Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Στα "Κάγκελα" η Πιερία για την κατάργηση της ΚΖ Εφορείας


 

Με κατάργηση της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «ανταμείβει» το σημαντικό έργο της υπηρεσίας στην καταγραφή της ιστορίας, η επίσημη πολιτεία

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν προχθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην ΚΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στη σχεδιαζόμενη, από το Υπουργείο Πολιτισμού, κατάργησή της. 


Εργαζόμενοι, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και εθελοντικών οργανώσεων, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και απλοί πολίτες έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι ενώ σήκωσαν και πανό έξω από τα γραφεία της ΚΖ’ Εφορείας. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την Πλατεία Ελευθερίας με την πομπή να περνά μέσα από τον πεζόδρομο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της μνημονιακής πολιτικής, αποτέλεσμα της οποίας, όπως έλεγαν, είναι και το κλείσιμο της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 

Ήδη από την Κυριακή, οπότε και έγινε γνωστή η επικείμενη κατάθεση του συγκεκριμένου σχέδιου νόμου, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά και ομάδες πολιτών εξέφρασαν την αντίθεση τους σε αυτό. 

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για απαξίωση του πολιτισμού της Πιερίας  αφού όπως επισημαίνουν η ΚΖ’ Εφορεία είναι η μοναδική στην Ελλάδα που καταργείται και συγχωνεύεται με δύο άλλους νομούς, της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, με τους οποίους, όχι μόνο δεν μοιράζεται τον ίδιο στενό πολιτισμικό κύκλο αλλά ούτε καν έχει κοινά γεωγραφικά σύνορα. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται καν για κοστοβόρα υπηρεσία αφού δεν πληρώνει ούτε ενοίκιο, μιας και τα γραφεία της έχουν παραχωρηθεί για χρήση από το δήμο Κατερίνης. 

Άξιος απορίας, είναι πάντως, ο λόγος για τον οποίο θέλουν να καταργηθεί η αρχαιολογική υπηρεσία από έναν νομό, στα όρια του οποίου υπάρχουν μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα  της Ελλάδας (Δίον, Πύδνα, Μεθώνη, Μακρύγιαλος, Λείβηθρα, Πλαταμώνας) με τελευταία τα αρχαιολογικά ευρήματα της Βόρειας Πιερίας που φέρνουν τα πάνω κάτω στην ελληνική ιστορία και μπορούν να συμβάλουν ακόμη και σε θέματα διπλωματίας αναφορικά με το Μακεδονικό ζήτημα. 

Ακριβώς δύο μήνες μετά την παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Μεθώνης, όπου ακόμη και η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της, επεσήμανε την αρχαιολογική σημασία της Μεθώνης και γενικότερα της Πιερίας, έρχεται το κράτος να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συμβολή όλων όσων, πίστεψαν στην αρχαιολογική σημασία της θέσης  και δούλεψαν σε μεγάλο βαθμό ανιδιοτελώς για να αποκτήσουν τα ευρήματα της Μεθώνης την προβολή που αξίζουν (και που στο μέλλον η καθοριστική συμβολή τους στην αρχαιολογική και ιστορική επιστήμη θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο).

eptanews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου