Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστρέφει τελικά η τρόικα


Επιστρέφει στην Αθήνα στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας η τρόικα, όπως ανακοινώθηκε με την ολοκλήρωση της δεύτερης τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία και πλέον οι επικεφαλής της τρόικας θα.....




περάσουν στο στάδιο του επιτόπιου ελέγχου πριν συντάξουν την έκθεσή τους που θα δίνει και το "ok" για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ είναι ανένδοτοι στα αιτήματά τους για δραστικές οριζόντιες περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων, σε ποσοστό 25% ή και μεγαλύτερο! Αν και επισήμως το ζήτημα «πλαφόν» στις συντάξεις δεν επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες έχει πέσει στο τραπέζι και το ανώτατο όριο των 700 ευρώ για τις συντάξεις.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπροτείνει κλιμακωτή μείωση.

Ζήτημα άμεσων περικοπών τίθεται οπωσδήποτε για όσους συνταξιούχους έχουν συντάξεις της τάξης των 1500 -2000 ευρώ, ενώ η τρόικα επιζητά την περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 50%. Οι όποιες αποφάσεις περικοπών ληφθούν θα εφαρμοσθούν άμεσα, από την 1η Νοεμβρίου!


Στο στόχαστρο βρίσκονται και όσοι αξιοποίησαν την εθελούσια έξοδο σε οργανισμούς και ΔΕΚΟ, καθώς
ζητείται η περικοπή των συντάξεών τους, για όσους βγήκαν σε σύνταξη σε ηλικία μικρότερη των 55 ετων, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%. Μόνο οι μητέρες ανηλίκων φαίνονται να την γλιτώνουν απ' όσους πήραν πρόωρες συντάξεις...

Ανένδοτοι είναι οι τροϊκανοί και για άλλα μέτρα –σοκ, όπως μαζικές απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου. Σκληρό είναι το «παζάρι» για τις απολύσεις που ζητά άμεσα η τρόικα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ η κυβέρνηση επιμένει προς το παρόν στη λύση της εφεδρείας.


Σε κάθε περίπτωση ζητούν να έχουμε 50.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους σε σύντομο χρονικό διάστημα και μένει να διευκρινισθεί εάν θα επιλεγεί η λύση της απόλυσης ή της εφεδρείας.
Το ΔΝΤ πάντως φέρεται να δέχεται τη λύση της εφεδρείας, ενώ ΕΚΤ και ΕΕ είναι πιο «σκληροί» και ζητούν απολύσεις και σύντομα!
trelokouneli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου