Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Έκθεση τρόικας: Οι 15 εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης

Σε 3 πυκνογραμμένες αλλά σαφείς νοήματος σελίδες περιγράφει η τρόικα τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης στην έκθεση της με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου, την οποία απέστειλε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την έγκριση της δίμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το euro2day.gr, το έγγραφο της τρόικας αναφέρει ότι
«σε γενικές γραμμές οι ελληνικές αρχές έχουν εμφανίσει σημαντική πρόοδο, αν και μια σειρά σημαντικών ζητημάτων μένει να διευθετηθούν για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση».

«Σε γενικές γραμμές οι ελληνικές αρχές έχουν εμφανίσει σημαντική πρόοδο, αν και σειρά ζητημάτων μένει να διευθετηθούν», αναφέρει το έγγραφο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κείμενο υπογραμμίζει 15 σημεία στα οποία πρέπει να υπάρξει πρόοδος, ώστε να κλείσει η συμφωνία.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται το δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να κλείσει με μέτρα, την  εισαγωγή κριτηρίων στη ρύθμιση των 100 δόσεων,  το ασφαλιστικό, αλλαγές στα εργασιακά και στον συνδικαλιστικό νόμο και επανεξέταση των ομαδικών απολύσεων.
Οι κυβερνήσεις των χωρών έχουν στα χέρια τους και την επιστολή της Αθήνας με την υπογραφή του υπουργού οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, δια της οποίας ζητείται η δίμηνη παράταση και στην οποία γίνεται λόγος για «παράλληλη σχέση με το ΔΝΤ με προληπτική βάση».
Τα 15 σημεία της έκθεσης
Προϋπολογισμός: Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2015, η τρόικα προβλέπει σημαντικό κενό και συνεχίζονται οι συζητήσεις για μέτρα που θα μπορούσαν να το κλείσουν, περιλαμβάνοντας τη νομοθέτηση μέτρων που έχουν προταθεί από τις ελληνικές αρχές ως έκτακτα μέτρα.
100 δόσεις: Σύμφωνα με την έκθεση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις «απαιτούμενες μετατροπές» στη ρύθμιση, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η τρόικα κάνει λόγο για αλλαγές που αφορούν την εφαρμογή κριτηρίων για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά και την βελτίωση των κινήτρων για πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών.
Έσοδα: Σύμφωνα με το έγγραφο υπάρχει συμφωνία επί της αρχής για την δημιουργία μιας υπηρεσίας δημοσίων εσόδων με την απαιτούμενη αυτονομία από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα διοικείται από ένα συμβούλιο που θα εγκρίνει και θα αναπτύσσει τη στρατηγική της υπηρεσίας όσον αφορά σε ανθρώπινους πόρους και προϋπολογισμό.
Συντάξεις: Η έκθεση επισημαίνει ότι το πρόγραμμα προβλέπει ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, τον περιορισμό των δαπανών και την καθιέρωση στενών δεσμών μεταξύ εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία. Η τρόικα αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί στην υιοθέτηση νομοθεσίας που θα προβλέπει τόσο διοικητικά μέτρα όσο και σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης. Επισημαίνεται πάντως ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κλίμακα και το εύρος των απαιτούμενων δράσεων για την κάλυψη των δεσμεύσεων του προγράμματος.
ΦΠΑ: Σύμφωνα με την τρόικα η Ελλαδα έχει δεσμευθεί στη νομοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης του ΦΠΑ. Οι αρχές δεσμεύτηκαν να νομοθετήσουν στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης μια αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία το 2015 από το 6,5% στο 13%. Όπως αναφέρει η έκθεση, συνεχίζονται οι συζητήσεις. 
Φόρος εισοδήματος: Οι αρχές έχουν εμφανίσει σημαντική πρόοδο στην οριστικοποίηση του εκσυγχρονισμού του συστήματος και των διαδικασιών όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος.
Δημόσια διοίκηση: Όπως αναφέρει η έκθεση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στα μισθολόγια του Δημοσίου τομέα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο αλλά και ευθυγράμμιση των μη μισθολογικών παροχών με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών. Υπάρχει πρόοδος και οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να νομοθετήσουν τις βασικές αρχές μιας ουδέτερης δημοσιονομικά μισθολογικής μεταρρύθμισης που θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2016, να δοκιμάσουν πιλοτικά το νέο μισθολόγιο στο υπουργείο Οικονομικών και να υιοθετήσουν νομοθεσία που θα εξορθολογίζει τις μη μισθολογικές παροχές (μεταξύ των οποίων και η μεταρρύθμιση στις γενναιόδωρες άδειες).
Οφειλές Δημοσίου: Σύμφωνα με την τρόικα, οι αρχές έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να επιτύχουν τους στόχους για επιστροφές φόρων και απονομή συντάξεων.
Διαφάνεια προϋπολογισμού: Υπάρχει συμφωνία των αρχών για τροποποιήσουν τη νομοθεσία που διέπει τον προϋπολογισμό, ώστε να αποσαφηνιστούν μεταξύ άλλων, οι διαδικασίες υλοποίησης του προϋπολογισμού, ο έλεγχος και η ευθύνη αναφορών, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών στις πληρωμές και η βελτίωση της διαχείρισης χρέους και ταμειακών διαθεσίμων.
Αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα: πρέπει να γίνει τροποποίηση έτσι ώστε να είναι είναι συμβατός με τις αναγκαίες αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπάρχει ακόμη δέσμευση των αρχών να γίνουν εσωτερικές αλλαφές στον πτωχευτικό κώδικα για τις πτωχεύσεις εταιρειών και νοικοκυριών και με την συγκρότηση ενός ειδικού σώματος διαχειριστών. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην ίδρυση πτωχευτικών δικαστηρίων.
Δικαστική μεταρρύθμιση: Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην προώθηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του κώδικα πολιτικής δικονομίας.
Aγορά εργασίας: Σύμφωνα με την τρόικα οι συζητήσεις συνεχίζονται αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του σημερινού πλαισίου ομαδικών απολύσεων. Οι αρχές πρότειναν την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις δράσεις των συνδικάτων, μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας σχετικά με την απόφαση και την ανακοίνωση των απεργιών και τις αμοιβές των συνδικαλιστών. Δεσμεύτηκαν επίσης να «εξαφανίσουν» ορισμένους υπερβολικούς περιορισμούς στην αγορά εργασίας. Όλες αυτές οι προτάσεις είναι υπο συζήτηση αναφέρει το κείμενο. 
Aγορά προϊόντων: Εκκρεμούν παρεμβάσεις για τον ανταγωνισμό, τα τέλη υπέρ τρίτων και στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων. Όπως αναφέρει η τρόικα, οι αρχές έχουν διατυπώσει τις δεσμεύσεις τους για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, την ανακοίνωση δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ και την προώθηση μεταρρυθμίσεων για το μηχανισμό πληρωμής διαθεσιμότητας.
Ιδιωτικοποιήσεις: Οι αρχές έχουν συμφωνήσει να ολοκληρώσουν 2 συμφωνίες παραχώρησης λιμένων, να αναζήτησουν προσφορών για τους σιδηρόδρομους, να μεταβιβάσουν μετοχές του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και να διασφαλίσουν πλήρως λειτουργικές διαχειριστικές αρχές για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
Στατιστικά στοιχεία: Το κείμενο αναφέρεται σε δέσμευση των ελληνικών αρχών για παράταση για 2 χρόνια της Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Εφαρμογής.
Πηγή: Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου