Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Stern: Το δημοψήφισμα που "έφαγε" τον Παπανδρέου


Stern: Το δημοψήφισμα που "έφαγε" τον Παπανδρέου
Οταν η απεσταλμένη του «Stern» Κάτια Γκλόγκερ πετούσε για την Αθήνα πριν από δέκα ημέρες, είχε συμφωνήσει να παρακολουθήσει από κοντά τον Γιώργο Παπανδρέου για να ετοιμάσει το πορτρέτο του. Τότε δεν μπορούσε να σκεφθεί ότι αυτή η δημοσίευση θα ήταν αφιέρωμα σε έναν παραιτηθέντα πρωθυπουργό.
Καθοριστική για την κατάληξη αυτή θεωρεί την απόφαση του κ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. «Εχοντας τις καλύτερες προθέσεις, ο Παπανδρέου ήθελε να ξανακερδίσει με ένα δημοψήφισμα την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Κανείς άλλος μέχρι τώρα όμως δεν είχε εξοργίσει σε τόσο σύντομο διάστημα ολόκληρη την ήπειρο», διαπιστώνει.

Ο Παπανδρέου «ήθελε να δώσει και πάλι στη δημοκρατία και στη χώρα του τη θέση που της αξίζει. Ηταν εξίσου αφελές όσο και αλαζονικό εκ μέρους του να θέλει να αποκαταστήσει μια θεμελιώδη αρχή, η οποία κινδυνεύει να χαθεί στην Ελλάδα, ότι "η βούληση του λαού είναι δεσμευτική". Και βεβαίως είναι χαρακτηριστικό του έλληνα τραγικού ήρωα να πετυχαίνει το αντίθετο των καλών του προθέσεων».

ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Ακολουθώντας τον κ. Παπανδρέου διαπίστωσε το αδιέξοδό του όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. «Η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει το ευρώ και οι περισσότεροι έχουν αναγνωρίσει ότι η χώρα τους πρέπει να αλλάξει. Αυτή η πλειοψηφία όμως θρυμματίζεται επικίνδυνα. Οι ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες σχηματίζουν μέτωπο, τα ακραία κόμματα έχουν ρεύμα, ακόμη και στο κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει αναταραχή. Ηδη πριν από μισό χρόνο το συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, απέρριψε την πρότασή του για κυβέρνηση συνασπισμού. Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς καταδικάζει τις αποφάσεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες ως "υπαγόρευση των Γερμανών"».
Μετά και τους προπηλακισμούς στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε ότι δεν έχει άλλη επιλογή. «Θέλω επιτέλους δημοκρατία με κανόνες». Ανακοινώνοντας την απόφασή του για δημοψήφισμα, «ένας συνεργάτης του χλωμιάζει. "Οχι Θεέ μου", μονολογεί. Δημοψήφισμα στην τεταμένη αυτή κατάσταση είναι επικίνδυνο».

Η ΙΔΕΑ.
Ο Παπανδρέου είχε την ιδέα για το δημοψήφισμα από τον Μάιο, αλλά κανένας δεν το πήρε στα σοβαρά. «Δεν θέλει να πιστέψει ότι με το μοναχικό του αυτό βήμα διακινδύνευσε το σημαντικότερο κεφάλαιο που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, δηλαδή την πολιτική αξιοπιστία». Οι ηγέτες της ΕΕ «κεραυνοβολήθηκαν όταν ενημερώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας για τα σχέδια του Παπανδρέου. Μόλις είχαν κατορθώσει με κόπο να θέσουν και πάλι υπό έλεγχο την κρίση, έτσι τουλάχιστον πίστευαν. Δεν ήθελαν να δεχτούν νέες αβεβαιότητες και μάλιστα από την Ελλάδα». Ακολούθησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που σταμάτησε την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ. «Η βίαιη αυτή επίδειξη δύναμης δεν απέχει πολύ από εκβιασμό». Το βράδυ της Τετάρτης κλήθηκε να εμφανιστεί στο κέντρο συνεδρίων στις Κάννες για να απολογηθεί. «Η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη… Καγκελάριος και Πρόεδρος του έδωσαν σαφώς να καταλάβει ποιος αποφασίζει σε αυτή την Ευρώπη».

«ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ». Η αποχώρησή του «τον τιμά και ταιριάζει στον τραγικό ρόλο του Γ. Παπανδρέου ότι πρόκειται για σημαντικότερα θέματα από αυτόν τον ίδιο, που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως έναν στρατιώτη της δημοκρατίας», λέει το δημοσίευμα καταλήγοντας: «Οι στρατηγοί βρίσκονται αλλού».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου