Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Σύνταγμα: Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σύνταγμα: Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων (ΦΩΤΟ) - Multimedia 3Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου η σημερινή και αυτή η σημαντική για τον Ελληνισμό θλιβερή επέτειος δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει τόσο την Προεδρία της Δημοκρατίας και την Προεδρική Φρουρά, όσο και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και τις Ελληνικές Ένοπλες
Δυνάμεις.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, σήμερα, ημέρα της επετείου, η Προεδρική Φρουρά αποφάσισε και υλοποίησε όπως κάποια από τα «ζευγάρια Ευζώνων» που θα εκτελούσαν καθήκοντα σκοπού στο Μνημείο φέρουν την τιμημένη Στολή των Ποντίων, η οποία είναι μία από τις επίσημες, θεσμοθετημένες, στολές της Προεδρικής Φρουράς.
Τα καθήκοντα του άοπλου φρουρού του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτου (ΜΑΣ), που εκτελέστηκαν σήμερα από άνδρες της Προεδρικής Φρουράς, εκτελούνται ΜΑΖΙ με άλλο ένα ζευγάρι κανονικώς ενδεδυμένων Ευζώνων, οι οποίοι και φέρουν τυφέκιο Μ1 Garand, με το οποίο εκτελούνται τα καθήκοντα Φρουρού του ΜΑΣ, του Προεδρικού Μεγάρου και της Κεντρικής Πύλης του Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς.
Τα καθήκοντα του άοπλου Πόντιου φρουρού του ΜΑΣ θεωρούνται και είναι από τα πλέον επίπονα, καθώς οι δύο «Πόντιοι» φρουροί είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον ήλιο, καθώς δεν υπάρχουν σκοπιές γι’ αυτούς. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι Πόντιοι φρουροί εκτελούν τα τιμητικά και συμβολικά τους καθήκοντα σήμερα για μερικές μόνο ώρες και όχι συνεχώς, ενώ ένας άλλος ήταν ότι δεν υπήρχαν αρκετές Ποντιακές στολές.
Το θέμα αυτό όμως επιλύθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που – όπως πληροφορούμεθα – εφοδίασε την Προεδρική Φρουρά με ικανό αριθμό Ποντιακών στολών, ώστε τα καθήκοντα αυτά να εκτελούνται πιο συχνά και με περισσότερες «αφορμές».
Ασφαλώς εξαιρετική πρωτοβουλία τόσο του ΥΠΕΘΑ, όσο και του «Στρατιωτικού Οίκου της Προεδρίας της Δημοκρατίας», του Αντιπτεράρχου (Ι) Γρηγόρη Πρεζεράκου δηλαδή, ο οποίος στο παρελθόν εκτός όλων των άλλων έχει διατελέσει και Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΑ και είναι αρμόδιος για τα θέματα αυτά. Μάλιστα εξετάζεται σοβαρώς το ενδεχόμενο στις επίσημες στολές της Προεδρικής Φρουράς (Ευζωνική, Κρητική/Νησιωτική, Ποντιακή) να προστεθεί και η Θρακιώτικη και να χρησιμοποιούνται από άοπλους σκοπούς στο ΜΑΣ σε περισσότερες σημαντικές επετείους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου