ΤΟ ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία πρεμούρα να συγκυβερνήσει δήλωσε στον Evening
Report και στον Γιώργο Κουβαρά ο Γιώργος Φλωρίδης, επικεφαλής του
ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε το ΠΑΣΟΚ, ως προς το θέμα
της κυβέρνησης έχει τρεις προσεγγίσεις σε αυτήν την χρονική περίοδο που
συνεχίζεται η
εθνική κρίση. Η ιδανικότερη λύση, όπως είπε, θα ήταν μια οικουμενική κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού ευρωπαϊκού τόξου που θα συγκροτήσει και μα ισχυρή εθνική διαπραγματευτική ομάδα και θα προχωρήσει σε οργανωμένη διαπραγμάτευση. Η δεύτερη προσέγγιση είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τέθηκε το ερώτημα, υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ασφαλή έξοδο από την κρίση σε συνεννόηση με εταίρους και δανειστές. Και η τρίτη προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ είναι να μην συμμετάσχει σε κανένα κυβερνητικό σχήμα.
εθνική κρίση. Η ιδανικότερη λύση, όπως είπε, θα ήταν μια οικουμενική κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού ευρωπαϊκού τόξου που θα συγκροτήσει και μα ισχυρή εθνική διαπραγματευτική ομάδα και θα προχωρήσει σε οργανωμένη διαπραγμάτευση. Η δεύτερη προσέγγιση είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τέθηκε το ερώτημα, υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ασφαλή έξοδο από την κρίση σε συνεννόηση με εταίρους και δανειστές. Και η τρίτη προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ είναι να μην συμμετάσχει σε κανένα κυβερνητικό σχήμα.
Ο κ. Φλωρίδης έκανε λόγο για ιστορική πρωτοφανή αδικία καθώς το ΠΑΣΟΚ, το 2009, ανέλαβε μόνο του την ευθύνη να βγάλει την χώρα από την κρίση, αν και δεν το όφειλε, γιατί έφταιγε κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, τον Μάη του 2010, έκανε το κολοσσιαίο λάθος όταν έφερε τη δανειακή σύμβαση στη βουλή να αφήσει έξω από την ευθύνη την ΝΔ που έφερε τη χώρα στην χρεωκοπία. Είπε στην ΝΔ, ουσιαστικά, καθήστε στην άκρη, τα αναλαμβάνουμε εμείς όλα, και διέσωσε και τον Σαμαρά και την ΝΔ. Επί δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ τραβούσε μόνο του το κάρο, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, λέγοντας ότι τον Νοέμβριο του 2010 είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ πάσχει από μεταρρυθμιστική κόπωση και τον Απρίλιο του 2011 ότι έχει μεταρρυθμιστική εξάντληση και τότε, όπως θύμισε, είχε πει στον Γ. Παπανδρέου ή να κάνει εθνική κυβέρνηση ή να κάνει εκλογές. Έτσι σήμερα, ο κ. Σαμαράς, όπως είπε ο Γιώργος Φλωρίδης, έμεινε δύο δύσκολα χρόνια έξω, «μας φλόμωσε με τρία Ζάππεια ψέματα και μετά ανέβηκε στο τρένο της ευθύνης». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των ελλειμμάτων, από 35 δις κατά 28 δισεκατομμύρια ευρώ, έγινε την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. ΤΟ 80% της προσαρμογής έγινε εκείνη την πολύ δύσκολη περίοδο και το 20% έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά αργότερα, είπε.
Αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι θα ήθελε ο κ. Παπανδρέου να είναι μαζί μας, να δώσει την μάχη μαζί μας, να βρει το κουράγιο να υπερασπιστεί εκείνη την δύσκολη περίοδο . Η προσαρμογή έγινε και η κοινωνία δικαίως μας ασκεί κριτική γιατί δεν έγιναν οι προσαρμογές με δίκαιο τρόπο, τα βάρη δεν διανεμήθηκαν δίκαια. Και συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης ότι δεν θα ήθελε ο κ. Παπανδρέου να δραπετεύσει, να φτιάξει ένα κόμμα που κανείς δεν κατάλαβε γιατί το έκανε και μάλιστα την ώρα που το ΠΑΣΟΚ δίνει την πιο δύσκολη μάχη στην ιστορία του. «Ο κ. Παπανδρέου μιλά τώρα για αξίες: δεν μπορεί να προβάλει κανείς ότι είναι φορέας αξιών όταν το προσωπικό του γραφείο το έχει κάνει υπουργικό συμβούλιο» σχολίασε.
Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε και σήκωσε μόνο του το βάρος. Πολύ γρήγορα έδειξε, σε δύο χρόνια μέσα, ότι δεν μπορεί να τραβήξει μόνο του. Προσέθεσε ότι παρόλα αυτά έχοντας συναίσθηση της ευθύνης, συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά επειδή ένιωθε ότι η χώρα πρέπει να μείνει όρθια εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει ένα απίστευτο κόστος μόνο του επανέλαβε.
Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η δήλωση Σημίτη είναι αρκετά υποστηρικτική προς το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Φλωρίδης δήλωσε ότι παρακολουθεί τον κ. Σημίτη να είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις που κάνει το ΠΑΣΟΚ και θεωρεί δεδομένη την στήριξή του.
Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν διεκδικεί γενικώς την τρίτη θέση αλλά να είναι η τρίτη φωνή, η τρίτη λύση μέσα στο περιβάλλον μιας τυφλής πόλωσης ανάμεσα σε μια δεξιά εκβιασμού και λαϊκισμού και μια αριστερή ανευθυνότητας και δημαγωγίας; Αν η χώρα έχει να διαλέξει μόνο ανάμεσα σε αυτά τα δύο διατρέχει μεγάλο κίνδυνο επεσήμανε.
Η ΝΔ ξεκίνησε τις εκλογές με το Grexit τόνισε ο κ. Φλωρίδης ενώ το ΠΑΣΟΚ αντέταξε την άποψη ότι αυτό δεν υπάρχει υπό την έννοια ότι το 75% του ελληνικού λαού θέλει να μείνει στην Ευρώπη. Τα 2/3 των εικαζομένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επίσης και εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιλέξει να έρθει σε σύγκρουση με το 75% του ελληνικού λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος λόγω έλλειψης κυβερνησιμότητας. Αν κάνει την κωλοτούμπα, όπως δείχνει ο Τσίπρας ότι την έχει κάνει και δεν θα πάει σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΕ, θα πρέπει να αποδεχτεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο διακυβέρνησης,. Η κουλτούρα των στελεχών, η πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, η πολυγλωσσία, οι αντιτιθέμενες απόψεις οδηγούν σε μια κυβέρνηση η οποία στο εσωτερικό της είναι αδύνατο να αποδεχτεί τη διακυβέρνηση της χώρας στη βάση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.
Τα στελέχη που έχει έχουν απλώς μια άλλη αντίληψη: πχ για το νόμο Διαμαντοπούλου, λέει ότι θα τον καταργήσει, θα επαναφέρει τα κόμματα στα πανεπιστήμια, στην εκλογή πρυτάνεων και καθηγητών και να γίνεται αλισβερίσι, το άσυλο για διακίνηση μολότωφ, τους αιώνιους φοιτητές. Πχ για φόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει μην πληρώνετε, όμως, μια χώρα που δεν μπορεί να οργανώσει σύστημα συλλογής φόρων, πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει;
Ο κ. Φλωρίδης επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συναινέσει σε μια προγραμματική συμφωνία που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία και σταθερότητα της χώρας και θα οργανώνει την ασφαλή έξοδό της από το μνημόνιο. Αλλά αυτό να είναι ξεκάθαρο σε ένα σαφές πρόγραμμα που θα υπηρετείται με απόλυτη σαφήνεια.
Στο αν το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών είναι θανατηφόρα γιατί μπορεί να κηρυχθεί χρεωκοπία επί τόπου. Στην Ευρώπη οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι μειοψηφίες. Γιατί το ΠΑΣΟΚ να είναι εμπόδιο στο να αναλάβει μια κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα, αναρωτήθηκε.
Κληθείς να σχολιάσει το Ποτάμι, έκανε λόγο για έναν συνεταιρισμό πολιτικά ετερόκλητων ανθρώπων που για εκλογικούς λόγους στεγάζονται όλοι μαζί: άνθρωποι νεοφιλελεύθεροι που δεν τους αντέχει ούτε η ΝΔ, όπως όσοι προέρχονται από την Δράση και η κ. Ξαφά από το ΔΝΤ αλλά και άνθρωποι αριστεροί παλαιάς κοπής που ήταν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Αν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, σημείωσε, για να συμφωνήσουν στα μείζονα ζητήματα, δεν θα συμφωνήσουν ούτε στο καλημέρα. Είναι μεγάλες οι διαφορές. Το πρόβλημα του Ποταμίου είναι ότι επειδή αποτελείται από ετερόκλητες δυνάμεις, δεν μπορεί να συγκροτήσει πολιτικό λόγο.
Και συμπλήρωσε ότι από την μία υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολυγλωσσία και τις διαφωνίες στο εσωτερικό του και από την άλλη το Ποτάμι, δύο βαβέλ δηλαδή. Ανάμεσα σε αυτά, το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε, διεκδικεί να είναι η τρίτη ψύχραιμη λύση. Διεκδικεί την τρίτη θέση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί πείθοντας ότι είναι η τρίτη λύση, η τρίτη χρήσιμη φωνή. «Έχουμε μια εμφυλιοπολεμική σύγκρουση, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, και κάποιος πρέπει να μιλήσει ψύχραιμα, να θέσει την ατζέντα της χώρας ρεαλιστικά, να οργανώσει τη διαδικασία, να μεταφέρει την εμπειρία» και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Βενιζέλος, αν πάρει το ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση και παραλάβει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα καλέσει στη συγκρότηση μια κυβέρνησης ευρωπαϊκών κα δημοκρατικών δυνάμεων, για ασφαλή έξοδο από τα μνημόνια και παραμονή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
action24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου