Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ : Ο μαγικός αριθμός των 30 υπογραφών- Άλλαξε ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου θα έχουν τα μέλη του κόμματος και μόνο.

Χωρίς τους υποψήφιους προέδρους αλλά με μοναδικό αντικείμενο τη όσο το δυνατόν καλύτερη διεξαγωγή του διαρκούς συνεδρίου του Σαββάτου έλαβε χώρα την Τετάρτη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναμενόταν, θέμα για να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος (μαζί με τα μέλη) στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου δεν τέθηκε καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται κατασταστικά.


Αποφασίστηκε
έτσι και τυπικά δικαίωμα ψήφου να έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, ακόμα και αυτά που θα εγγραφούν ως τέτοια την ημέρα της διαδικασίας (10 Σεπτεμβρίου).

Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (το 10% του οργάνου). Για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, δεν απαιτούνται υπογραφές. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψήφιους.

Εδώ μπαίνει ένα θέμα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Έχει ή όχι τις 30 υπογραφές που χρειάζονται; Το επιτελείο του δεν ανησυχεί και διατείνεται ότι ο νέος υποψήφιος θα συγκεντρώσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη κάνει) τις 30 υπογραφές. Για τους υπόλοιπους, που έτσι και αλλιώς προέρχονται από το κόμμα και έχουν στενή ταύτιση, δεν υπήρχε ζήτημα.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι και μόνο. Δηλαδή η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Στέφανος Κασσελάκης. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού καθώς στο κλειστό του Σπόρτινγκ υπήρχε πρόβλημα με τον κλιματισμό.

Επίσης, η πρόταση της ΠΓ είναι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) να έχει Πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο. Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας ώστε να οριστικοποιήσει τα βήματα για το Έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, ήταν απών από τη συνεδρίαση όπως και αναμενόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου