Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ελλη Σταη : Τα δέντρα και το δάσος

Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων –αλλά  και όσων ακόμη κινούνται  στο δημόσιο χώρο-  μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν απογοητευτικές.  Προσπάθησαν να παραπλανήσουν και όχι να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα.
Την ίδια στιγμή κανείς δεν  έδειξε να πήρε το μάθημά του από τα επιμέρους χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών:  το αδιέξοδο των

διλημμάτων, την αποτυχία των δημοσκοπικών προβλέψεων, την επιμονή του νεοναζιστικού φαινομένου, την αποχή -ειδικά στην Αθήνα- τη χειραφέτηση των τοπικών και περιφερειακών εκλογικών σωμάτων.
Οι πολιτικές ηγεσίες είδαν τα πράγματα  με τις συνήθεις παρωπίδες τους ή από τη σκοπιά που τις βολεύει στην καλύτερη περίπτωση
Οι πολιτικές ηγεσίες είδαν τα πράγματα  με τις συνήθεις παρωπίδες τους ή από τη σκοπιά που τις βολεύει στην καλύτερη περίπτωση.
Έτσι βρήκαν τα δέντρα που έψαχναν και έχασαν δάσος που τους χρειάζεται.  Και αυτό ήταν χαρακτηριστικό στις δημόσιες εμφανίσεις των εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων.
Αυτά όμως έχουν ήδη σχολιαστεί αρκετά. Είναι προτιμότερο να πάμε τη συζήτηση  παραπέρα.

Ας αρχίσουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση- καθώς η πρώτη Κυριακή των εκλογών της ανήκει. Οι  επιδόσεις των ψηφοδελτίων που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην  περιφέρεια Αττικής και στην Αθήνα του  επέτρεψαν να θριαμβολογεί – ευλόγως αφού κέρδισε τις εντυπώσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Αυτό όμως τον εμποδίζει να συνειδητοποιήσει το αδύνατο σημείο του: για πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια ανάσα από τη κυβέρνηση σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις, αποτυγχάνει να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για τις επιλογές του.  

Για πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυγχάνει να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για τις επιλογές του
Μόνο στην  Αττική οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου είχαν εντυπωσιακές επιδόσεις. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν δραματικά πίσω- ειδικά στους δήμους.
Έτσι το πρώτο κόμμα  -κατά τις εκτιμήσεις -στο επίπεδο της επικρατείας έχει κάνει επιλογές που  χρεοκόπησαν στο επίπεδο της  περιφέρειας ή του δήμου.
Αυτό δείχνει ότι αδυνατεί να κατανοήσει ότι  οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν για τα καθημερινά τους προβλήματα όποιον τους υποδεικνύει το κόμμα που ενδεχομένως θα επιλέξουν για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τα πράγματα είναι χειροτέρα. Κατ' αρχήν γιατί σ' αυτές τις εκλογές στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν κυβερνητικοί υποψήφιοι αλλά το εξής περίεργο φαινόμενο: σε άλλες περιπτώσεις υποψήφιοι με το χρίσμα του ενός από τα δυο κυβερνητικά κόμματα και πλήρης απουσία του άλλου και σε άλλες διαφορετικοί υποψήφιοι των δυο κυβερνητικών κομμάτων που εξέφραζαν την ίδια πολιτική- την κυβερνητική!  
Τα αποτελέσματα στην Αττική δείχνουν πλήρη κατάρρευση των διλημμάτων με τα όποια προσπάθησαν Σαμαράς και Βενιζέλος να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους στους υποψηφίους της επιλογής τους
Με αυτή τη ιδιαιτερότητα εκεί που έδωσε την πολιτική  μάχη η κυβέρνηση – είτε ως ΝΔ, είτε ως ΠΑΣΟΚ -την έχασε. Τα αποτελέσματα στην  Αττική  δείχνουν πλήρη κατάρρευση των διλημμάτων με τα όποια προσπάθησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και μαζί του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους στους υποψηφίους της επιλογής τους.
Επιπρόσθετα  τα κυβερνητικά στελέχη, εκτός από την προφανή αμηχανία,   βρίσκονται και σε πλήρη αδυναμία να δώσουν πολιτικές ερμηνείες στο αποτέλεσμα και αναλώνονται σε  παιδαριώδεις δικαιολογίες και επιμονή σε ανούσιες λεπτομέρειες, παίζοντας  το ρόλο της αντιπολίτευσης στην .. αντιπολίτευση.
Το συμπέρασμα είναι ότι  τα παθήματα δεν  έγιναν μαθήματα. Τα μηνύματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών δεν έφτασαν στις κομματικές ηγεσίες που δείχνουν διατεθειμένες να συνεχίσουν με την ίδια ρητορική που ξεκίνησαν σε αυτές τις εκλογές. 

Δικαίωμά τους από μια άποψη - αυτές κρίνονται. Ωστόσο υπάρχει ένα σημείο στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε.
Μπροστά μας βρίσκεται μια σύνθετη κάλπη από την οποία  θα προκύψουν δυο στοιχεία.
Το ένα είναι ο τελικός χάρτης Αυτοδιοίκησης- Περιφερειακής διοίκησης και ταυτόχρονα η εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το άλλο είναι η  οριστική ανάγνωση της  πολιτικής  συγκυρίας. Το τελικό συμπέρασμα αυτής της -οιονεί ενδιάμεσης- εκλογικής αναμέτρησης.
Για το πρώτο θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι. Απλώς ας μην σπεύσουν τα κόμματα να προκαταλάβουν τα αποτελέσματα γιατί βρισκόμαστε σε περίοδο εκπλήξεων.
Το δεύτερο όμως πρέπει να το αποφασίσουν τα κομματικά επιτελεία αμέσως, ως ένδειξη σεβασμού στους πολίτες:  να καταθέσουν από τώρα τα κριτήρια τους.
Να προσδιορίσουν πριν την Κυριακή τα εργαλεία με τα όποια θα ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα και θα καθορίσουν τη στάση τους στη συνέχεια.
Αυτό φυσικά ισχύει και για τα δυο κυβερνητικά κόμματα και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι εκ των υστέρων ρήτορες στην πολιτική, είναι σαν τους μετά Χριστόν προφήτες στη θρησκεία.


thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου