Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Δ. Χριστόφιας: Κυρίαρχος για να αποφασίσει για την τύχη του ο ελληνικός λαός


Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος να αποφασίσει για την τύχη του, υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας από τη Βιέννη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.
Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να πάρει ο ελληνικός λαός τις αποφάσεις εκείνες που θα τον υπηρετήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο για το παρόν και το μέλλον.

Ερωτηθείς εάν οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπορέσουν να αντέξουν μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε πως δεν θα ήθελε να τολμήσει να σκεφθεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια φυγή της χώρας από το ευρώ, καθώς, όπως εξήγησε, είναι γνωστό τι θα σημαίνει αυτό για την Κύπρο, την οικονομία της και τον κυπριακό λαό.
Οσον αφορά στο ενδεχόμενο οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα να οδηγήσουν την Κύπρο στο Μηχανισμό Στήριξης, ο Κύπριος πρόεδρος διευκρίνισε πως η πραγματική οικονομία της χώρας του δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με την ελληνική οικονομία και πως οι ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο αγγίζουν μόνο το 1% του εθνικού εισοδήματος της Κύπρου.
Πρόσθεσε πάντως ότι «εκείνο που δημιουργεί το τεράστιο πρόβλημα είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας» και είναι, όπως είπε, «το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει ασφαλώς οι Κύπριοι τραπεζίτες».
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου