Μας συμβαίνουν αν όχι καθημερινά, σίγουρα πολύ συχνά, αλλά τα προσπερνάμε καθώς τα θεωρούμε υπερβολικά… ασήμαντα. Οι περίεργες μικροανωμαλίες που υπομένει ο οργανισμός μας όπως ο λόξυγκας, το χασμουρητό, οι κράμπες, οι άφθες και το βούλωμα των αφτιών ωστόσο μπορούν να γίνουν αρκετά ενοχλητικές και να αποτελούν σημάδια για πιο σοβαρά προβλήματα. Μάθετε πώς προκαλούνται δώδεκα τέτοια συνηθισμένα σωματικά προβλήματα, τι μπορούν να σημαίνουν για την υγεία σας και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.
- Λόξυγκας
Από τις πιο ενοχλητικές όσο και ακούσιες καταστάσεις που μπορείτε να βιώσετε όσο βρίσκεστε σε κάποια επίσημη συνάντηση ή σε μία «σιωπηλή» αίθουσα είναι η εμφάνιση λόξυγκα που δεν λέει να σταματήσει. Όχι, δεν σας «μελετάει» κάποιος: Πρόκειται για ανεξέλεγκτες συσπάσεις του διαφράγματός σας, που προκαλούνται από γρήγορη κατανάλωση φαγητού, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή κατάποση… αέρα. Συνήθως ο λόξυγκας μάς εγκαταλείπει από μόνος του, αλλά αν βιάζεστε να τον ξεφορτωθείτε δοκιμάστε να κρατήσετε για λίγο την αναπνοή σας, να πιείτε γρήγορα νερό ή να αναπνεύσετε μέσα σε μία άδεια σακούλα.
- Χασμουρητό
Δεν προέρχεται από βαρεμάρα, όπως πιστεύαμε. Όπως και οι υπολογιστές, ο εγκέφαλος δουλεύει καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά η υπερβολική δραστηριότητά του οδηγεί σε υπερθέρμανση η οποία με τη σειρά της μειώνει την ικανότητά του να επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Όταν, λοιπόν, η ζέστη αρχίζει να ανεβαίνει, το χασμουρητό επεμβαίνει ως φυσικός «θερμοστάτης» επιτρέποντας να μπει στο σώμα κρύος αέρας και να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία στον εγκέφαλο.
- Αφτιά που… βουλώνουν
Σύνηθες φαινόμενο στις αεροπορικές πτήσεις, το βούλωμα των αφτιών συμβαίνει εξαιτίας της απότομης εναλλαγής του υψόμετρου, κατά την οποία το αφτί μας καλείται να ισοσταθμίσει την πίεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού μέρους του τυμπάνου του. Το «ξεβούλωμα» που νιώθουμε με ένα χαρακτηριστικό ήχο σημαίνει πως ο αγωγός που ενώνει το μέσο του αφτιού με το πίσω μέρος του λάρυγγα έχει ανοίξει, απελευθερώνοντας την πίεση. Για να… βοηθήσετε την κατάσταση, κλείστε το στόμα σας, κρατήστε την αναπνοή σας κλείνοντας την μύτη και φυσήξτε ελαφρά. Επίσης, το μάσημα τσίχλας και το χασμουρητό έχει παρατηρηθεί πως βοηθά εξίσου στην καταπολέμηση του βουλώματος.
- Το πάγωμα του… παγωτού
Σας έχει τύχει όταν τρώτε πολύ γρήγορα παγωτό ή πίνετε ένα ποτήρι παγωμένο νερό να νιώσετε αυτόματα ένα «μούδιασμα» στο κεφάλι σας; Πρόκειται για τον λεγόμενο «πονοκέφαλο του παγωτού», που συμβαίνει όταν κάτι παγωμένο έρθει σε επαφή με τα νεύρα του ουρανίσκου, προκαλώντας παροδικό πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία του μπροστινού μέρους του κεφαλιού. Για να αποφύγετε το «πάγωμα του εγκεφάλου», δοκιμάστε να καταναλώνετε τα παγωμένα τρόφιμα πιο αργά.
- Υπερβολική εφίδρωση
Μπορεί να χαλάει την διάθεσή σας, την εικόνα σας ή την αυτοπεποίθησή σας, αλλά δεν είστε οι μόνοι: Τα «ποτάμια ιδρώτα» είναι συνηθισμένο φαινόμενο ακόμη και στους απόλυτα υγιείς ανθρώπους, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες και το πρόσωπο. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης ποικίλουν από την χρήση αποσμητικών με χλωρίδια του αργίλου (antiperspirants) μέχρι φαρμακευτική αγωγή ή και χειρουργικές επεμβάσεις, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.
- Ίλιγγοι
Τα πάντα γυρίζουν και η ζαλάδα σας έχει πάρει… διαστάσεις δίνης; Πιθανότατα πρόκειται για ίλιγγο, οι συχνότερες αιτίες του οποίου είναι κάποιο πρόβλημα στο εσωτερικό του αφτιού ή μια νευρική βλάβη. Οι ίλιγγοι μπορούν να διαρκέσουν από λεπτά ως και ώρες. Η διαφορά του ιλίγγου από την ζαλάδα έγκειται στην αίσθηση της κίνησης που συνοδεύει τον πρώτο, ενώ άλλα συμπτώματα είναι η δυσκολία στην ακοή, η δυσφορία στα αφτιά και οι ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών. Η αντιμετώπιση του ιλίγγου εξαρτάται από την αιτία του.
- Μυϊκό μούδιασμα
Όταν το χέρι ή το πόδι σας… κοιμάται, πρόκειται για μία παροδική και αβλαβή αίσθηση που προκαλείται από την συνεχή πίεση στους νευρώνες, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα στον εγκέφαλο. Η λύση είναι απλή: Αλλάξτε θέση ή στάση καθίσματος. Τα «τσιμπήματα» που νιώθετε όσο η λειτουργία των νεύρων επανέρχεται είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, αν αυτή η αίσθηση χρονίζει, καλό είναι να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό.
- Κράμπες
Οι απότομοι σπασμοί που αισθανόμαστε συχνά στους μύες μας μπορούν να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι αρκετά λεπτά. Οι αιτίες; Αφυδάτωση, υπερβολική «χρήση» των μυών, νευρικές ενοχλήσεις ή έλλειψη συγκεκριμένων μεταλλικών στοιχείων όπως το κάλιο και το ασβέστιο. Αντιμετωπίστε τις κράμπες δοκιμάζοντας να περπατήσετε για λίγο ώστε να ανακουφίσετε τον πόνο ή τινάξτε το πόδι σας και τεντώστε τον μυ.
- Προβλήματα… αφτιού
Σημαντικά προβλήματα στην ακοή μας μπορούν να προκληθούν αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τον καθαρισμό των αφτιών μας. Ο οργανισμός μας παράγει το «κερί» του αφτιού για πολύ συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος είναι η προστασία του από μολύνσεις. Συνήθως το αφτί ξεφορτώνεται μόνο του το «κερί» που δεν χρειάζεται, γι’ αυτό η επιχείρηση «σκάλισμα» με το δάχτυλο ή τις μπατονέτες πρέπει να γίνεται με σύνεση, για να αποφευχθούν πόνοι, φαγούρα, βουητά ή και σοβαρότερα προβλήματα στα όργανα της ακοής μας.
- Μαύροι κύκλοι
Αν κάτω από τα μάτια σας συχνάζουν δύο επίμονες… σκουρόχρωμες σακούλες, οι συνήθεις ύποπτοι είναι η κούραση και η ηλικία, όπως σωστά φαντάζεστε. Η έλλειψη ύπνου κάνει την επιδερμίδα πιο ανοιχτόχρωμη, υπερτονίζοντας έτσι την αντίθεση με τους μαύρους κύκλους, ενώ όσο περνούν τα χρόνια η επιδερμίδα του προσώπου γίνεται πιο λεπτή γύρω από τα μάτια, καθιστώντας πιο φανερή οποιαδήποτε δυσχρωμία. Μερικοί ακόμη παράγοντες που οδηγούν σε μαύρους κύκλους είναι οι αλλεργίες και η κληρονομικότητα.
- Δυσχρωμίες νυχιών
Αν σας έχει προβληματίσει η όψη και οι δυσχρωμίες των νυχιών σας, μάθετε πως το 50% των προβλημάτων στα νύχια οφείλεται σε μυκητιάσεις. Τα πράσινα στίγματα ενοχοποιούν κατά κανόνα το βακτήριο «ψευδομονάς», που αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά. Τα κιτρινωπά νύχια είναι συνήθως σύμπτωμα μυκητίασης, ενώ τα κόκκινα, μοβ ή μαύρα σημάδια μπορεί να οφείλονται σε αίμα που προέρχεται από κάποιο τραυματισμό. Αλλαγές στην όψη των νυχιών σας μπορούν επίσης να οφείλονται σε φαρμακευτικές θεραπείες ή να σηματοδοτούν πιο σοβαρά προβλήματα, γι’ αυτό συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
- Άφθα
Εκ των πιο ενοχλητικών μπελάδων που μπορούν να βλάψουν την στοματική κοιλότητα, η άφθα ίσως είναι η πρωταθλήτρια, καθώς την αισθανόμαστε σε κάθε μας λέξη, σε κάθε μπουκιά, σε κάθε κίνηση της γλώσσας μας. Πρόκειται για μικρές κύστες μέσα στο στόμα, που σε αντίθεση με τις οδυνηρές μεταδοτικές φουσκάλες ενός κρυώματος, δεν προκαλούνται από ίωση. Υπεύθυνοι είναι συνήθως η έλλειψη θρεπτικών ουσιών, το στρες και κάποιος τραυματισμός της στοματικής κοιλότητας. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει πλύσεις με στοματικό διάλυμα και τοπική φαρμακευτική αγωγή.
in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου