Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Συσκευή που "εμφανίζει" και "εξαφανίζει"


Μια νέου τύπου συσκευή, η οποία με τη χρήση ενός διακόπτη μπορεί να "εξαφανίζει" και "εμφανίζει" κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Ντάλας στο Τέξας.

Πρόκειται για μια συσκευή που αξιοποιεί το φαινόμενο του αντικατοπτρισμού στη φύση, ιδίως στις έρημους, και παράλληλα μπορεί να το χρησιμοποιεί, όσες φορές θέλει ο χρήστης.

Η σχετική μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Αλί Αλίεφ, δημοσιεύεται στο περιοδικό νανοτεχνολογίας ''Nanotechnology''.
 


για την παρουσίασή του οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φύλλα νανοσωλήνων άνθρακα πάχους μόλις ενός μορίου, τυλιγμένων γύρω από μικροσκοπικούς κυλινδρικούς σωλήνες, οι οποίοι έχουν μοναδικές ιδιότητες, όπως ότιδιαθέτουν την πυκνότητα του αέρα και ταυτόχρονα την αντοχή του χάλυβα, ενώ είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και για αυτό θεωρούνται ιδανικό υλικό για την αξιοποίηση του φαινομένου του αντικατοπτρισμού.

Πρόκειται για μια οπτική αυταπάτη, κατά την οποία η υψηλή θερμότητα κάνει τις ακτίνες του φωτός να καμπυλώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ενός μακρινού αντικειμένου.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο αέρας κοντά στο έδαφος είναι πολύ πιο ζεστός από τον αέρα σε υψηλότερα στρώματα, με συνέπεια οι ακτίνες του φωτός να καμπυλώνονται με ανοδική κατεύθυνση προς τα μάτια του παρατηρητή, αντί να αντανακλώνται στην επιφάνεια.

Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται εικόνες, τις οποίες ο παρατηρητής εκλαμβάνει διαφορετικά, επειδή τις ερμηνεύει λανθασμένα ο εγκέφαλός του. Αυτό συμβαίνει και με τη χρήση της συγκεκριμένης συσκευής.

Μέσω ηλεκτρικής διέγερσής τους, τα διαφανή φύλλα των ευθυγραμμισμένων νανοσωλήνων του άνθρακα μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν, οπότε αποκτούν την ικανότητα να μεταφέρουν την αυξημένη θερμότητα στις γύρω περιοχές. Κατά συνέπεια, οι ακτίνες του φωτός καμπυλώνονται και το οποιοδήποτε αντικείμενο δεν φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή, δηλαδή γίνεται κατά κάποιον τρόπο αόρατο.

Η συσκευή «δουλεύει» ακόμα και κάτω από το νερό. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, υπάρχει η δυνατότητα η συσκευή να χρησιμοποιηθεί κατά βούληση το ίδιο εύκολα όπως όταν χρησιμοποιείται ένας διακόπτης. 



nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου