Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Εφιάλτες: Τι σημαίνουν για την υγεία μας


Εφιάλτες: Τι σημαίνουν για την υγεία μας
Οι εφιάλτες είναι πολύ δυσάρεστα όνειρα τα οποία προκαλούν τουλάχιστον μερικό ξύπνημα και συνοδεύονται από έντονα αισθήματα φόβου, άγχους, τρόμου, λύπης, κατάθλιψης ή ενοχών. Πρόκειται για μια άσχημη εμπειρία που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποτε στη ζωή τους, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Το άτομο που ξυπνά από εφιάλτη μπορεί να αισθάνεται ότι βιώνει διάφορες καταστροφικές καταστάσεις, όπως πτώση από ψηλά, πνιγμό, καταδίωξη, επερχόμενο θάνατο, δάγκωμα φιδιού και άλλα ψυχικά ή σωματικά οδυνηρά γεγονότα.

Τα θέματα των εφιαλτών, η σοβαρότητα και η συχνότητά τους διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων. Επίσης στο ίδιο άτομο μπορεί να παρατηρείται αλλαγή της μορφής των εφιαλτών του με την πάροδο του χρόνου.

Οι εφιάλτες μπορούν να εκδηλώνονται σε όλες τις ηλικίες, αλλά στα παιδιά είναι συχνότεροι. Η πλειονότητα των παιδιών παρουσιάζει εφιάλτες στις ηλικίες μεταξύ 3 και 7 ετών. Φαίνεται ότι οι εφιάλτες στην ηλικιακή αυτή ομάδα αποτελούν μέρος της κανονικής ανάπτυξης των παιδιών.

Στους ενήλικες η συχνότητά τους μειώνεται. Εκτιμάται ότι 50% των ενηλίκων βιώνει περιστασιακά εφιάλτες, με τις γυναίκες να έχουν συχνότερα σε σύγκριση με τους άνδρες. Περίπου 5% έως 10% των ενηλίκων έχει εφιάλτες μία ή περισσότερες φορές τον μήνα.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που ευθύνονται για την πρόκληση εφιαλτών. Συνήθως προηγούνται των εφιαλτών σημαντικά γεγονότα της ζωής. Το στρες, το άγχος και γενικά η ψυχολογική καταπόνηση είναι από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησής τους.

Συνοπτικά οι αιτίες πρόκλησης εφιάλτη είναι: ψυχολογική καταπόνηση, στρες, άγχος, αλλαγή εργασίας, μετακόμιση, οικονομικές δυσκολίες, ακόμη είναι ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, αλλά και παρενέργειες φαρμάκων, σύνδρομο στέρησης από ουσίες (ναρκωτικά, φάρμακα), υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Βέβαια, η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κατανάλωση φαγητού μόλις πριν κάποιος πάει για ύπνο αλλά και η παρακολούθηση έργων τρόμου ή διάβασμα βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο, κυρίως στα παιδιά.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου