Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΠΑΣΟΚ : Το «πράσινο DNA» που άντεξε στη φθορά


Παρότι δεν έδωσε σε κανέναν υποψήφιο κομματικό χρίσμα, στελέχη που προήλθαν από τα σπλάχνα της Κεντροαριστεράς διεκδικούν με σημαντικές πιθανότητες τον περιφερειακό ή τον δημαρχιακό θώκο, δίνοντας παράλληλα «ανάσα» στον κυβερνητικό εταίρο.
Ειδικότερα στις 4 από τις 8 περιφέρειες που είναι στον δεύτερο
γύρο το ΠΑΣΟΚ μπαίνει δυναμικά ώστε ο υποψήφιος που στηρίζει να κόψει πρώτος το νήμα το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Πρόκειται για την περιφέρεια Κρήτης, την Αττική, τη Δυτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο. Αλλά και στις περιφέρειες Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου θα δώσουν τη μάχη του δεύτερου γύρου υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Πιο αναλυτικά:
Αττική: Ο νυν περιφερειάρχης Γ. Σγουρός πήρε 22,11%, με τη Ρένα Δούρου να προηγείται με 23,80%. Ωστόσο στους συσχετισμούς και στη δεξαμενή των -εκτός των δύο πρώτων- ψηφοφόρων που ψήφισαν την Κυριακή κυριαρχεί με το 14% ο υποψήφιος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, με δεδομένη τη «γαλάζια» στήριξη του κ. Σγουρού, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου.
Το «πράσινο DNA» που άντεξε στη φθορά
Κρήτη: Αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Κρήτη είναι ο νυν περιφερειάρχης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο Στ. Αρναουτάκης πήρε 41% έναντι 26,2% του δεύτερου Σ. Τσόκα, ανεξάρτητου, προερχόμενου από τη ΝΔ, ο οποίος έθεσε εκτός μάχης τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη.
Δυτική Ελλάδα: Ο νυν περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας πήρε ποσοστό 23% έναντι του 20% που κατέγραψε ο Αν. Κατσανιώτης, ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ, πλασάρισμα που ήταν και από τις σοβαρές ανατροπές της κυριακάτικης κάλπης, αφού βγήκε εκτός μάχης ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου.
Βόρειο Αιγαίο: Ντέρμπι προμηνύεται την ερχόμενη Κυριακή για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, με τον Θ. Γιακαλή να πλασάρεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,9%, με πρώτη τη Χριστιάνα Καλογήρου, ανεξάρτητη, προερχόμενη από τη ΝΔ με ποσοστό 31,5%. Στα συν του κ. Γιακαλή για τον δεύτερο γύρο είναι τα ποσοστά της Αγλαΐας Κυρίτση του ΣΥΡΙΖΑ και του Ευστρ. Κόρακα του ΚΚΕ με 19,3% και 14,7% αντίστοιχα.
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Ο νυν περιφερειάρχης Αρ. Γιαννακίδης πήρε 27,6% πίσω από τον Γ. Παυλίδη που έλαβε 34,7%, χωρίς να αποκλείεται με τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων τη δεύτερη Κυριακή να καλυφθεί η διαφορά και να κόψει πρώτος το νήμα.
Πελοπόννησος: Πρωτιά εύκολης επικράτησης στον δεύτερο γύρο κατέγραψε ο Π. Τατούλης, ο οποίος, ωστόσο, υποστηρίχθηκε κατά πρώτο λόγο από τη ΝΔ και κατά δεύτερο από το ΠΑΣΟΚ. Ο νυν περιφερειάρχης πήρε 43,2% έναντι του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Οδ. Βουδούρη, ο οποίος πήρε 15,7%.
Θεσσαλία: Εκπληξη, αλλά χωρίς ελπίδες για επικράτηση τη δεύτερη Κυριακή κατέγραψε ο Ν. Τσιλιμίγκας, που πήρε 17,3% αφήνοντας πίσω την Ηρώ Διώτη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να χτυπήσει τον Κ. Αγοραστό που έλαβε 43%.
Νότιο Αιγαίο: Ο νυν περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης πήρε ποσοστό 32,3% και υπολείπεται τριών μονάδων του Γ. Χατζημάρκου, ανεξάρτητου, προερχόμενου από τη ΝΔ, ο οποίος πήρε 35,6%, οπότε είναι ανοιχτή η μάχη του δεύτερου γύρου.
Γιώργος Πίκουλας
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου