Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Το πρώτο ρήγμα - Από την Ευρώπη των «27» στην Ευρώπη των «17»


Το πρώτο ρήγμα - Από την Ευρώπη των «27» στην Ευρώπη των «17»

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τη μαραθώνια συνομιλία τους στη Σύνοδο Κορυφής στις  Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να φτάσουν, μέχρι σήμερα τα ξημερώματα τουλάχιστον, σε  ουσιαστικές αποφάσεις που θα αντιμετώπιζαν την κρίση χρέους της ευρωζώνης. 

Μετά από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ΕΕ, κατάφεραν, όπως μεταδίδει το Reuters, να συμφωνήσουν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί τον Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ. 



Οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 δις, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης. 

Κυβερνητικές πηγές, από νωρίς χθες το βράδυ, ανέφεραν ότι στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο των « 27 », με αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ. 




διαβαστε τη συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου