Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Καμία διαπραγμάτευση με το μνημόνιο - κόλαση


Καμία διαπραγμάτευση με το μνημόνιο - κόλαση
«Κόλαση» στην οποία δεν υπάρχει τίποτα διαπραγματεύσιμο, χαρακτήρισε το μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιερ Λωράν και τον επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, στο Παρίσι. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα προς την Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ χαρακτήρισε τον κ.Σαμαρά ως "ιμιτασιόν του κ.Σαρκοζί".

«Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται από το Μνημόνιο οδηγεί την Ελλάδα σε κατάρρευση χρηματοπιστωτική και μια πιθανή έξοδό της από το ευρώ. Η έξοδος όμως της Ελλάδας θα διαλύσει συνολικά την ευρωζώνη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο υπάρχει αντίφαση στο να θέλει να παραμείνει μεν η Ελλάδα στην ευρωζώνη χωρίς όμως να αποδέχεται το Μνημόνιο.
«Αντίφαση υπάρχει σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι Μνημόνιο και ευρωζώνη μπορούν να προχωρήσουν μαζί» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, παρομοιάζοντας την ευρωζώνη με μια αλυσίδα από 17 κρίκους που αν ο ένας σπάσει, τότε θα καταστραφεί και η αλυσίδα.
«Επομένως είναι απολύτως παράλογοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέφουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά να διατηρούν την ευρωζώνη ανέπαφη. Εμείς επειδή πιστεύουμε ότι οφείλουμε απέναντι στην Ιστορία να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επειδή πιστεύουμε στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αγωνιζόμαστε για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», κατέληξε.
Δεν μπορεί η κ.Μέρκελ να ορίζει πότε θα κάνουμε δημοψήφισμα
Σε άλλο ερώτημα σχετικά με την πρόταση της Άγκελα Μέρκελ για διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για παραμονή ή μη στο ευρώ, αλλά και για την άρνηση του Φρανσουά Ολάντ να τον συναντήσει, απάντησε :
«Η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην ευρωζώνη που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στις χώρες της ευρωζώνης σαν να πρόκειται για χώρες προτεκτοράτο των χωρών, με πιστοληπτική δυνατότητα τριπλού ΑΑΑ. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, ο ελληνικός λαός κυρίαρχος, έχουμε διαδικασίες βάσει του δικού μας συντάγματος, συνεπώς δεν μπορεί η κυρία Μέρκελ να ορίζει πότε θα κάνουμε δημοψήφισμα και για ποιό λόγο».
Αναφορικά με τον Φρανσουά Ολάντ, πρόσθεσε, ότι είναι δικαίωμά του να δέχεται με βάσει το Πρωτόκολλο να συναντήσει αρχηγούς κρατών, αλλά θα πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι πολύ γρήγορα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα και κυρίως εάν αυτά που έλεγε προεκλογικά θα ισχύουν και μετεκλογικά. Διότι εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που κάνει την ίδια πολιτική, αλλά κάποιον που θα την αλλάξει.
"Ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι δεν πρέπει να αθετήσει τις υποσχέσεις του διαφορετικά θα γίνει ένας «Ολανδρέου» και θα κινδυνεύει να έχει την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα" είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο - κόλαση
Στο ερώτημα εάν στοχεύει να αναδιαπραγματευθεί το σύνολο του Μνημονίου ή υπάρχουν σημεία που θα μπορούσε να αποδεχθεί, απάντησε:
«Το Μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση διότι η κόλαση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το Μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην κόλαση και την καταστροφή.
Δεν έχουμε να διαπραγματευθούμε κάτι από το Μνημόνιο, γιατί ακυρώθηκε από την ψήφο του λαού στις 6 του Μάη και θα μπει οριστικά στην Ιστορία από την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου.
Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ηγεσίες τους ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια διαφορετική κοινή στρατηγική για όλη την Ευρώπη, να προχωρήσουμε σε μια επανίδρυση της Ευρώπης. Θα πρέπει να κουβεντιάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του δημόσιου χρέους που δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες και πολύ γρήγορα την καρδιά, τον πυρήνα της Ευρώπης».
Πρόσθεσε ότι, οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να σταματήσουν να ζητούν από τους φορολογούμενους να βάζουν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, διότι το Μνημόνιο πέρα από απάνθρωπο και βάρβαρο είναι απολύτως και αναποτελεσματικό, σε 3- 4 μήνες εάν συνεχίσει η εφαρμογή του θα είμαστε μπροστά στη ανάγκη τρίτου χρηματοπιστωτικού πλαισίου και δεύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε δώρο στην ανθρωπότητα την αξία της Δημοκρατίας και σήμερα ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και με τη στάση του είναι αυτός που επαναφέρει την έννοια και την αξία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Συνεπώς οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια Ένωση χωρίς την αξία της δημοκρατίας, χωρίς να σέβονται την επιλογή των λαών.
Δεν ήρθαμε για να εκβιάσουμε τις ηγεσίες της ΕΕ
Στο ερώτημα πως προτίθεται να δώσει μισθούς και συντάξεις εάν οι πιστωτές σταματήσουν να πληρώνουν και με ποιούς στοχεύει να κυβερνήσει σε περίπτωση που αναδειχθεί ως πρώτο κόμμα, απάντησε : «Οι μισθοί και οι συντάξεις εξήγησε, κινδυνεύουν εάν εφαρμοσθεί το Μνημόνιο, διότι προβλέπει ένα ειδικό ταμείο όπου όλα τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν εκεί προκειμένου να πηγαίνουν τα χρήματα κατά προτεραιότητα στους πιστωτές και ότι περισσεύει για τους μισθούς και τις συντάξεις».
Δήλωσε στη συνέχεια ότι κατά τη γνώμη του δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει εύκολα η χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Στήριξε δε την άποψή του σε δηλώσεις του Ζαν Λυκ Μελανσόν που εξήγησε πόσο συνδεδεμένο είναι το γαλλικό τραπεζικό σύστημα με το ελληνικό και πόσο συνδεδεμένη είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή. Μια μονομερής διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας, θα σήμαινε ένα απονενοημένο διάβημα για την ίδια την ευρωζώνη και εκατομμύρια πολίτες σε όλη την ευρωζώνη.
«Εμείς δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί, δεν είμαστε εδώ για να εκβιάσουμε τις ηγεσίες της ΕΕ. Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους λαούς να αγωνισθούν μαζί μας και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ιστορική ευθύνη να αλλάξουν την πολιτική της λιτότητας που καταστρέφει τους λαούς».
Σχετικά με ποιούς στοχεύει να κυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια κυβέρνηση της αριστεράς. Θα απευθυνθούμε στις δυνάμεις της αριστεράς που μπορούν να υιοθετήσουν το πρόγραμμά μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
ΝΔ: Αν δεν είναι επικίνδυνος, είναι εξαιρετικά αφελής
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στη μεταφορά που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Ελληνα πρώην πρωθυπουργό, δήλωσε:
«Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ταυτίζεται στις θέσεις του με αυτά που επιθυμεί και η Ελλάδα, αυτή την ώρα βρήκε ο κύριος Τσίπρας να τον προσβάλει, ονομάζοντάς τον "Ολανδρέου", και μάλιστα μες την ίδια την πατρίδα του Γάλλου Προέδρου. Αν δεν είναι επικίνδυνος, είναι εξαιρετικά αφελής».


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου