Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μήνυμα Μπεγλίτη στην Τουρκία


Να σταματήσουν οι συμπεριφορές έντασης από την Τουρκία, ζήτησε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, από τον τούρκο ομόλογό του.

Όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Ισμέτ Γιλμάζ, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Αττάλεια «έθεσα το ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ειλικρινά έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά μπορούμε να εργαστούμε πολύ περισσότερο οι δυο πλευρές, για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να μειώσουμε τη δυσπιστία μεταξύ των δυο πλευρών». 


Παράλληλα, του μετέφερε την ανησυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τις πρόσφατες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την πλευρά των τουρκικών αεροσκαφών. «Έθεσα αυτό το ζήτημα στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες σχέσεις θα μπορούσαν να υπονομευθούν αν αυτές οι συμπεριφορές συνεχιστούν από την πλευρά της Τουρκίας. Συμφωνήσαμε αυτό το θέμα να το συζητήσουμε και μάλιστα πολύ σύντομα, στο πλαίσιο ενός τακτικού διαλόγου που συμφωνήσαμε να εγκαθιδρύσουμε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας» είπε.

Ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι συζήτησαν επίσης τις πρακτικές της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελόριζου, «διότι δεν συνάδουν αυτές οι πρακτικές με το Διεθνές Δίκαιο και το είπα αυτό πάρα πολύ ειλικρινά, ως ανησυχία και προβληματισμό από την πλευρά της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης».

«Θέλω να πιστεύω ότι, ως νέος υπουργός και στις νέες πολιτικές συνθήκες που δημιουργούνται μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα εργαστεί με τον Πρωθυπουργό του και με τη τουρκική κυβέρνηση για να εξαλειφθούν αυτά τα επεισόδια που είδαμε την τελευταία περίοδο, έτσι ώστε να εργαστούμε από κοινού για νέα περίοδο ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας» εκτίμησε ο έλληνας υπουργός.

Στο μεταξύ, η Κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου τόνισε ότι δεν θα δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που η ίδια επιθυμεί με τη δημιουργία έντασης.
Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, η κυπριακή κυβέρνηση «θα ενεργήσει με προσεκτικές κινήσεις και ψυχραιμία».

Αναφερόμενος στις τουρκικές ασκήσεις νοτίως και βορείως της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι φανερό πως η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος.



kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου