Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Κυπριακό: Τερματισμό των συνομιλιών τον Ιούλιο «βλέπει» ο Ντάουνερ


 
Οι συνομιλίες στο Κυπριακό πιθανότατα να τερματιστούν τον Ιούλιο, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Παράλληλα, ο κ. Ντάουνερ θεωρεί αμφίβολο το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία ακόμη και αν οι συνομιλίες επαναρχίσουν μετά την προεδρία.

Σήμερα εν τω μεταξύ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών του Κυπριακού. Η συνάντηση των κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου έχει οριστεί για τις 10.00 στο κτήριο του Γραφείου των Καλών Υπηρεσιών, που βρίσκεται στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Κατά την προηγούμενη συνάντηση τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το περιουσιακό.
Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του Αssociated Press στη Λευκωσία, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε σε δηλώσεις της τουρκικής πλευράς ότι οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας δεν θα έχουν νόημα, αφού ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ασχολείται με τα θέμα της ευρωπαϊκής προεδρίας.
Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση του ιδίου του προέδρου Χριστόφια ότι θα συνεχίσει τις απευθείας συναντήσεις και στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. «Αν μια από τις πλευρές δεν συνεχίσει να προσέρχεται στις συνομιλίες, αυτό σημαίνει τερματισμό», είπε επί λέξει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών .
Όπως εξάλλου εκτίμησε, οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν στο διαμοιρασμό της εξουσίας σε μια μελλοντική ομοσπονδία, αλλά και στο περιουσιακό. Την ίδια ώρα είπε πως είναι αμφίβολο οι δύο πλευρές να φτάσουν σε λύση ακόμη και εάν οι συνομιλίες επαναρχίσουν μετά την κυπριακή προεδρία, καθώς, όπως ανέφερε, οι Ελληνοκύπριοι θα είναι επικεντρωμένοι στις προεδρικές εκλογές του 2013. «Δεν πιστεύω ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να υπάρξει άρση του αδιεξόδου», συμπλήρωσε.
Λευκωσία: Να αποδοθούν ευθύνες
Αμεση ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανος Στεφάνου, να επισημαίνει πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να καταλογίσουν ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά, αν δεν προσέλθει στις διαπραγματεύσεις και διακοπούν τον Ιούλιο με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε πως η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρη. «Θέλουμε και μπορούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που θέλει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, με διασύνδεση των θεμάτων, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες εξεύρεσης νέων συγκλίσεων», ανέφερε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τις συνομιλίες κατά την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στη συνέντευξή του τέλος, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε επίσης, στις προθέσεις του κ. Μπαν Κι Μουν για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης αρχές Μαΐου με τη συμμετοχή της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας για να μπουν οι «τελευταίες πινελιές» στη συμφωνία. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικές συγκλίσεις σε θέματα-κλειδιά. Καταλήγοντας, διευκρίνισε πως «δεν είναι θέμα χρόνου να καταλήξουμε σε αυτές τις συγκλίσεις, είναι περισσότερο θέμα πολιτικής βούλησης».
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης για την πρόοδο στις συνομιλίες του Κυπριακού και ακολούθως να ετοιμάσει έκθεση προς τον Μπαν Κι Μουν.
ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου