Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ : Να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα

Η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών δεν ήταν αναγκαία αυτή τη στιγμή. Εγινε για πολιτικούς λόγους αφενός και αφετέρου για να τονωθεί η ψυχολογία σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία.
Δεν είναι τέλος -αν είναι κάτι, είναι αρχή. Για το τέλος -της κρίσης- υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη

Παρότι είναι μια αμφιλεγόμενη κίνηση, από τη στιγμή που έγινε και πήγε καλά εγγράφεται ως θετικό δεδομένο -στα υπέρ της χώρας.
Αυτό προκύπτει όχι μόνον από την αντίδραση των αγορών, αλλά και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης -από τα οποία πάντως δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις- και οι θεσμικοί παράγοντες που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόβλημα.

Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν;  Ασφαλώς, όχι!
Πρώτα, γιατί δεν είναι τέλος -αν είναι κάτι, είναι αρχή. Για το τέλος -της κρίσης- υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.
Γιατί κρίση είναι και η ανεργία και η ύφεση και οι ανασφάλιστοι και η περικοπή μισθών και συντάξεων και η αυξανόμενη φτώχεια και τα χρέη των νοικοκυριών και οι κλειστές επιχειρήσεις και πολλά ακόμη που βρίσκονται εδώ πάντα και διογκώνονται. 
Το διεθνές περιβάλλον είναι ευμετάβλητο και αυτοί που επαινούν σήμερα μπορεί να μεταβληθούν ξανά σε κατηγόρους αύριο
Δεύτερον, γιατί δεν πρόκειται για το ουσιαστικό τέλος του Μνημονίου, όπως λέει η κυβέρνηση. Από την στιγμή που η βασική χρηματοδότηση της χώρας δεν προέρχεται από τις αγορές, αλλά από το  ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, τα δανεικά τους θα είναι ακόμα αναγκαία για την επιβίωση της χώρας και συνεπώς θα  συνεχίζουν να θέτουν όρους.
Η επιτήρηση τους δεν θα σταματήσει εδώ. Ιδίως αν πάρουμε υπόψη ότι ο βραχνάς του χρέους υπάρχει και μας κόβει την ανάσα. Θα μπει στο τραπέζι μετά τις Ευρωεκλογές και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την κατάληξη.
Ας μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα κι ας μη στηθεί σκηνικό για να μαζευτούν ψήφοι, γιατί το κόστος της προσγείωσης στην πραγματικότητα, μετά τις Ευρωεκλογές, μπορεί να είναι βαρύ για όλους
Ας πάρουμε λοιπόν αυτή την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, απλά ως ένα κάλο σημάδι. Αν μη τι άλλο, γιατί το διεθνές περιβάλλον είναι ευμετάβλητο και αυτοί που επαινούν σήμερα μπορεί να μεταβληθούν ξανά σε κατηγόρους αύριο. 
Κατά συνέπεια αυτό που δεν πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να  επιδίδεται σε πανηγύρια υπερβολών και να δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις. 
Ας μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα κι ας μη στηθεί σκηνικό για να μαζευτούν ψήφοι, γιατί το κόστος της προσγείωσης στην πραγματικότητα, μετά τις Ευρωεκλογές, μπορεί να είναι βαρύ για όλους. Και επιπλέον, το πολιτικό σύστημα χρειάζεται να δείξει ότι έβαλε μυαλό και ότι δεν συνεχίζει να πολιτεύεται με παλιές μεθόδους λαϊκισμού.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου