Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ο εισαγγελέας προτείνει Ειδικό Δικαστήριο για τον Παπακωνσταντίνου

Να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, προτείνει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο αντιεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας.

Η πρόταση του εισαγγελέα  

​ Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιεισαγγελέας του Αρτείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας στην πρότασή του εκτιμά ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων και δεν διέταξε τον ενδεδειγμένο φορολογικό έλεγχο προκαλώντας ζημιά στα ταμεία του δημοσίου.
Οι συγκατηγορούμενοι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, εκμεταλλεύτηκαν τη συγγενική τους σχέση προκειμένου να πετύχουν τη διαγραφή των ονομάτων τους από την επίμαχη λίστα. ​
Ο Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει κατηγορίες για δυο κακουργηματικές πράξεις, απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου καθώς και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Η υπόθεση αφορά την «αφαίρεση» από τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα περίπου δυο χιλιάδων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC της Γενεύης, των ονομάτων συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού με καταθέσεις 1,2 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την ξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ελένη Παπακωνσταντίνου, το σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη και τον Ανδρέα Ροσσώνη οι οποίοι κατηγορούνται ως συμμέτοχοι στα αδικήματα του πρώην υπουργού.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ και υποχρεωτική εμφάνιση μια φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, μετά την απολογία του στον αρεοπαγίτη ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση. 

Τι θα γίνει με Διώτη και Καπελέρη   

Στην τελική ευθεία βρίσκεται κι ενα ακόμα σκέλος της υπόθεσης με κατηγορούμενους τους δυο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτη και Γιώργο Καπελέρη. 
Διαβάστε εδώ 
Και οι δυο διώκονται για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ο Γιάννης Διώτης αντιμετωπίζει και συμπληρωματική κατηγορία για υπεξαγωγή εγγράφου. 
Ο Γιώργος Καπελέρης φέρεται να μην αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ ασκώντας φορολογικό έλεγχο. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι ουδέποτε έλαβε ολόκληρη τη λίστα αλλά μόνο έναν κατάλογο 20 ονομάτων. 
Ο Γιάννης Διώτης είχε στην κατοχή του ολόκληρη τη λίστα καθώς, όπως έχει παραδεχτεί, ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, του είχε δώσει αντίγραφο σε memory stick.
Ο Γιάννης Διώτης έχει υποστηρίξει πως θεωρούσε ότι η επίμαχη λίστα είχε ληφθεί παρανόμως και δεν ήταν δυνατή η αξιοποίησή της.
Επισημαίνεται ότι η λίστα Λαγκάρντ στάλθηκε εκ νέου δια της διπλωματική οδού στις ελληνικές αρχές και τότε αποκαλύφθηκε ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου την είχε παραλάβει επισήμως μέσω της γαλλίδας ομολόγου του τότε Κριστίν Λαγκάρντ.
Η πρωτότυπη λίστα που είχε παραληφθεί τότε δεν βρέθηκε ποτέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου