Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Επανεξετάζεται το Μεσοπρόθεσμο- Επιστρέφει η τρόικα


  
Επανεξετάζεται το Μεσοπρόθεσμο- Επιστρέφει η τρόικα
Η συμφωνία η οποία φαίνεται να επήλθε μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, βασίστηκε κυρίως στο πλαίσιο της εκ νέου εξέτασης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη  είναι κατ’ αρχάς ένα θετικό βήμα, αλλά όλα αυτά- καθώς και σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες-  θα εξεταστούν σε βάθος κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ. Ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με Αξιωματούχους του ΔΝΤ και την προσεχή Δευτέρα...
θα είναι πλέον σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις των νέων μέτρων.

«Ικανοποιητική πρόοδος» σημειώθηκε στις συζητήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας, σύμφωνα με νυχτερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της έκτης δόσης. Το προσεχές Σαββατοκύριακο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον, στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία θα μετάσχει ο κ. Βενιζέλος. Στις 11:30 σήμερα το πρωί συγκαλείται στη Βουλή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Πληροφορίες οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν υποστηρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει σήμερα στις 10:30 από το βήμα της Βουλής.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Συνεχίστηκε σήμερα η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και των επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

 Στην συζήτηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν, επίσης ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς.

 Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος. Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωση εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αναφέρει ότι ναι μεν υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος αλλά ότι η συζήτηση για πολιτικές (δηλαδή τα μέτρα) θα συνεχιστεί.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν έχει ως εξής: «Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, οι αρχηγοί των αποστολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ  είχαν τηλεδιάσκεψη με τον έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου του. Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος και οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.  Η πλήρης αποστολή αναμένεται τώρα ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για την επανέναρξη της αξιολόγησης, η οποία θα περιλαμβάνει και συζητήσεις για πολιτικές».  
Διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι «η εξέλιξη της Τρίτης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι ανοίγει το δρόμο για να συμπληρωθούν τα κομμάτια του παζλ που απαιτούνται για την υλοποίση της συμφωνία της 21ης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου