Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

O ΣΥΡΙΖΑ ξαναρίχνει δίχτυα σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου όπου καταγράφηκε η μαζική μετατόπιση ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που ανήκει στην σφαίρα επιρροής του Πρωθυπουργού, φέρεται να είπε σε
ομάδα στελεχών που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ: «Εσείς δεν μπορείτε χωρίς τον Τσίπρα και μεις δεν μπορούμε χωρίς εσάς». Υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι μετά από τρείς νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις και με διαπιστωμένη την ενσωμάτωση ενός σημαντικού τμήματος παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η ώρα να εκφραστεί αυτή η σχέση τόσο στο επίπεδο της κυβέρνησης όσο και στο κόμμα.
Η αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας αποτέλεσε την υπέρβαση ενός σημαντικού εμποδίου για την συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη και τους ψηφοφόρους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και αναζητούσαν χώρο έκφρασης στο κυβερνών κόμμα.
Από τον Αύγουστο πριν από την προκήρυξη των εκλογών, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Νίκος Παππάς είχαν ξεκινήσει επαφές με πρώην βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ για να διερευνήσουν την προοπτική συνεργασίας. Στο στόχαστρο των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μπει συνδικαλιστές και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου το κυβερνών κόμμα έχει περιορισμένη επιρροή τόσο στα συνδικάτα όσο και τους δήμους.
Αμέσως μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε διπλό μήνυμα στους ψηφοφόρους και στα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς τοποθετώντας τους πασοκογενείς Π. Κουρουμπλή, Θ. Τζάγκρη, Μ. Μπόλαρη και Χρ. Σπίρτζη σε σημαντικούς κυβερνητικούς θώκους ενώ στο κόμμα εκλέχτηκε στην Πολιτική Γραμματεία ο Αν. Κοτσακάς, ιδρυτικό στέλεχος και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η τριπλή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο εθνικές εκλογές και στο δημοψήφισμα έχει πιστωθεί προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα και τα στελέχη της Κεντροαριστεράς που φλερτάρουν με το κυβερνών κόμμα αποδέχονται την …παντοκρατορία του Πρωθυπουργού σε κυβέρνηση και κόμμα.
Πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τοποθέτηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στην διοίκηση του κράτους. Συνολικά 15.000 θέσεις σε διοικητικά συμβούλια φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα στελεχωθούν τους επόμενους μήνες και στην πρώτη επιλογή των υπευθύνων από την κυβέρνηση βρίσκονται συνδικαλιστές και αυτοδιοικητικοί που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που διαθέτουν και …προϋπηρεσία στην άσκηση διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει ότι έχει αφήσει τα φοβικά σύνδρομα σε σχέση με τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και θα δώσει την δυνατότητα της πολιτικής έκφρασης και αντιπροσώπευσης στα κομματικά όργανα υπό μία προϋπόθεση: ότι δεν αμφισβητείται η ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνών κόμμα

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του ενόψει το επικείμενου συνεδρίου επανίδρυσης του κόμματος τον Φεβρουάριο, με στόχο να δώσει …χώρο κομματικής έκφρασης στις ομάδες και στα δίκτυα στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, στο επόμενο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει ότι έχει αφήσει στο παρελθόν τα φοβικά σύνδρομα σε σχέση με τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και θα δώσει την δυνατότητα της πολιτικής έκφρασης και αντιπροσώπευσης στα κομματικά όργανα υπό μία προϋπόθεση: ότι δεν αμφισβητείται η ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνών κόμμα. Έτσι από την μία πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στο μέλλον και από την άλλη πλευρά ενσωματώνει στον κρατικό μηχανισμό και στο κόμμα στελέχη της Κεντροαριστεράς …επενδύοντας στην νεότερη γενιά προσώπων που έχουν …μεγαλώσει πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ. 

thetoc

1 σχόλιο: