Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΤ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΈΛΛΗ ΣΤΑΗ



Έ. Στάη: Κυρία Γεννηματά θα ήθελα να μας διευκρινίσετε πώς έχει η δικά σας αντίρρηση σε αυτόν τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ. Γιατί είναι μία αντίρρηση η οποία πέφτει στο κενό. Ο θάνατος θα επέλθει. Εσείς με ποιο τρόπο αντιδράτε;
Φ. Γεννηματά: Όχι κα. Στάη, δεν είναι μία αντίδραση που πέφτει στο κενό. Καταρχήν θέλω να πω ότι είναι μία απόλυτη διαφωνία με όλο το χειρισμό του θέματος και με την επιλογή να κλείσει η ΕΡΤ. Θέλω να σας πω ότι ζητάμε άμεσα συνάντηση των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στην
οποία πρέπει να τεθούν τέσσερα πολύ σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα κα. Στάη είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση ακύρωση της ΠΝΠ. Και θέλω να τονίσω εδώ γιατί δεν πέφτει στο κενό η δική μας στάση. Γιατί θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι η ΠΝΠ θα ακυρωθεί αναδρομικά, ούτως ή άλλως, γιατί εμείς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ψηφίσουμε τον κυρωτικό νόμο όταν θα έλθει στη Βουλή.
Έ. Στάη: Θα ήθελα να παρέμβω εδώ. Όταν θα έλθει στη Βουλή, θα είναι πλέον αργά.
Φ. Γεννηματά: Γι αυτό μιλάω για άμεση ακύρωση. Άμεση ακύρωση ζητάμε, γι αυτό θέλουμε τη συνάντηση, γιατί ούτως ή άλλως θα ακυρωθεί αναδρομικά. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπούμε σε όλες αυτές τις περιπέτειες και να ζήσουμε όλο αυτό το σκηνικό. Και να μπουν σε  περιπέτειες και όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους. Άρα λοιπόν ζητάμε την άμεση ακύρωση της ΠΝΠ τώρα. Παράλληλα με αυτό το ζήτημα, θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι η ενημέρωση που υπήρξε από τη μεριά της κυβέρνησης, ήταν ότι η ΕΡΤ κλείνει και απολύονται όλοι γιατί πρέπει να πιάσουμε το στόχο των 2.000 ατόμων και όχι γιατί υπάρχουν οικονομικά ζητήματα διαχείρισης. Τα οικονομικά ζητήματα διαχείρισης μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί επί ένα χρόνο από τους αρμόδιους υπουργούς. Και αντίθετα, δεν έχει γίνει τίποτε σε αυτή την κατεύθυνση.
Έ. Στάη: Κυρία Γεννηματά, αναφέρεσθε αν δεν κάνω λάθος στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την οποία θα τη συζητήσουμε διεξοδικά και επίσης παρακαλώ το κοντρόλ να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Θα ήθελα πάρα πολύ να έχουμε μία συνομιλία απόψε μαζί του. Το θεωρώ απολύτως δημοκρατικό και θεωρώ ότι θα διαφωτίσει και τον κόσμο και εμάς. Γιατί πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι υπάρχει και η σιγή από την πλευρά της διοίκησης της ΕΡΤ προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Είναι μία πρωτόγνωρη και πρωτοφανής κατάσταση, ένας πρωτοφανής χειρισμός. Κυρία Γεννηματά να  μας πείτε τι άλλο πρόκειται να κάνετε.
Φ. Γεννηματά: Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει ο πομπός. Η διαρκής λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης συνδέεται άρρηκτα με τη δημοκρατία μας, με τον πολιτισμό μας, με την ιστορία μας, με την κάλυψη των παραμεθόριων περιοχών της χώρας, όπως εύστοχα στο παρελθόν σε ανακοινώσεις του, είχε δηλώσει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος συνέχιζε σε αντίστοιχες δηλώσεις του, λέγοντας, ότι η απαξίωση της ΕΡΤ είναι  προς όφελος ιδιωτικών και ξένων συμφερόντων. Του υπενθυμίζω λοιπόν τα ίδια του τα λόγια και τις ίδιες του τις δηλώσεις.
Το τρίτο σημείο που θεωρώ ίσως πιο σημαντικό από όλα όσα έχουμε πει μέχρι τώρα είναι ότι σε αυτή τη συνάντηση των αρχηγών θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της πρότασης που πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστα η κυβέρνηση, γιατί εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε τυφλές,  μαζικές απολύσεις. Γιατί αυτή η ΠΝΠ ανοίγει αυτόν τον ασκό του Αιόλου κα. Στάη και το θέμα δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ .
Έ. Στάη: Εννοείται.  Η συζήτηση που πρέπει να ανοίξει είναι το πώς αντιμετωπίζεται ο δημόσιος τομέας γενικώς, στον οποίο περιλαμβάνεται και η ΕΡΤ βεβαίως.                   
Φ. Γεννηματά: Εκτός από το προσωπικό πρόβλημα του κάθε ενός εργαζόμενου στην ΕΡΤ και των οικογενειών τους που το σέβομαι απόλυτα, υπάρχει ζήτημα με την ΠΝΠ και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση το θέμα γιατί πρέπει να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο, με αξιολόγηση, με κίνητρα, με εθελουσία έξοδο, όπως έχουν συμφωνήσει οι αρχηγοί και όχι μαζικές, τυφλές απολύσεις.
Έ. Στάη: Εδώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Στην ανακοίνωση που εκδώσατε πριν από λίγο, είπατε ότι «δεν θέσαμε ως ΠΑΣΟΚ, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας». Και ρωτάτε: «Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει»; Το απευθύνετε πού αυτό;
Φ. Γεννηματά: Αυτό είναι το τέταρτο ζήτημα στο οποίο θέλω να αναφερθώ.
Έ. Στάη: Θέλω να μου απαντήσετε σε αυτό γιατί αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό. Όταν είπα ότι πέφτει στο κενό η όποια αντίρρησή σας, εννοούσα ότι από τη στιγμή που δεν θέτετε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας –και αντιλαμβανόμαστε γιατί, το έχετε εξηγήσει πολλές φορές ως ΠΑΣΟΚ, τότε με ποιο τρόπο θα εξαναγκάσετε τον Πρωθυπουργό να πάρει πίσω αυτό που του ζητάτε; Δηλαδή, του ζητάτε να ακυρωθεί η ΠΝΠ και να γίνει και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, να ξανανοίξει το θέμα από την αρχή σε μια συζήτηση. Αυτό ζητάτε.
Φ. Γεννηματά: Κυρία Στάη, η στήριξή μας προς την κυβέρνηση είναι το όριο για να μην προκαλέσουμε μια πολιτική κρίση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί. Είναι προφανές ότι χρειάζεται η συζήτηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, είχε καταστήσει απολύτως σαφές στον Πρωθυπουργό ότι υπάρχει απόλυτη διαφωνία, προσωπική του και του ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την εξέλιξη. Επομένως δεν μπορεί να επιβάλλονται αποφάσεις με αυτόν τον τρόπο, ούτε στους εταίρους που στηρίζουν την κυβέρνηση, ούτε βεβαίως και στην ελληνική κοινωνία.
Έ. Στάη: Κρατάμε ότι ζητάτε την άμεση ακύρωση της ΠΝΠ, ότι ζητάτε και την άμεση σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Το ερώτημα μου είναι: Αν δεν συμβεί τίποτε από αυτά, πώς θα πορευτείτε;
Φ. Γεννηματά: Σε αυτή την περίπτωση θα επανεκτιμήσουμε τη στάση μας, κα. Στάη.
Έ. Στάη: Ως προς τη στήριξη της κυβέρνησης κα. Γεννηματά;
Φ. Γεννηματά: Θα επανεκτιμήσουμε τη στάση μας και νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να υποτιμήσει όλα αυτά που έχουμε πει και τα οποία τα εννοούμε απολύτως.
Έ. Στάη: Και μια τελευταία ερώτηση. Επειδή, απ’ ό,τι καταλάβαμε από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου –τον ακούσαμε να το λέει ο ίδιος, τον είδαμε live- με το τέλος του αποψινού προγράμματος πέφτουν οι πομποί. Αυτό καταλάβαμε. Εσείς λέτε ότι αυτό είναι αδιανόητο να συμβεί. Δηλαδή, θα συνεχίσει να εκπέμπει πρόγραμμα η ΕΡΤ μετά το αποψινό πρόγραμμα; Είναι σοβαρό και πρακτικό αυτό που ρωτάω.
Φ. Γεννηματά: Τοποθετήθηκα νομίζω με πολύ μεγάλη καθαρότητα για το θέμα.
Έ. Στάη: Το ξέρω, αλλά τα πράγματα μπορεί να σας προλάβουν.
Φ. Γεννηματά: Και γι’ αυτό ζητάμε την άμεση σύγκλιση των αρχηγών για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και αφορούν όλη την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο την ΕΡΤ.
Έ. Στάη: Προφανώς ο κ. Βενιζέλος έχει επικοινωνήσει ήδη με τον Πρωθυπουργό για μια τέτοια συνάντηση;
Φ. Γεννηματά: Υπάρχουν συνεννοήσεις με τον Πρωθυπουργό και εχθές και σήμερα που το μεσημέρι ήταν μαζί. Νομίζω ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι απόψεις του κ. Βενιζέλου. Περιμένουμε λοιπόν τις κινήσεις του γιατί δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια κρίση με λάθος τρόπο, με λάθος θέμα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας.
Έ. Στάη: Μάλιστα. Κυρία Γεννηματά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Αν χρειαστεί θα επικοινωνήσουμε και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου