Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Το σχέδιο Δραγασάκη για το πολιτικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Έτοιμος για το δεύτερο προγραμματικό του βήμα, μετά τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιτροπή προγράμματος έχει οριστικοποιήσει τις επεξεργασίες της, τις οποίες και θα παρουσιάσει στην Πολιτική Γραμματεία μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Εθνικό σχέδιο άμεσης ανασυγκρότησης, θεσμική ανασυγκρότηση
του πολιτικού συστήματος και του κράτους, παραγωγική ανασυγκρότηση και οικολογικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, παιδεία –πολιτισμός –αθλητισμός και η θέση της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο, είναι τα κεφάλαια του πολυσέλιδου εκλογικού προγράμματος, που εκπόνησε η επιτροπή με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη, και μέλη τους Γιάννη Μπαλάφα, Αλέκο Καλύβη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Αριστείδη Μπαλτά, Θεανώ Φωτίου κ.α.
Είναι αυτονόητο, για τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, γι’ αυτό και από το πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται όλα εκείνα τα μέτρα, που θα δώσουν ανάσες σε πολλές χιλιάδες ανθρώπων, είτε γιατί είναι υπερχρεωμένοι, είτε γιατί δεν έχουν ούτε καν τα αναγκαία αγαθά (θέρμανση, στέγη, τροφή κ.α.). Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται επίσης άμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούν π.χ. στην αύξηση του κατώτατου μισθού και του επιδόματος ανεργίας, αλλά και στην αύξηση όλων εκείνων που σήμερα λαμβάνουν το επίδομα.

Ιδιωτικά ΜΜΕ και ΕΡΤ

Στις θεσμικές παρεμβάσεις, το πολιτικό σύστημα καθίσταται περισσότερο «κοινοβουλευτικοκεντρικό» (αν μπορεί να ειπωθεί έτσι), επίσης προτείνεται η κατάργηση κάποιων από τα προνόμια των βουλευτών. Η αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από μηδενική βάση και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι οι κύριες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στο μιντιακό τοπίο.
Το προτεινόμενο οικονομικό μοντέλο ακούει στο όνομα, «πλουραλιστικό σύστημα μεικτής οικονομίας»
Στο κεφάλαιο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», το προτεινόμενο οικονομικό μοντέλο ακούει στο όνομα, «πλουραλιστικό σύστημα μεικτής οικονομίας», ενώ έμφαση δίνεται στην οικολογική διάσταση, τον μετασχηματισμό ορθότερα, της οικονομίας. Η αποκατάσταση των δομών υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και του Πολιτισμού περιγράφονται επίσης στις επόμενες σελίδες του προγράμματος.

Διάλυση του ΝΑΤΟ

Στο τελευταίο κεφάλαιο του οποίου, για την εξωτερική πολιτική, επαναλαμβάνεται ο «στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ» για «διάλυση του ΝΑΤΟ» και, συνακόλουθα, προστίθεται, «η αποδέσμευση της χώρας».
Επισημαίνεται ότι η διαγραφή των Μνημονίων και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρέος δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου