Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η μάχη για τους 180 και τα σενάρια στην κεντροαριστερά

Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αλλά και το «αντάρτικο» του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κυβέρνηση είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συγκρότηση του μετώπου των 180 βουλευτών όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή και των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.
Ο υπουργός Παιδείας και Πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα
Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, σε πρόσφατη συνέντευξή του έδωσε μία νέα διάσταση των κοινοβουλευτικών δεδομένων που αποκαλύπτει όμως και την ενδοκυβερνητική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ: συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «αν δεν γίνουν 3.000 απολύσεις στο Δημόσιο, αν βρεθεί λύση να εξοφληθούν σε δόσεις οι ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία κι αν δεν κατατεθεί ρύθμιση για ομαδικές απολύσεις -που ούτως η άλλως δεν περνάει από τη Βουλή- η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των προεδρικών εκλογών».

«Αντάρτικο» με το βλέμμα στη ΔΗΜΑΡ

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να προσεγγίσει την Αγίου Κωνσταντίνου σηκώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «αντάρτικα» του ΠΑΣΟΚ εντός της κυβέρνησης έχουν γίνει για τις απολύσεις στο δημόσιο, για την αύξηση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την αποτροπή της απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτίθενται στην Τρόικα για την πολιτική της, συγκρούονται με τα στελέχη της Ν.Δ. στην κυβέρνηση όπως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη ΔΗΜΑΡ και τους 13 βουλευτές που διαθέτει στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη Προεδρική εκλογή και Κεντροαριστερά πάνε μαζί και έχουν στο επίκεντρό των εξελίξεων τη ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν 156 βουλευτές και με τους 13 της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι μπορούν να γίνουν και 16 με την προσθήκη των τριών ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών, αθροίζονται σε 172 βουλευτές κάνοντας πιο εφικτό τον στόχο για να υπερψηφίσουν οκτώ ανεξάρτητοι την επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να προσεγγίσει την Αγίου Κωνσταντίνου σηκώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με την νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. και για τον λόγο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις στο «Εθνος» παίρνει αποστάσεις από τον αρνητισμό σε όλα του ΣΥΡΙΖΑ και τα νεοφιλελεύθερα «ναι σε όλα» στελεχών της κυβέρνησης προς την τρόικα όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ δείχνει μία εμφανή στροφή στην κοινωνική πολιτική και την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που αποτελεί δείγμα γραφής για μία μελλοντική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ μετά την επιτυχή έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο κομμάτων.

Πρόσωπο κλειδί για τους 180 ο Φώτης Κουβέλης

Εξάλλου και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, έχει δηλώσει ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί από το πολιτικό περιβάλλον της περιόδου καθώς και από την διαμόρφωση των ασκούμενων πολιτικών, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει μία εμφανή στροφή στην κοινωνική πολιτική και την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που αποτελεί δείγμα γραφής για μία μελλοντική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ
Ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται να αποτελεί το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει 180 βουλευτές συμπεριλαμβανομένων και του συνόλου των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνονται τα σενάρια για την υποψηφιότητα του για το ύπατο αξίωμα παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει μάχιμος πολιτικός.
Παρά τα οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΗΜΑΡ μετά την ήττα στις ευρωεκλογές η ηγεσία του κόμματος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διοργάνωση συνεδρίου τον Σεπτέμβριο με δεδομένη την απουσία της μεταρρυθμιστικής τάσης του Σπύρου Λυκούδη.
Το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς αντιμετωπίζει με προσεκτικά βήματα την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ για να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Παράλληλα στην Αγίου Κωνσταντίνου απεύχονται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών καθώς εκτιμούν ότι χρειάζεται χρόνος για την ανασυγκρότηση του κόμματος προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή και να «πιάσει» το 3% αλλά και για να αποδώσουν οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Σε ένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, στελέχη της ΔΗΜΑΡ προβλέπουν ότι δε θα μπορούσε να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές και θα αναγκαστεί να αναζητήσει εκλογικές συμμαχίες είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε στην Κεντροαριστερά οι οποίες εκτιμούν ότι θα απειλούσαν με διάσπαση το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς.
Ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται να αποτελεί το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει 180 βουλευτές
Η Αγίου Κωνσταντίνου μετά την απάντηση Τσίπρα στην πρόσκληση του Φώτη Κουβέλη, έχει στραφεί στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς προσεγγίζοντας με αργά αλλά σταθερά βήματα το ΠΑΣΟΚ.
Εάν συνεχιστεί η προσέγγιση των δύο κομμάτων τότε δεν φαντάζει απίθανο να προταθεί από το ΠΑΣΟΚ ο Φ. Κουβέλης για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να συμφωνήσει με την επιλογή και η Ν.Δ. Ερώτημα αποτελεί η τελική στάση του Φώτη Κουβέλη ο οποίος καλείται σε αυτήν τη φάση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος του ενόψει συνεδρίου.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου