Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται με τις οδοντικές λοιμώξεις;

Οι  οδοντικές λοιμώξεις έχουν στατιστικά συσχετισθεί με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια . Η συνηθέστερη από αυτές, η    περιοδοντίτιδα,  αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου σε ποσοστό 20%. Tα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν επίσης...
στατιστικά συσχετισθεί με την παρουσία περιοδοντίτιδας. Ενδοστοματικές λοιμώξεις από οδοντοφατνιακά αποστήματα, έχουν και αυτές συσχετισθεί με υψηλή θνησιμότητα κυρίως σε μεγάλες ηλικίες. Αυτά δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη
τύπου ο Καθηγητής Στοματολογίας Οδοντιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Αναστάσιος Μαρκόπουλος, με αφορμή το 31ο Πανελλήνιο οδοντιατρικό Συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από αύριο Παρασκευή 11 έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης .
Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, παρά τη χρήση των αντιβιοτικών η πιθανότητα λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας από οδοντικής αιτιολογίας βακτηριαιμία εξακολουθεί να υφίσταται. Σε ασθενείς με προβλήματα υγείας ή προβληματικούς αμυντικούς μηχανισμούς η οδοντικής αιτιολογίας βακτηριαιμία είναι δυνατό να οδηγήσει σε ενδοκαρδίτιδα.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και η περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζονται από μια αμφίδρομη σχέση. Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Αντίστροφα, η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μπορεί βελτιώσει την μεταβολική ισορροπία της γλυκόζης σε διαβητικούς ασθενείς. Επιπρόσθετα,  η παρουσία περιοδοντίτιδας μπορεί να απορυθμίσει και να επιδεινώσει την κατάσταση ενός διαβητικού ασθενή.
Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι ακόμα και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σχετίζεται με νόσο των ούλων. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 70 άντρες έδειξε σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και της ικανότητας επίτευξης στύσης. Τα στοιχεία αυτής της έρευνας έδειξαν ότι καθώς αύξανε η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας, αύξανε η εμφάνιση της χρόνιας περιοδοντίτιδας.
Κακοήθη επίσης νεοπλάσματα του λεμφικού ιστού, τα γνωστά λεμφώματα,  μπορεί να έχουν σαν αρχική ή και αποκλειστική εκδήλωση τους την στοματική κοιλότητα. Μια και η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το σημαντικώτερο παράγοντα για τη επιβίωση αυτών των ασθενών, η προληπτική και σε τακτά χρονικά διαστήματα  οδοντοστοματολογική εξέταση είναι επιτακτική.
Αυτά τα στοιχεία, καθώς και η σχέση στοματικής υγιεινής και γενικής υγείας πρόκειται να αναδειχθούν στη διάρκεια του 31ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με θέμα "Οδοντιατρική και Γενική Υγεία: Μια αμφίδρομη σχέση" σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου