Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

ΚΙΝΑΛ: Κρας τεστ για την ενότητα μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΙΝΑΛ: Κρας τεστ για την ενότητα μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚΜετά το συνέδριο η «εξουσία» περνά οριστικά από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ και η Χαριλάου Τρικούπη καλεί όλα τα στελέχη να αποκτήσουν κάρτα µέλους του Κινήµατος. Η Φώφη Γεννηµατά σχεδιάζει σειρά πρωτοβουλιών µε στόχο την ανταλλαγή απόψεων µε τους κορυφαίους του κόµµατος
Σε...τροχιά εκκαθάρισης των καταλόγων του Κινήµατος Αλλαγής, καλώντας όλα τα στελέχη να αποκτήσουν κάρτα µέλους και να αποσαφηνίσουν επί της ουσίας τη θέση τους στο κόµµα, φαίνεται ότι κινείται η Χαριλάου Τρικούπη µετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.Με αφορµή τη διαδικασία απόκτησης κάρτας µέλους και της εκλογής ηγεσίας στις νοµαρχιακές και τοπικές οργανώσεις, η Χαριλάου Τρικούπη «διατηρεί» έτσι τα διλήµµατα σε στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, αν και υποψήφιος βουλευτής µε το ΚΙΝΑΛ, ουδέποτε εντάχθηκε και τυπικά στο κόµµα. Το ευρύτερο κρας τεστ όµως της Χαριλάου Τρικούπη αφορά στη συµµετοχή ή όχι όσων αµφισβήτησαν την ηγεσία για το προφίλ του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αλλά είναι και µέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. Το ερώτηµα, δηλαδή, που τίθεται είναι αν στελέχη της οµάδας Ανδρουλάκη, όπως ο Στέφανος Ξεκαλάκης, που απείχαν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθουν στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήµατος Αλλαγής στις αρχές ∆εκεµβρίου. Και ένα άλλο ερώτηµα, µε περισσότερους αποδέκτες, είναι αν η επιχείρηση προσέλκυσης πασοκογενών από τον ΣΥΡΙΖΑ συνδεθεί µε νέα «κύµατα» αποχωρήσεων από το Κίνηµα Αλλαγής.
Το σίγουρο είναι ότι η Φώφη Γεννηµατά προχωρά στον σχεδιασµό της µε ορίζοντα την εκλογή ηγεσίας το 2021, εκτιµώντας ότι στην παρούσα φάση είναι ασήµαντα τα... ευρήµατα αµφισβήτησής της. «Μα ποια αµφισβήτηση;» αναρωτήθηκε άλλωστε µε δηκτικό ύφος, µιλώντας για την εσωκοµµατική ένταση γύρω από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, για το βήµα του Παύλου Γερουλάνου να θέσει ζήτηµα ηγεσίας και την πασιφανή επιλογή Ανδρουλάκη να αποφύγει τη σύγκρουση παρά τις διαφωνίες του µε την κυρία Γεννηµατά.
Εµπειρα στελέχη επισηµαίνουν ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι κατ’ ανάγκην προβλέψιµες στο Κίνηµα Αλλαγής, καθώς η κινούµενη άµµος παραµένει ως εικόνα στην Κεντροαριστερά και επηρεάζει εκ των πραγµάτων τις διαδροµές της ηγεσίας και των στελεχών.

Συνδιάσκεψη

Ωστόσο, όπως προσθέτουν µε νόηµα τα ίδια στελέχη, µετά το συνέδριο όλοι αντιλαµβάνονται ότι «η “εξουσία” περνά οριστικά από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται». Αυτό, δε, που απασχολεί τα ίδια στελέχη στις κατ’ ιδίαν συνοµιλίες τους είναι το πώς ηγεσία και στελέχη θα τηρήσουν «ανακωχή» µέχρι το 2021, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει απολύτως τη γραµµή πλεύσης σε σχέση µε τις άλλες πολιτικές δυνάµεις. Η συνδιάσκεψη θα είναι µια πρώτης τάξεως ευκαιρία, απαντά η Χαριλάου Τρικούπη, δίνοντας ραντεβού στις αρχές Μαρτίου για µια αναλυτική συζήτηση για τη σύγχρονη Σοσιαλδηµοκρατία και τα προτάγµατα της πολιτικής. Θα είναι αναµφισβήτητα ένας εκ των κρίσιµων σταθµών, αφού τόσο η Φώφη Γεννηµατά όσο και τα άλλα κορυφαία στελέχη δηλώνουν αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση υποστήριξης µίας και ενιαίας γραµµής.
Οι «πρόβες» έχουν αρχίσει, τουλάχιστον από τη Χαριλάου Τρικούπη, που, σύµφωνα µε πληροφορίες, επιλέγει τώρα περισσότερη ένταση στις επιθέσεις προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να υπενθυµίσει έτσι στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ότι ιδεολογικός αντίπαλος ήταν και είναι η Νέα ∆ηµοκρατία. Την ίδια ώρα, όµως, θα συνεχίσει τη σφοδρή αντιπαράθεση µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα πεδία και στη λογική αποκάλυψης ότι πρόκειται για ένα κόµµα που ποτέ δεν θα καταφέρει να εκφράσει γνήσια τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η αρχηγός του Κινήµατος Αλλαγής σχεδιάζει, σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, µια σειρά πρωτοβουλιών µε στόχο την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων µε τους κορυφαίους του ΚΙΝΑΛ. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει βρει -όπως αντιλαµβάνονται πολλοί στο ΚΙΝΑΛ- πεδίο συνεννόησης, παρότι ουδείς αποκλείει έναν δεύτερο γύρο σκληρής αναµέτρησης µε φόντο την εκλογή ηγεσίας το 2021. Θα είναι µονοµάχοι ή αντίπαλοι, εφόσον παραµείνει στο «παιχνίδι» του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Γερουλάνος. Στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηµατά διαβεβαιώνει ότι το κλίµα που επικρατεί σχετικά µε τη στάση του κ. Γερουλάνου περιγράφεται όχι από το επιθετικό µήνυµα του Β. Κεγκέρογλου, αλλά από τις δηλώσεις του Π. Χρηστίδη, ο οποίος την εποµένη του συνεδρίου κράτησε χαµηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας «δικαίωµά του να θέτει θέµα ηγεσίας αλλά και χρέος όλων να µπει τέλος στην εσωστρέφεια».

Ο Γιώργος Παπανδρέου 

Η προσπάθεια ενοποίησης του χώρου διακρίνεται και από τις διατυπώσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη που αποφεύγουν να δυναµιτίσουν το κλίµα µε υπονοούµενα περί διαγραφών όσων «αµφισβητούν» ασκώντας κριτική. «Η πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι παλεύει για να πάει καλύτερα το ΚΙΝΑΛ κι ότι αν πάει καλύτερα θα είναι... εκεί το 2021» τονίζει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, που σπεύδει ταυτόχρονα να υποβαθµίσει τη συµµετοχή της στενής συνεργάτιδας του Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνας Βάρτζελη, πρώην υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Περσινά ξινά σταφύλια» δηλώνει η ίδια η κυρία Γεννηµατά, ενώ συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι όλοι γνώριζαν ποιοι και πότε «αγκαλιάστηκαν» µε τον ΣΥΡΙΖΑ – «και σίγουρα πολύ πριν από τις εκλογές» προσθέτουν και καταλήγουν σηµειώνοντας ότι η επιλογή και η στάση του Γιώργου Παπανδρέου είναι δεδοµένες.
«Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του» σχολιάζουν, εν τω µεταξύ, στελέχη κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, µε αφορµή την προσχώρηση παπανδρεϊκών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για την κυρία Βάρτζελη αποφεύγουν κάθε σχόλιο ή αναφορά. Οι καλά γνωρίζοντες, πάντως, «θυµούνται» ότι η κυρία Βάρτζ ελη είχε διαφωνήσει µε την ίδρυση του ΚΙ∆ΗΣΟ και θεωρούν σχεδόν βέβαιη την απουσία τακτικής επικοινωνίας µε τον Γιώργο Παπανδρέου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου