Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ιρένα Σέντλερ, μια απίστευτη ιστορία: "Ο κόσμος δεν έγινε τώρα κακός.... πάντα ήταν".


 
Οι περισσότεροι απο μας δυστυχώς δεν γνωρίζουμε την Ιρένα Σέντλερ, κι αυτό γιατί κάποιοι κατάφεραν να κάνουν τις νέες γενιές να ξεχάσουν ή ακόμη να μην μάθουν ποτέ την αλήθεια για το παρελθόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προσωπικότητες σαν της Ιρένα με ένα τόσο σημαντικό μεγάλείο ψυχής αξίζει και να τις γνωρίσουμε αλλα και να μην τις ξεχάσουμε ποτέ!


Η Ιρένα Κατά εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων, κατα το διάστημα του Β´Παγκοσμίου Πολέμου. Η δουλειά της όμως δεν σταματούσε εκεί..


Η ίδια όντας γερμανίδα γνώριζε καλά ποια ήταν τα σχέδια των ναζί για τους εβραίους, έτσι ρισκάροντας ακόμη και τη ζωή της, η νεαρή τότε Ιρένα έβαλε σε εφαρμογή ένα επικίνδυνο σχέδιο διάσωσης για τους αιχμαλώτους.


Το σχέδιο είχε ως εξής: έβγαζε λαθραία βρέφη στον πάτο της εργαλειοθήκης της ή σε ένα σάκο από λινάτσα που είχε στην καρότσα του φορτηγού της τα μεγαλύτερα παιδιά. Ενω παράλληλα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι ναζί φαντάροι της άνοιγαν να μπει ή να βγει από το γκέτο, με αποτέλεσμα να καλύπτει τους θορύβους/ήχους που έκαναν τα βρέφη/παιδιά!

Με το ριψοκίνδυνο αυτό της σχέδιο κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει τουλάχιστον 2.500 παιδιά και βρέφη.


Η Ιρένα τελικά συνελήφθη και οι ναζί όπως ήταν φυσικό την τιμώρησαν αλείπητα για την προδωσία της αυτή. Τη χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα σπάζοντάς της τα χέρια και τα πόδια.  

Η μεγαλοψυχία όμως της Ιρένα δεν σταμάτησε εδω. Πρίν τη συλλάβουν είχε δημιουργήσει ένα αρχείο με τα ονόματα των παιδιών που είχε διασώσει, το οποίο φύλαξε σ´ένα γυάλινο βάζο που έθαψε κάτω από ένα δέντρο στην αυλή της.

Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει και να επανενώσει τις οικογένειες. Όσων παιδιών οι γονείς είχαν πεθάνει, τα βοήθησε να τακτοποιηθούν σε θετές οικογένειες ή να υιοθετηθούν.


Το 2007, η Ιρένα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Δεν επελέγη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ωστόσο το είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν γίνει Πρόεδρος, για την εργασία του ως "οργανωτής κοινότητας" για το ACORΝ... 
και ο Αλ Γκορ το κέρδισε το 2007, για ένα φιλμ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης...
Το διανοείστε;

H Ιρένα πέθανε πρόσφατα, στα 98 της χρόνια! Είναι σίγουρο πως μετά απ αυτά εμείς δεν θα την ξεχάσουμε..ελπίζουμε να κάνετε και σεις το ίδιο..

Εις μνήμην μιας υπέροχης γυναίκας που δεν τιμήθηκε ποτέ με τον τρόπο που της άξιζε!

youropia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου