Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Αρχισαν τα «όργανα» στη ΔΗΜΑΡ

Το μήνυμα της Αττικής διχάζει την ΔΗΜΑΡ αφού η πλειοψηφία και η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του 1,76% που έλαβε η βουλευτής του κόμματος Μ. Γιαννακάκη.

Από μερίδα στελεχών γίνεται λόγος για «πρωτοφανή αποτυχία» του συνδυασμού της κ. Γιαννακάκη και επιρρίπτουν ευθύνες στην
ηγεσία του κόμματος
Στελέχη του κόμματος αλλά και βουλευτές έχουν εκφράσει στην Αγίου Κωνσταντίνου την ανησυχία τους σχετικά με την έκβαση του αποτελέσματος στις ευρωεκλογές και το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα με αφορμή τη «χαμηλή πτήση» του περιφερειακού συνδυασμού του κόμματος στην Αττική εκφράζοντας και φόβους για εξαφάνιση των εκλογικών ποσοστών του Ιουνίου του 2012.
Από μερίδα στελεχών γίνεται λόγος για «πρωτοφανή αποτυχία» του συνδυασμού της κ. Γιαννακάκη και επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος. Επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά και από τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Για την καταγραφή της ΔΗΜΑΡ στις περιφερειακές εκλογές αναφέρουν ότι το κόμμα «κρύφτηκε» με καθυστέρηση πίσω από υποψηφιότητες πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως του Γ. Δέδε, του Μ. Μπόλαρη και του Θ. Σώκου όπου είναι αβέβαιο εάν οι ψηφοφόροι τους οδηγηθούν στην κάλπη της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές.
Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναγνωριστούν με γενναιότητα τα λάθη και οι παραλείψεις προκειμένου να διορθωθούν έστω και την ύστατη στιγμή, διαφορετικά εκφράζουν φόβους ότι το κόμμα κινδυνεύει να εξαερώσει τα ποσοστά του σε όλη την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πελοπόννησο ο συνδυασμός του κ. Δέδε υποστηρίχτηκε από την ΔΗΜΑΡ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές αφού αρχικά το κόμμα είχε αποφασίσει να πάει με άλλον υποψήφιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κεντρική Μακεδονία η βουλευτής του κόμματος Ασημίνα Ξυροτήρη «πολεμούσε» την υποψηφιότητα Μπόλαρη και γι αυτό η ΔΗΜΑΡ καθυστέρησε να δώσει στήριξη στον υποψήφιο περιφερειάρχη.
ΔΗΜΑΡ: Επιβεβαιώθηκε η στρατηγική του κόμματος
Στην χτεσινή συνεδρίαση της Ε.Ε. του κόμματος η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα «επιβεβαιώνουν τη στρατηγική του κόμματος να στηρίξει ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις, με προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα.
Επισήμανε τις εκλογικές επιδόσεις των περιφερειακών ψηφοδελτίων που υποστήριξε η ΔΗΜΑΡ όπως για παράδειγμα του Γιώργου Δέδε στην Πελοπόννησο που ήρθε τρίτος με 15,44%, του Θ. Σώκου στην Δυτική Ελλάδα με 12,60% και του Μάρκου Μπόλαρη στην Κεντρική Μακεδονία (8,59%) καθώς και του Γ. Ζάψα στην Ήπειρο (9,68%) καθώς και των άλλων υποψηφίων.
Έγινε ειδική αναφορά στα ποσοστά που απέσπασαν οι κ.κ. Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης καθώς και ο Γ. Ιωακειμίδης, ο οποίος εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό πάνω από 60%. Αντίστοιχα για την περίπτωση της Αττικής ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας σε δηλώσεις του υποβάθμισε το θέμα λέγοντας : «Παίρνουμε το μήνυμα από αυτό το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα. Η Μαρία Γιαννακάκη έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά το κόμμα μας άργησε να καταθέσει την υποψηφιότητά της. Είχε πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, έτρεξε, έκανε ό,τι μπορούσε και έβαλε με την παρουσία της παρακαταθήκη για το μέλλον».
Σπύρος Λυκούδης: η ΔΗΜΑΡ είναι σε δύσκολη θέση εκλογικά αλλά το ...παλεύουμε
Αιχμές κατά της ηγετικής ομάδας του κόμματος για τα αποτελέσματα στην Αθήνα άφησε ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και βουλευτής επικρατείας Σπύρος Λυκούδης: «Δεν φταίει η Μαρία Γιαννακάκη για το αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι άλλα τα προβλήματά μας, πολιτικά, λειτουργικά, οργανωτικά κ.λπ. που δίνουν αυτή την αρνητική εικόνα.
Είναι όμως αρνητικό αποτέλεσμα, γιατί είμαστε τελευταίοι και με πολύ μικρό ποσοστό», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι το κόμμα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση εκλογικά αλλά δεν πιστεύει ότι θα εξαϋλωθεί εκλογικά.
«Τα συμπεράσματά μας θα τα βγάλουμε μετά τις ευρωεκλογές και νομίζω ότι αν πρέπει να διορθώσουμε μερικά πράγματα, θα τα διορθώσουμε. Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα εφησυχάσουμε, νομίζοντας ότι δεν τρέχει τίποτα», είπε ο Σπύρος Λυκούδης. Ο βουλευτής επικρατείας του κόμματος και επικεφαλής της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του κόμματος έχει δηλώσει επίσης ότι την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών πρέπει να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα με αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική διαφοροποιούμενος από την στρατηγική της ηγετικής ομάδας που έχει αποκλείσει την επιστροφή στην κυβέρνηση και την συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

thetoc
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου