Οι μεγάλες μάχες γίνονται, όπως είναι αναμενόμενο ασφαλώς, μεταξύ των βουλευτών που εκλέγονται στις δύο βασικές περιφέρεις της Αθήνας, την Α’ και την Β’. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στις συγκριτικά «μεγαλομεσαίες» περιφέρειες, όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, ή στις τοπικές, δεν καταγράφονται ήδη οι γνωστές γκρίνιες –οι οποίες συνήθως αποτελούν τον προάγγελο της τελικής μάχης.
Ειδικά στην Α’ Αθήνας, όπου όσοι κατέρχονται, πέραν της εκλογικής καταξίωσης, απολαμβάνουν και μιας μορφής ιδιότυπου «πολιτικού κύρους», ένας υπόγειος πόλεμος βρίσκεται ήδη «στα φόρτε» του. Πέραν των πρώιμων συγκεντρώσεων με ομιλίες και συζητήσεις ενώπιον κομματικών ακροατηρίων, δημοσιεύματα για «ψηλώσουν» ή να «κοντύνουν» υποψήφιους, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους ενώ επιδιώκονται και οι πρώτες απόπειρες για τα γνωστά «δίδυμα», «τρίδυμα», «τετράδημα» κ.λπ. για την οργάνωση κοινών εμφανίσεων υποψηφίων ώστε τη μέρα της κάλπης να υπάρξει σταυροδοτική ωφέλεια.
Με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις οι οποίες ήδη διεξάγονται και φτάνουν στα γραφεία των υποψηφίων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δείχνει να διασφαλίζει την πρωτιά στην Α’ Αθήνας με το νεοεισερχόμενο Νότη Μηταράκη να ακολουθεί δεύτερος. Στην τρίτη και τέταρτη θέση εναλλάσσονται οι Προκόπης Παυλόπουλος και Ελίζα Βόζενμπεργκ, στην πέμπτη βρίσκεται ο Βασίλης Κικίλιας και στις έξι και επτά αλληλομετακινούνται οι Φωτεινή Πιπιλή με την Έλενα Κουντουρά. Πάντα βέβαια υπό την αίρεση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα επιτρέψει στην ΝΔ να διεκδικήσει περισσότερες από τις σημερινές τέσσερις έδρες.
Στο ...λάκκο με τα θηρία πάλι, την Β’ Αθήνας, τα πράγματα εμφανίζονται να περιπλέκονται αρκετά περισσότερο. Τις θέσεις της πρώτης εξάδας μοιράζονται στελέχη που ανήκουν στο αποκαλούμενο «μπλοκ των φιλελεύθερων» -Α. Σπηλιωτόπουλος και Κ. Χατζηδάκης στις πρώτες δύο- με τον Π. Παναγιωτόπουλο να μπαίνει «σφήνα» τρίτος, τον «παραδοσιακό» Β. Μεϊμαράκη να ακολουθεί, τον Γ. Γιακουμάτο- εκ της «λαϊκής δεξιάς» στην 5η θέση και τον–προσωρινώς- ανεξάρτητο Π. Καμμένος να συμπληρώνει τη λίστα.
Αναμεμειγμένοι «φιλελεύθεροι», «προεδρικοί», «καραμανλικοί» και εκπρόσωποι της «λαϊκής δεξιάς» συμπληρώνουν τη 12άδα. Γ. Μανώλης, Κυρ. Μητσοτάκης, Αργ. Ντινόπουλος, Μ. Βαρβιτσσιώτης, Γ. Παπαθανασίου και Β. Πολύδωρας κατά σειρά δείχνουν να διεκδικούν μία ακόμη κοινοβουλευτική θητεία, με τις ανατροπές στην Β’ Αθήνας να φαντάζουν δύσκολες, εκτός αν στη λίστα ενταχθεί κάποιο «ηχηρό» όνομα απο τον τηλεοπτικό, καλλιτεχνικό ή δημοσιογραφικό χώρο. Από τις μετρήσεις που έχουν γίνει λείπουν η Άννα Καραμανλή –που πάντως εκτιμάται ότι θα πάει καλά- και η Βασιλική Τζότζολα, για την οποία παραμένει άγνωστο τελικά εάν θα κατέλθει.
Οι «γκρίνιες» εντείνονται και στην περιφέρεια, με επίκεντρο τις παρασκηνιακές ενέργειες πολιτευτών με κομματικά αξιώματα. Πλέον πρόσφατο κρούσμα, η εμπλοκή του Μ. Δασκαλάκη σε τρέχοντα ζητήματα της Λακωνίας με τυτόχρονη παράκαμψη των ενεργειών που έχουν για την επίλυση προβλημάτων της περιφέρειας –κατάργηση κλινών από τοπικό νοσοκομείο- από τους βουλευτές της περιοχής.
Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου