Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τι κοινό έχουν Παπαδήμος, Μάριο Μόντι και Ντράγκι;


Τι κοινό έχουν Παπαδήμος, Μάριο Μόντι και Ντράγκι;

Ένα δημοσίευμα - αφιέρωμα σε τρία πρόσωπα "κλειδιά" που ανέλαβαν πρόσφατα κρίσιμους ρόλους στα ευρωπαϊκά πράγματα κάνει η εφημερίαδα Le Monde.

H γαλλική Monde βάζει στο μικροσκόπιο με δύο Ιταλούς και έναν Έλληνα. Ο λόγος για τον Μάριο Ντράγκι, τον Μάριο Μόντι και τον -δικό μας- Λουκά Παπαδήμο και αναφέρεται κοινό τους σημείο: Τo πέρασμά τους από την Goldman Sachs.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα: Ήρθαν και οι τρεις στο πολιτικό προσκήνιο πολύ πρόσφατα. Πρώτος, ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά, ο Λουκάς Παπαδήμος έγινε ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός και σχεδόν ταυτόχρονα την ίδια... τύχη είχε και ο Μάριο Μόντι.

Οι τρεις τους συνδέονται με γνωριμία χρόνων. Ανήκαν στο «διευθυντήριο» της Goldman Sachs στην Ευρώπη ή αλλιώς στην «κυβέρνησης Sachs», καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είχε φτιάξει ένα μοναδικό δίκτυο επιρροής στη «Γηραιά Ήπειρο», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Monde.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και σε αυτό το διευθυντήριο υπήρχε ιεραρχία. Πρώτος, ο Μάριο Ντράγκι, αντιπρόεδρος της εταιρίας από το 2002 ως το 2005 και το όνομά του ενεπλάκη στο «μαγείρεμα» του ελληνικού χρέους.

Δεύτερος, ο Μάριο Μόντι, διεθνής σύμβουλος από το 2005 και τρίτος ο Λουκάς Παπαδήμος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 ως το 2002. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «συμμετείχε στην επιχείρηση των ψεύτικων λογαριασμών που έφτιαξε η Goldman Sachs».

«Διαχειριστής του ελληνικού χρέους ήταν επίσης ο Πέτρος Χριστοδούλου, ένας πρώην trader της εταιρίας», καταλήγει το δημοσίευμα.



star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου