Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Πυρά Νταβούτογλου κατά Ερντογάν για την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας


Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της τουρκικής κυβέρνησης διαπιστώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, εξαπολύοντας βολές κατά του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. Όπως δήλωσε στο Reuters ο Νταβούτογλου, η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του προέδρου Ερντογάν, με κυρίαρχη θέση το «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Ο Νταβούτογλου αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα AK του προέδρου για να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

«Αδέξιοι χειρισμοί...»

Αναλυτικότερα, σήμερα ο Νταβούτογλου επέκρινε την κλίση προς τον αυταρχισμό που διαβλέπει στη νέα εκτελεστική προεδρία την οποία έχει αποκτήσει η χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίσθηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορονοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, όμως πρόσθεσε πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».

Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου