Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Συγκίνηση από τον πρωθυπουργό στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα “Φυλακισμένα Μνήματα”


Tον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο, με τη γιγαντιαία σημαία του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, μέρος της κατεχόμενης Λευκωσίας, και το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), που ισοπεδώθηκε από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς του 1974, ατένισε με μάτια δακρυσμένα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.



Ο Τύμβος δημιουργήθηκε προς τιμήν των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Στον χώρο αυτό υπάρχει και στρατιωτικό κοιμητήριο, στο οποίο έχουν ταφεί αξιωματικοί και στρατιώτες από την Ελλάδα και την Κύπρο.


    Τον Λουκά Παπαδήμο υποδέχθηκαν ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε δάφνινο στεφάνι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.


    Για τον Τύμβο και τις μάχες που έγιναν στην περιοχή το 1974, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον διοικητή της Δ' Ταξιαρχίας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ηρωικές μάχες της ΕΛΔΥΚ και στη μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.


    Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην επιχείρηση "ΝΙΚΗ", τη νύχτα τις 21ης Ιουλίου 1974, όταν 13 μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν Έλληνες στρατιώτες από τη Σούδα της Κρήτης στην Κύπρο. Δυστυχώς, οι κυπριακές δυνάμεις, οι οποίες δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα, εξέλαβαν τα αεροσκάφη ως εχθρικά και τα χτύπησαν. Ένα αεροσκάφος καταρρίφθηκε στο σημείο του Τύμβου και 31 καταδρομείς σκοτώθηκαν. Διασώθηκε μόνο ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος όμως έμεινε ανάπηρος.


    Από τον Τύμβο ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στα "Φυλακισμένα Μνήματα" στις Κεντρικές Φυλακές, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά. Ο Λ. Παπαδήμος κατέθεσε στεφάνι στα μνήματα των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 κατά των Άγγλων.


    Στα μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, από τους οποίους οι εννέα εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη. Επίσης, ο Λ. Παπαδήμος επισκέφθηκε την αγχόνη και κελιά των αγωνιστών.


    «Διακατέχομαι από συναισθήματα μεγάλου σεβασμού και βαθιάς συγκίνησης. Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας είναι πράγματι ένα μνημείο πατριωτισμού και ένα σύμβολο μεγάλων ηθικών αξιών. Ήρθαμε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες, στους Έλληνες και στους Ελληνοκυπρίους, και γενικότερα στους ήρωες του κυπριακού αγώνα. Οφείλουμε όλοι να δικαιώσουμε τις θυσίες τους με το να αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τις επισκέψεις του στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στα "Φυλακισμένα Μνήματα, και πρόσθεσε ότι αυτό που αντίκρισε στα "Φυλακισμένα Μνήματα" ήταν «εντυπωσιακό και συγκλονιστικό».


 Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, αλλά και τον ΟΗΕ έστειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος από το βήμα της κυπριακής Βουλής. 


    Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση: 


    «Συμμεριζόμαστε πλήρως τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία άλλωστε εδράζεται και στην απόφαση 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, εάν προηγουμένως δεν έχουν επιλυθεί οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Αυτές περιλαμβάνουν και το εδαφικό, που είναι αλληλένδετο με το περιουσιακό, όπως και το ζήτημα των Τούρκων εποίκων». 


    Τόνισε, επίσης, ότι στην επίλυση των καίριων αυτών πτυχών του Κυπριακού, και όχι μόνο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων μιας συνολικής συμφωνίας λύσης, η Άγκυρα μπορεί, αν έχει πράγματι την πολιτική βούληση, να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. 


    Γενικότερα, είναι προφανές, είπε, ότι το κλειδί μιας συμφωνίας λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα. «Η Τουρκία οφείλει, κατά βάση, να αφήσει ελεύθερο τον κυπριακό λαό», διακήρυξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


    Ειδικότερα, ο Λουκάς Παπαδήμος διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι:


    Το κοινοτικό κεκτημένο πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Κύπρο, όπως ορίζεται από το Πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


    Οφείλει να δεχτεί, δηλαδή, ότι θεμελιώδης προϋπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού είναι η αποδοχή και αναγνώριση της κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Να αντιληφθεί ότι «ζητούμενο της διαπραγμάτευσης αυτής δεν είναι η κατάλυση, αλλά η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους, μέλους του ΟΗΕ και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρόπο που θα διασφαλίζει τη συνέχειά του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα, την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις του, καθώς και τη λειτουργικότητα και τις ουσιαστικές εξουσίες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης».


    Η Τουρκία, επιπλέον, έχει κάθε δυνατότητα αλλά και συμφέρον να επανεξετάσει τις θέσεις της στο θέμα της ασφάλειας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Πρέπει να γίνει από τους πάντες αντιληπτό, πρωτίστως δε από την Τουρκία, ότι στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά οι μεταξύ μας σχέσεις δεν καθορίζονται, δεν μπορούν να καθορίζονται, από τη στρατιωτική ισχύ ή και απειλή, αλλά από τον σεβασμό σε ευρωπαϊκές αρχές και αμοιβαίες υποχρεώσεις. Και ότι ζητήματα όπως εκείνο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ καλύτερα από οιαδήποτε στρατιωτική δύναμη», είπε.


  «Η Τουρκία, δυστυχώς, προτιμά να απειλεί με μη επιστροφή της Μόρφου και της Καρπασίας, με μη αναγνώριση της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με παρεμπόδιση των νόμιμων ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική, η οποία απλώς οξύνει προβλήματα που θα συνεχίσουν να υφίστανται», σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.  


Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αύξηση της έντασης στο πρόβλημα που η Τουρκία έχει δημιουργήσει στην Κύπρο, μόνο επιβάρυνση προκαλεί στο ήδη τεταμένο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπου υπάρχει γεωπολιτική αστάθεια. «Στην τακτική αυτή η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν με ειρηνική στάση, ψυχραιμία, προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαίων μας. Και εδώ υπογραμμίζω ότι οι χώρες μας ήταν και είναι παράγοντες ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή αλλά και γενικότερα», δήλωσε.


    Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία όμως θα καταστεί εφικτή μόνο μετά την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού. «Η λύση αυτή θα δώσει μεγάλη ώθηση στην πορεία της Τουρκίας προς την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πορεία που στηρίζεται από Ελλάδα και Κύπρο, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί πλήρως προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.


    Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε μεταξύ άλλων:


    Η λήξη της κατοχής και του εποικισμού αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον κυπριακό ελληνισμό, για την αποκατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, για την αδιαίρετη κυριαρχία, ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία του κυπριακού λαού. 


    Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα στηρίζει την εκπεφρασμένη βούληση του Προέδρου Χριστόφια να συνεχίσει τη διαπραγματευτική του προσπάθεια και μετά την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούλιο. 


    «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, όπως και ο κυπριακός ελληνισμός, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


    Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας ότι αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. «Από πλευράς μας, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τους γείτονες της Ελλάδας, εξετάζουμε βεβαίως και το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ», δήλωσε. 


    Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, «έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος. ύψους οκτώ ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια (2010 και 2011)». 


    «Καμία χώρα του ΟΟΣΑ δεν έχει πετύχει τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Στην ίδια διετία αποκαταστήσαμε το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχαμε χάσει από το 2000 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, και εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουμε ανακτήσει το σύνολο της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε. 


    Το 2012 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, σημείωσε, αλλά εξέφρασε βεβαιότητα ότι «αν μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των στόχων μας και αν υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε αποφασίσει, αναμένεται ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο ήμισυ του 2013».


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου