Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Απίστευτη απάτη – Πούλησαν σε πολυεθνική οικόπεδα που δεν είχαν στο Ελληνικό

Μία υπόθεση που δεν τη χωρά ο ανθρώπινος νους, αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία στην Αστυνομία και ενδελεχή έρευνα για τη δράση ατόμων που χαρακτηρίζονται ως… μετρ στις απάτες. Ενδεικτικό είναι ότι κατάφεραν να εξαπατήσουν πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate. Η έρευνα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Αστυνομίας άρχισε ύστερα από μήνυση της εταιρείας με έδρα το Κολωνάκι, που υποβλήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2023.


Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, η εταιρεία είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την αγορά τριών όμορων οικοπέδων σε περιοχή στο Ελληνικό, συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ. Η τιμή των οικοπέδων ανερχόταν περίπου στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ και θεωρείτο «τιμή ευκαιρίας».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία συμφώνησε να προχωρήσει η διαδικασία της αγοραπωλησίας. Για τον λόγο αυτόν, στις 21 Νοεμβρίου 2023 συντάχθηκε και υπεγράφη προσύμφωνο αγοραπωλησίας στην έδρα της αγοράστριας εταιρείας στο Κολωνάκι, παρουσία τεσσάρων μελών του κυκλώματος που έκανε απάτες.

Παρουσία εκπροσώπου της εταιρείας και συμβολαιογράφου δόθηκε προκαταβολή ύψους 650.000 ευρώ σε 10 επιταγές (έξι επιταγές των 75.000 ευρώ, δύο των 80.000 ευρώ, μία των 30.000 ευρώ και μία των 10.000 ευρώ).
Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη

Στις 30 Νοεμβρίου 2023, μηχανικός της αγοράστριας εταιρείας μετέβη στο επί πώληση ακίνητο για τοπογράφηση, όπου αντιλήφθηκε την εξαπάτηση της εταιρείας, καθώς σε συνάντηση με τον ευρισκόμενο στο σημείο πραγματικό ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι στις 18 Νοεμβρίου είχε ήδη πουλήσει τα δύο από τα τρία προς πώληση οικόπεδα. Κατόπιν, η εταιρεία διαπίστωσε ότι οι επτά από τις δέκα επιταγές που δόθηκαν ως προκαταβολή, είχαν ήδη εξαργυρωθεί (425.000 ευρώ).

Αμέσως, η εταιρεία προσέφυγε στις Αρχές που άρχισαν έρευνα και σχημάτισαν δικογραφία για οκτώ άτομα. Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος είχαν παρουσιάσει ως ιδιοκτήτη των τριών οικοπέδων έναν συνεργό τους, ο οποίος χρησιμοποίησε πλαστό δελτίο ταυτότητας που έφερε τα στοιχεία του πραγματικού ιδιοκτήτη. Επίσης, άλλο μέλος του κυκλώματος παρουσιάστηκε ως μεσολαβητής του ιδιοκτήτη των οικοπέδων, ενώ στο «κόλπο» συμμετείχαν μία μεσίτρια και ένας δικηγόρος που εξασφάλισαν στο κύκλωμα τα απαιτούμενα έγγραφα – πιστοποιητικά των ακινήτων για να καταφέρουν να πετύχουν την εικονική μεταβίβαση των ακινήτων.


Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι κατηγορούμενοι εισέπραξαν τις επιταγές από την εταιρεία και αμέσως μοίρασαν τη λεία τους.

Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης φέρεται να έδινε τις εντολές μέσα από τη φυλακή. Πρόκειται για 57χρονο Έλληνα, ο οποίος είχε συλληφθεί, πέρυσι τον Ιανουάριο, για απάτες και είχε κριθεί προφυλακιστέος. Αστυνομικές πηγές προσθέτουν ότι ο 57χρονος γνώρισε μέσα στη φυλακή τον βασικό συνεργό στην απάτη με τα ακίνητα στο Ελληνικό. Ο συνεργός του κάποια στιγμή αποφυλακίστηκε και συνέχισε τη «δουλειά» σε συνεργασία με τον έγκλειστο «φίλο» του.
Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

Η αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. για τον έγκλειστο αρχηγό έχει ως εξής: «Οι συνεργοί του κατ' εντολή του συστηνόμενοι ψευδώς αφενός ως πληρεξούσιοι ή μεσολαβητές των ιδιοκτητών οικοπέδων – ακινήτων, αφετέρου με τη χρήση πλαστών δελτίων ταυτότητας ως ιδιοκτήτες των οικοπέδων – ακινήτων, εν αγνοία των πραγματικών ιδιοκτητών, έπειθαν τους παθόντες να προβούν στη συγκέντρωση δικαιολογητικών για τη σύνταξη συμβολαίου αγοραπωλησίας ενώπιον συμβολαιογράφου, με σκοπό την «εικονική μεταβίβαση» ακινήτων, απαιτώντας προκαταβολή συμφωνίας, προσύμφωνο και τελικό συμβόλαιο – προβαίνοντας ακόμα και σε αλλαγές προσωπικών κωδικών, δια των αρμοδίων υπηρεσιών, παραβιάζοντας δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και υφαρπάζοντας απαιτούμενα έγγραφα – πιστοποιητικά, με αντίστοιχες τμηματικές καταβολές του τιμήματος, είτε σε μετρητά είτε σε επιταγές είτε με μεταφορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους, χρησιμοποιώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου