Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Βούλα Κεχαγιά : Έλλειψη σεβασμού από τον πρωθυπουργό στους όρους που ο ίδιος έχει καθορίσει

Αυτό που ενοχλεί είναι η κατάχρηση της ιδιότητας του πολίτη προς όφελος της ιδιότητας του πολιτικού...Δικαιούται ένας πρωθυπουργός να αθλείται στο βουνό με mountain bike, να απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα ή να ποστάρει στο instagram προσωπικές του στιγμές; Η απάντηση είναι πως όχι μόνο δικαιούται αλλά επιβάλλεται να το κάνει. Ο καθένας όσο αυξημένες ευθύνες και καθήκοντα κι αν έχει - κι εδώ μιλάμε για το τιμόνι μιας χώρας - δεν παύει να είναι πρωτίστως άνθρωπος, οικογενειάρχης, γονέας, φίλος που οφείλει για να ισορροπήσει και να έχει ορθή κρίση να ζει τις δικές του προσωπικές στιγμές. Να εξασφαλίζει τον προσωπικό του χρόνο.

Υπ' αυτήν την έννοια καθόλου δεν θα έπρεπε να ενοχλεί μία φωτογραφία με τον πρωθυπουργό να κάνει βουτιές, να επιδίδεται σε σωματική άσκηση, να σβήνει κεράκια με τα παιδιά του ή να επισκέπτεται με τη σύζυγό του έναν πολυχώρο τέχνης. Αυτό που ενοχλεί είναι η κατάχρηση της ιδιότητας του πολίτη προς όφελος της ιδιότητας του πολιτικού.

Γιατί όλα δεν είναι επικοινωνία. Η κοινωνία δεν ενεργοποιεί τα συντηρητικά αντανακλαστικά της διότι δεν αντέχει να βλέπει τον πρωθυπουργό με μαγιό στην παραλία. Ούτε προφανώς γιατί δεν θεωρεί καθωσπρέπει την κολλητή στολή του επαγγελματία ποδηλάτη. Αντιδρά διότι σε συνθήκες κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής, ο ηγέτης της χώρας εμφανίζεται λιγότερες φορές ενδεδυμένος στο «κοστούμι» των καθηκόντων του απ' ότι με την αμφίεση ενός ανέμελου πολίτη.

Ως εκ τούτου δεν είναι αμαρτία - παρά μόνο διατροφική - να αγοράσεις και να καταναλώσεις τσουρέκι από τη Θεσσαλονίκη. Όμως είναι πρόκληση όταν το κάνεις κι επιλέγεις να το προβάλεις την ώρα που η πόλη παλεύει εδώ και εβδομάδες με τον χαρο-κορονοϊό και καθημερινά θρηνεί τα θύματα αυτής της μάχης. Μίας μάχης που δίνεται σ' ένα δημόσιο σύστημα υγείας που πάσχει από ελλείψεις και προσωπικό και λόγω της δικής σου πολιτικής επιλογής. (πεταμένα λεφτά στις ΜΕΘ, ακυρώσεις προσλήψεων, σχέδιο για ΣΔΙΤ κλπ).

Ούτε η βόλτα στην Πάρνηθα με το ποδήλατο συνιστά κανένα έγκλημα. Όμως το να επιλέγεις να φωτογραφίζεσαι χωρίς μάσκα με περαστικούς αθλητές αγνοώντας ότι όλοι οι πολίτες βιώνουν συνθήκες δεύτερου lockdown, ασφυκτιούν, χάνουν τις δουλειές τους, ξεχνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ενίοτε «τρώνε» πρόστιμα γιατί παραβαίνουν τους κανόνες, δείχνει έλλειψη σεβασμού στους όρους που εσύ ο ίδιος έχεις καθορίσει. Κι αυτό κάποια στιγμή γυρίζει πάνω σου...


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου