Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Το «θαύμα» της Αργεντινής

Δέκα χρόνια µετά την τραγωδία της οικονομικής κατάρρευσης και της στάσης πληρωμών, οι πολίτες της Αργεντινής προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν πρόεδρο.

Όλα δείχνουν ότι η δημοφιλής Κριστίνα Φερνάντες θα επανεκλεγεί, αφού ακόμη και οι επικριτές της αναγνωρίζουν ότι αντικατέστησε επάξια τον αποθανόντα σύζυγο της Νέστορ Κίρστνερ, στην ηγεσία της χώρας.


Το «θαύμα» μετά την τραγωδία


Η επιμονή του Νέστορ Κίρστνερ, να κρατήσει την Αργεντινή μακριά από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την νεοφιλελεύθερη οικονομική «ορθοδοξία» και να δώσει έμφαση στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη και στην αποκατάσταση της πληγείσας από την κρίση Οικονομίας, του έδωσε δικαιολογημένα τον τίτλο του «σωτήρα» της χώρας. Στην πολιτική αυτή εμμένει και η χήρα του Κριστίνα Φερνάντεζ.


«Μια απλή µατιά στους αριθµούς δείχνει ότι η επιλογή του µακαρίτη Κίρσνερ να κρατήσει τη χώρα «έξω από το µαντρί» και να επικεντρώσει όλες τις δυνάµεις του αργεντίνικου έθνους στην ανάκαµψη της εγχώριας παραγωγής και στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε συνδυασµό µε αυστηρό έλεγχο των εισαγωγών και των εξαγωγών, επιβραβεύθηκε µε τον καλύτερο τρόπο. Η µεγάλη αύξηση των δηµοσίων δαπανών, οι επιδοτήσεις και ο ισχυρός κρατικός έλεγχος στην οικονοµία και στις κινήσεις κεφαλαίων – το «el modelo», όπως αποκαλούν µονολεκτικά τη στρατηγική αυτή – κάθε άλλο παρά υπονόµευσαν την ανάκαµψη, όπως διαβεβαίωναν πως θα συνέβαινε τα αδιόρθωτα «παιδιά από το Σικάγο».


Οχι µόνο η Αργεντινή ανέκαµψε επιτυγχάνοντας εξαιρετικούς ρυθµούς ανάπτυξης, αλλά χάρη στη διεθνή αποµόνωσή της και στο στάτους πιστωτικού «παρία» απέφυγε όλες τις παρενέργειες της διεθνούς χρηµατοοικονοµικής κρίσης του 2008. Και µάλιστα σε τέτοιον βαθµό ώστε εφέτος να αναµένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά... 8%, ενώ και για του χρόνου προβλέπεται ανάπτυξη της τάξεως του 5,1%!


Οταν λέµε βέβαια «διεθνή αποµόνωση», εννοούµε την αποµόνωση από το χρηµατοπιστωτικό «στάτους κβο», τους µεγάλους διεθνείς οργανισµούς-δανειστές όπως το ∆ΝΤ και η Παγκόσµια Τράπεζα, που, ως γνωστόν, εκδιώχθηκαν µε τα... ελικόπτερα το 2001 από τη χώρα µαζί µε µεγάλο µέρος του διαπλεκόµενου µαζί τους και µε την ντόπια ολιγαρχική ελίτ πολιτικού προσωπικού, και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών που εκπροσωπούνται στην πιστωτική «Λέσχη των Παρισίων», αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «Βήμα».


«Γιατί στην πραγµατικότητα η Αργεντινή δεν αποµονώθηκε ποτέ. Αντίθετα, αναβάθµισε εντυπωσιακά τους εµπορικούς και άλλους δεσµούς της µε άλλα λατινοαµερικανικά κράτη, όπως η Βραζιλία, η Βενεζουέλα και η Ουρουγουάη, αλλά και µε πιο µακρινούς εταίρους, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα.


Αυτό που έκανε η Αργεντινή ήταν να θέσει εαυτόν εκτός συστήµατος και να ελέγξει πλήρως το εµπορικό της ισοζύγιο, απαιτώντας από τους εταίρους της να πληρώνονται µε αγαθά ίσης αξίας και όχι µε χρήµατα! Είναι µάλιστα χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση εισαγωγής µιας µεγάλης παρτίδας νοτιοκορεατικών αυτοκινήτων µε αντάλλαγµα µερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους του σπουδαιότερου αγροτικού προϊόντος της Αργεντινής, της σόγιας», συνεχίζει το άρθρο. 

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου