Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ...

Μετά από τετράμηνη παραμονή στο κοινοβουλευτικό «ψυγείο» έβγαλε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτινάξει.από πάνω της κάθε στίγμα που άφησε η υπόθεση Μπαλτάκου.Τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής προχώρησαν σήμερα,
Πέμπτη, στην δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου -αν και η πρώτη είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Να σημειωθεί πάντως ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επι της ουσίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εξήγησε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις «δεν ποινικοποιείται η σκέψη αλλά ο μισαλλόδοξος λόγος». Επιπροσθέτως, για το περίφημο άρθρο 19 του Κώδικα Μετανάστευσης που μιλούσε για απέλαση μεταναστών σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι καταγγέλλουν ψευδώς μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και το οποίο είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικές παραφωνίες είπε ότι «πολλοί διστάζουν να καταγγέλλουν πράξεις βίας γιατί φοβούνται την απέλαση, άλλη κάνουν κατάχρηση. Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή».

Τέλος, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται διάταξη για το σύμφωνο συμβίωσης, εμφανίστηκε όμως επιφυλακτικός στο να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια εξηγώντας ότι το ζήτημα απαιτεί «νομική, κοινωνική και θρησκευτική μελέτη».

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ οι κ.κ. Ανδρέας Κουτσούμπας και Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησαν να αλλάξει η διάταξη για τις γενοκτονίες και να οριστεί ρητά ότι θα τιμωρούνται όσοι εκμηδενίζουν τις αναγνωρισμένες από την Βουλή των Ελλήνων γενοκτονίες (Ποντίων, Αρμενίων κ.α.).

Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) επισήμανε ότι «πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοσχέδιο ώστε να μην ρίξει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής».

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να καταργηθεί η αυτόφορη διαδικασία για τα αδικήματα τύπου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου για «κουτοπονηριά» καθώς όπως είπε πουθενά στο νομοσχέδιο «δεν υπάρχει ο όρος ρατσισμός ή ρατσιστικό έγκλημα». Πρότεινε τέλος να προστεθεί διάταξη που ποινικοποιεί τα ρατσιστικά εγκλήματα. Η κυρία Βασιλική Κατριβάνου υποστήριξε ότι πρέπει να ενταχθεί στην νομοθεσία το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κ. Γιάννης Πανούσης πρότεινε να συσταθεί μόνιμη επιτροπή της Βουλής κατά του ρατσισμού, φασισμού και ξενοφοβίας.

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Αρβανίτης (ΧΑ) υποστήριξε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα «πίσω από τον όρο ρατσιστικά εγκλήματα» και ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει ρατσισμός αλλά φυλετική διάκριση που ισχύει καθώς η φύση η ίδια έχει βάλει διακρίσεις και αυτό δεν μπορεί να είναι καταδικαστέο Δεν μπορεί η φυλετική διάκριση να είναι ρατσισμός».

Αναφορικά με την ξενοφοβία είπε: «Δεν υπάρχει σαφής ορισμός. Όταν η γιαγιά πάει να πάρει την φτωχή της σύνταξη και φοβάται μήπως πέσει πάνω της ένας αλλοδαπός  είναι ξενοφοβία; Δεν είναι δικαιολογημένο να φοβάσαι. Εγώ έχω βάλει σιδεριές στο σπίτι μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου