Σύμφωνα με το περιοδικό, η καγκελάριος πρότεινε πράγματι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα την ίδια ημέρα με τις νέες βουλευτικές εκλογές, παρά την επίσημη διάψευση που εξέδωσε το Βερολίνο.
Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η επιμονή της Προεδρίας της Δημοκρατίας στα όσα ελέχθησαν μεταξύ των δύο ηγετών. Κατά το περιοδικό, η κ. Μέρκελ τηλεφώνησε στον κ. Παπούλια «εξ ονόματος όλων των ηγετών της ευρωζώνης, και όχι ως καγκελάριος της Γερμανίας», ενώ πίστευε ότι η επικοινωνία αυτή θα παρέμενε εμπιστευτική.
Επίσης, το περιοδικό αναφέρει ότι η ιδέα του δημοψηφίσματος έχει γεννηθεί εδώ και καιρό σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας το έθεσε στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον ομόλογό του Φίλιππο Σαχινίδη (που, ακολούθως, αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο Ζαννιά).
«Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η τελευταία ευκαιρία για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη» είπε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που τιτλοφορείται «Η Ευρωζώνη απειλεί να πετάξει έξω την Ελλάδα».
Ο Γερμανός υπουργός στράφηκε και χθες εναντίον μας λέγοντας στην εφημερίδα «Bild» πως «όποιος προσπαθεί να πείσει τους Ελληνες ότι δεν χρειάζεται να τηρήσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας λέει ψέματα στον ελληνικό λαό».
Σύσσωμα πάντως τα κόμματα αντιτάχθηκαν σττην ιδέα του δημοψηφίσματος που επιχείρησε να προωθήσει η Γερμανία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ. Επιλογή που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες. Δικαιούται, όμως, τον σεβασμό των εταίρων του. Η πρόταση της κ. Μέρκελ περί δημοψηφίσματος -και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι τουλάχιστον ατυχής, και δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου