Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Γερμανοί: «Δεν δίνονται τα 8 δισ. αν δεν δούμε πρώτα την έκθεση»


Αυστηρή στάση εξακολουθεί να κρατά η Γερμανία για τη χορήγηση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, παρά τη θετική εισήγηση της τρόικας, ασκώντας έτσι έντονη πίεση για την εφαρμογή των νέων μέτρων. Η κυβέρνηση του Βερολίνου χαιρέτισε το γεγονός ότι η τρόικα ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Ελλάδα. Παραμένει ωστόσο επιφυλακτική για την εκταμίευση της έκτης δόσης, την οποία εξαρτά από την τελική έκθεση που θα συντάξει η τρόικα. «Θα δούμε την έκθεση της τρόικας και με βάση αυτήν θα αποφασίσουμε για τη στάση μας όσον αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης», είπε στα «ΝΕΑ» εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.
Το πρώτο «πράσινο φως» των απεσταλμένων της τρόικας για την έκτη δόση δεν αρκεί στη γερμανική κυβέρνηση. «Δεν μπορούμε να το πούμε αν δεν δούμε προηγουμένως την έκθεση, η οποία δεν έχει συνταχθεί ακόμη. Η σύσταση για την εκταμίευση της έκτης δόσης πρέπει να είναι θεμελιωμένη ώστε να την αναλύσουμε και να διαμορφώσουμε άποψη», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και για όλες τις προηγούμενες δόσεις.
Βεβαίως, η θετική πρόταση της τρόικας καθιστά πολύ πιθανότερη και τη θετική απόφαση της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης, αλλά το Βερολίνο δεν θέλει ακόμη να δεσμευθεί. Η «πεπατημένη» είναι ότι η ευρωζώνη ακολουθεί τη σύσταση της τρόικας. Ωστόσο, δεν υπάρχει «αυτοματισμός» στη λήψη αποφάσεων της ευρωζώνης, επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει προγραμματιστεί πριν από τη Σύνοδο Κρυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου.
Η τελική έκθεση της τρόικας θα καθορίσει εν πολλοίς και την τελική μορφή του δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα. «Οταν θα έχουμε την έκθεση και τους νέους αριθμούς θα ξέρουμε πολύ περισσότερα και πώς θα πρέπει να είναι το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας», λένε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Η έκθεση αυτή θα δώσει μια καλύτερη, «επικαιροποιημένη» βάση δεδομένων από εκείνη που υπήρχε τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ γερμανικών εφημερίδων από την Αθήνα, η πρώτη εντύπωση από την έκθεση της τρόικας είναι θετική για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα «Χαντελσμπλάτ» γράφει ότι «η πρώτη εντύπωση είναι θετική, αλλά η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να ανησυχεί για την εκταμίευση των χρημάτων της βοήθειας που χρειάζεται επειγόντως». Η τρόικα θα δώσει «πράσινο φως» στο τέλος του μήνα και όταν η Αθήνα θα έχει εκπληρώσει μία σειρά από προϋποθέσεις.
Ο Ματίας Μορς σε δηλώσεις του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα είπε πως η τρόικα συμφώνησε με την κυβέρνηση ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο το σχέδιο προϋπολογισμού και να ψηφιστούν από τη Βουλή νόμοι που αναμορφώνουν το δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
«H Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε φρέσκο χρήμα», είναι ο τίτλος των γερμανικών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που γράφουν ότι η Ελλάδα πέρασε τις εξετάσεις της τρόικας, οι επιθεωρητές της οποίας έδωσαν έμμεσα «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου