Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Το καρέ της Ελιάς

Τα διλήμματα και τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα έβαλαν στη χθεσινή εκδήλωση εκ μέρους της Ελιάς οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Παντελής Kαψής, Κυριάκος Πιερρακάκης, Παύλος Χρηστίδης και Σωτήρης Κατσέλος.
«Η Ελιά είναι σήμερα η μόνη ενωτική πρόταση στο χώρο της
Kεντροαριστεράς. Κάποιοι άλλοι έκαναν άλλες επιλογές, ελπίζουμε όμως ότι θα τους έχουμε μαζί μας την επόμενη ημέρα τνω ευρωεκλογών καθώς ο στόχος της ενωμένης κεντροαριστεράς παραμένει» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Παντελής Καψής. Παραπέμποντας στις πρόσφατες εκλογές στο ΔΣΑ, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, υποστήριξε ότι η κεντροαριστερά αποτελεί σήμερα κοινωνική πλειοψηφία «και αυτό θα το δούμε και στους μεγάλους δήμους της χώρας«.
«Οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκεί να ψηφίζονται στη Βουλή. Πρέπει να υποστηρίζονται και να υλοποιούνται» είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι «αν δεν προχωρήσουμε στιθς μεταρρυθμίσεις, τότε χτίζουμε την επόμενη κρίση…«.
«Για το παρελθόν και τις επιλογές μας είμαστε περήφανοι» είπε ο κ. Καψής και επιχείρησε να κινηθεί διμέτωπα, τόσο προς τη ΝΔ όσ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Όταν κάποιοι άλλοι μιλούσαν για Ζάππεια και φανταστικούς συμμάχους στη Βενεζουέλα του Τσάβες, το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που κράτησε όρθια τη χώρα με δύσκολες αποφάσεις την κρίσιμη στιγμή». Για την ΕΕ, ο κ. Καψής είπε ότι  η πολιτική της λιτότητας δε μπορεί να συνεχιστεί και  ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για να γίνουν επενδύσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, να ενισχυθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός και να υπάρξει μεταφορά πόρων από τις χώρες του Βορρά στις χώρες του Νότου. «Τα πρόσωπα που δεν έχουν εμπλακεί σε τίποτα, δεν έχουν εξ΄ ορισμού δίκιο» ήταν το σχόλιό του για το Ποτάμι, χαρακτηρίζοντας υποκριτικό και αλαζονικό «να απορρίπτει κάθε τι που έχει σχέση με το παρελθόν».
Με σκληρές διαπιστώσεις όπως το ότι από τα 3,5 εκ. ευρώ που έμειναν άνεργοι στην Ευρώπη μετά το 20ο8, το 1 εκ. είναι Έλληνες αλλά και ότι «δεν έχουμε ικανοποιητικές και άμεσες λύσεις για το σήμερα«, ο υποψήφιος με την Ελιά στις ευρωεκλογές Κυριάκος Πιερρακάκης ανέδειξε την ανάγκη προοδευτικής ψήφου στις ευρωεκλογές ώστε να ενισχυθεί η προοδευτική ισορροπία στη χώρα μας.  »Οι Σοσιαλιστές παρουσίασαν ένα σχέδιο 10 σημείων το οποίο θα έχει ως στόχο τη δημιουργία 7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα από 582 δις ευρώ σε νέες επενδύσεις στις μεταφορές, τις υποδομές, την ενέργεια και τις ΑΠΕ, τη μείωση της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία νεών επιχειρήσεων και πατεντών καθώς και τη μείωση της ανεργίας στους νέους. Είναι καλό – δεν αρκεί» είπε χαρακτηριστικά και έθεσε ως μείζον ερώτημα το εξής:  »Πως θα απορροφήσουμε 1.5 εκατομμύριο ανέργους, ειδικά όταν ακόμα και στην εποχή που η χώρα αναπτυσσόταν με 4% δεν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε πάνω από 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας το χρόνο; Πρέπει λοιπόν να βελτιώσουμε την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνη στη χώρα μας, να μειώσουμε την πολυνομία και τη γραφειοκρατία και να βελτιώσουμε το πολιτικό σύστημα, με θητείες, ασυμβίβαστα και μια συνολικότερη αλλαγή της αρχιτεκτονικής του.
Να ξαναδούμε τον προϋπολογισμό γραμμή-γραμμή και να ανακατανείμουμε τα ποσά. Να εξετάσουμε πως θα διαθέσουμε το νέο ΕΣΠΑ στη χώρα, με όρους εντάσεως εργασίας και να στοχεύσουμε σε εξαγωγές, ξένες επενδύσεις, καινοτομία και έρευνα».  Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι  ο κόσμος τηρεί στάση αναμονή έναντι της κεντροαριστεράς και ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό από τη στιγμή που διαχειρίστηκε, μονομερώς στην αρχή, τόσο το δημοσιονομικό όσο και το μεταρρυθμιστικό μνημόνιο και παραδέχθηκε ότι «στη λιτότητα ήμασταν επιμελέστατοι, αλλά για τις μεταρρυθμίσεις ακόμα παλεύουμε«.   Επικεντρώνοντας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο «ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εκλέξει κανένα περιφερειάρχη και κανένα δήμαρχο στα μεγάλα αστικά κέντρα«, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του βασικού προοδευτικού πυλώνα της χώρας» και ότι στις ευρωεκλογές «ο χώρος πρέπει να κρατηθεί  όρθιος στις μάχες του παρόντος για να ανακτήσει την πολιτική πρωτοκαθεδρία».
Ο γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και επίσης υποψήφιος Παύλος Χρηστίδης επέμεινε στην ανάγκη η κρίση να λειτουργήσει έτσι ώστε η Ελλάδα να αλλάξει και όχι να παραμείνει ή να γυρίσει «πίσω στο 2009″, παρενέβη στο θέμα των ημερών, την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές λέγοντας ότι «αν δε συνοδευτεί από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών που δημιούργησε η μνημονιακή περίοδος, από μόνη της δε θα σημαίνει κάτι»  και επικέντρωσε στην ανάγκη ενίσχυσης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Το τι θα σημάνει αυτή η συμμετοχή είναι το μεγάλο στοίχημα. και για την παράταξη, πρωτίστως όμως για τη χώρα και τους πολίτες της» είπε για την ψήφο στην Ελιά, ενώ αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις υποστήριξε ότι «κανένα κόμμα δε μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του ελληνικού λαού».
Ο τέταρτος ομιλητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά Σωτήρης Κατσέλος αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές του 2014 λέγοντας ότι «είναι πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός δεν θα ψηφίσει για την Ευρώπη με σκοπό να δώσει ένα μήνυμα στην Ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά θα ψηφίσει για την Ευρώπη με σκοπό να αλλάξει την πολιτική που εφαρμόζεται  στην Ελλάδα».  Χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παρά τη σφοδρή πίεση που δέχθηκε ο ελληνικός λαός «κατά τη μεγάλη του πλειονότητα παραμένει στο ευρώ» , είπε ότι ο ευρωσκεπτικισμός ακουμπά στα πιο φονικά και οπισθοδρομικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, παραδέχθηκε όμως ότι  »μεγάλα τμήματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού κυρίως νέοι σε μια Ευρώπη που γερνάει έχουν μείνει άνεργοι  και κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την δυνατότητα να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή». 
«Δεν μιλάμε για μαγικές λύσεις, ή για ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο οικονομικός ορθολογισμός θα υπάρχει. Αλλά παράλληλα θα υπάρχει και το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, την ανάπτυξη, την εργασία και την καινοτομία» ήταν η πρότασή του, για την οποία εκτίμησε ότι «η πλειοψηφική δύναμη που μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση,  είναι αυτή της σοσιαλδημοκρατίας επειδή είναι η μόνη δύναμη που έχει πραγματικά τις προοπτικές να κάνει την διαφορά, σε ένα ισχυρότερο ευρωκοινοβούλιο» είπε για την Ελιά, ενώ προέβλεψε ότι μετά τις ευρωεκλογές »θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις σε όλους τους πολιτικούς χώρους και φυσικά και στην Κεντροαριστερά».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και άλλοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς όπως οι Εύα Καϊλή και η Λίτσα Κουρουπάκη, έδωσαν το παρόν οι υπουργού Γ. Μανιάτης, Έυη Χριστοφιλοπούλου,ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Αθ. Δρέττα, η Τ. Αντωνίου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου