Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Les Echos: «Οι πρώτες δυσκολίες για τον Παπαδήμο»


Το άρθρο της εφημερίδας Les Echos
Ολοσέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα με αντιδράσεις μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, έχει σήμερα η οικονομική εφημερίδα Les Echos. "Ελλάδα, ο Λουκάς Παπαδήμος αντιμέτωπος με τις πρώτες δυσκολίες" είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο συνοδεύεται από συνεντεύξεις των επικεφαλής του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "η περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση είχε διάρκεια μόνο 48 ώρες".

Το δημοσίευμα εστιάζεται στις αντιρρήσεις που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι η στήριξη στην παρούσα κυβέρνηση δεν αποτελεί λευκή επιταγή.
Παράλληλα γίνεται αναφορά στα συνδικάτα της χώρας που "βρίσκονται επί ποδός", προγραμματίζοντας νέα κινητοποίηση την ημέρα που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή και προσθέτει πως ο κ. Παπαδήμος, με την ευκαιρία των διαδηλώσεων της επετείου 17ης Νοεμβρίου, θα έχει την ευκαιρία να πάρει τον κοινωνικό σφυγμό της χώρας.
"Σε αυτό το συγκεχυμένο πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο, συνεχίζεται η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας", υπογραμμίζει το δημοσίευμα, τονίζοντας τις δυσκολίες για την είσπραξη εσόδων από την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ…"
Αυτή η πρώτη αποτυχία στην άντληση κεφαλαίων καθιστά ακόμη πιο πιεστική την ανάγκη της Ελλάδας για την εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ, καταλήγει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ της Les Echos.
Συνεντεύξεις Δ. Δασκαλόπουλου και Γ. Παναγόπουλου
Στο μεταξύ, στην κατάσταση που επικρατεί για τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, η οποία τιτλοφορείται "Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον ρευστότητα".
Ο κ. Δασκαλόπουλος, υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τις μικρές επιχειρήσεις -πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε χρεοκοπία, οι μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν "μια αξιοσημείωτη ικανότητα αντίστασης. Όπως και οι ελληνικές τράπεζες, οι επιχειρήσεις μας δεν είναι χρεωμένες".
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει, πάντως, ότι το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν πλέον κέρδη, παρότι οι διοικήσεις αντέδρασαν με τον καλύτερο τρόπο υπό συνθήκες εξαιρετικά σοβαρές, και δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. "Οδεύουμε προς δύο επιπλέον έτη ύφεσης", παραδέχεται ο κ. Δασκαλόπουλος σημειώνοντας ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καλύτερα την κατάσταση.
Ερωτηθείς για το πώς αντιλαμβάνονται οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι τα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαντά ότι "οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οργανώσεις εργοδοσίας υπήρξαν πάντοτε αλληλέγγυες", προσθέτοντας πως "ξέρουν ότι η υφιστάμενη κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Είναι μία κρίση υπαρξιακή της ίδιας της ιδέας της ΕΕ".
"Χωρίς ένα νέο ευρωπαϊκό όνειρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασπαστεί", καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Το κοινωνικό κλίμα στη χώρα περιγράφει στην Les Echos ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. "Το τελευταίο κύμα των μέτρων λιτότητας ξεχείλισε το ποτήρι", υπογραμμίζει ο κ. Παναγόπουλος, στη συνέντευξή του που τιτλοφορείται "Μια γενική απεργία όταν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός" και σημειώνει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση "κατέστρεψε τη συλλογική, κλαδική και εθνική διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον συλλογική προστασία για τους μισθωτούς".
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση ο κ. Παναγόπουλος υποστήριξε πως είναι προϊόν του ίδιου πολιτικού συστήματος, στο οποίο ο κόσμος δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη.
Τέλος, ανέφερε ότι τα συνδικάτα συζητούν για μια νέα γενική απεργία την ημέρα του προϋπολογισμού, εκτιμώντας όμως ότι οι επόμενες απεργίες θα είναι πολύ δύσκολες.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου