Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ξεκάθαρες και ισχυρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας ζήτησε από τη Γερμανία ο Αλ. Τσίπρας


Η επιθετικότητα της Τουρκίας, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό και το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, στον οποίο τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η ανάληψη πρωτοβουλιών από το Βερολίνο για να τερματιστεί η τουρκική επιθετικότητα.

Στη συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει σύντομα να αναληφθεί δράση από τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε. για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας και την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και για προσφυγή στη Χάγη αν αποτύχουν.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εντείνοντας τον ευρωτουρκικό διάλογο και υιοθετώντας ξεκάθαρες και ισχυρές κυρώσεις άμεσα εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.


Όσον αφορά το προσφυγικό, υπογράμμισε την ανάγκη να προβεί στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αντί να επαναπαύεται ότι η Ελλάδα θα σηκώσει το βάρος διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην οικονομία και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι σημαντικό για τον ευρωπαϊκό Νότο και πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα δεν είναι απλά οι εξαγγελίες των χρηματοπιστωτικών εργαλείων, αλλά η στήριξη της εργασίας και η άμεση ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι έχουν πληγεί.

Ζήτησε να εξασφαλιστεί η μέγιστη απορρόφηση των ενισχύσεων, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις της νέας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου