο της ΕΕ που μιλούσε για "σιδηρούν παραπέτασμα"! Υπέγραψε δηλαδή όλο το ψυχροπολεμικό, αντικομμουνιστικό αφήγημα με το οποίο στην χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές και κομμουνιστές εκτελέστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν…».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου